Socialstyrelsen har i augusti 1999 gått ut med en rapport om missöden och komplikationer som inträffat i hälso- och sjukvården under åren 1987-1996 och där komplikationerna varit så svåra att de krävt sjukhusvård. Antalet fall har ökat under tioårsperioden, från 114 000 till 133 000 per år. Man vet inte säkert vilka orsakerna är. De möjliga orsaker som man spekulerar kring är ändring av vårdutnyttjande och behandlingsideologi, ny teknik för diagnostik samt organisa- tionsförändringar. Äldre är överrepresenterade när det gäller diagnoserna läkemedelsbiverkningar, fallolyckor och komplikationer efter kirurgiska ingrepp.
För att inte förtroendet för hälso- och sjukvården skall rubbas måste åtgärder vidtas för att förebygga missöden och komplikationer i vården. Och för att kunna förebygga måste man veta orsakerna bakom de inträffade missödena och komplikationerna. I Sverige har vi genom våra sjuk- vårdsregister goda möjligheter att genomföra sådana analyser. Såväl Social- styrelsens olika hälso- och sjukvårdsregister samt Läkemedelsverkets biverk- ningsregister är användbara i det sammanhanget. Regeringen bör därför ge de båda myndigheterna i uppdrag att med hjälp av tillgänglig information analysera vilka orsaker som ligger bakom inträffade missöden och komplikationer i vården. Utifrån den kunskapen bör sedan program utarbetas för hur dessa olycksfall i vården skall kunna förebyggas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av orsakerna bakom missöden och komplikationer i vården,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om program för förebyggande av missöden och komplikationer i vården.
Stockholm den 23 september 1999
Barbro Westerholm (fp)