Med anledning av det oacceptabelt höga antalet olyckor i trafiken har ett projekt startats som kallas Nollvisionen. Avsikten med projektet är att förhindra att människor dödas eller skadas svårt i trafiken. Statsmakterna har ställt sig bakom visionen och ett intensivt arbete har påbörjats runt om i Sverige för att förverkliga visionen. Stora ekonomiska resurser satsas nu på att öka trafiksäkerheten.
Samma vision borde gälla för sjukhusinfektioner. Människor skall inte löpa risken att dödas eller skadas svårt i vården av infektioner.
Infektioner i vården
Sjukhussjuka och andra vårdrelaterade infektioner drabbar alltfler. I Socialstyrelsens rapport 1998:12 Att förebygga infektioner i vården beräknar man att den förväntade andelen vårdförvärvade infektioner i ett i-land är mellan fem och tio per hundra utskrivna patienter.
Det finns idag ingen rikstäckande statistik för Sverige men på läkar- stämman 1998 presenterades en undersökning som beräknat antalet patienter som drabbas av olika infektioner när de ligger på sjukhus, till cirka 100 000. Dödssiffran har beräknats till cirka 800 per år. Det är siffror som är betydligt högre än antalet dödade och skadade i trafiken.
Såväl läkare som andra experter har länge varnat för en okritisk använd- ning av antibiotika på grund av risken för resistensutveckling. Sverige har internationellt verkat för en minskad antibiotikanvändning. Flera kampanjer har drivits i Sverige för att upplysa patienter och sjukvårdspersonal men även djuruppfödare och veterinärer om riskerna med flitigt användande av antibiotika.
Resistenta bakterier
Förekomsten av elakartade gula stafylokocker, resistenta mot de flesta läkemedel, har ökat oroväckande på ett oroande sätt. Dessa bakterier ger upphov till de svåraste fallen av sjukhussjuka. I Sverige är endast en procent av de gula stafylokockerna resistenta men statistiken från Smittskyddsinstitutet visar att antalet fall stigit från normalt 40-50 fall per år till det tredubbla 1998. Utanför Norden är situationen ännu allvarligare, där är 25-50 % av stafylokockerna resistenta. Läkare varnar nu för att vi är på väg att få en situation i Sverige där det blir omöjligt att stoppa spridningen av de resistenta gula stafylokockerna.
Vankomycin är det enda läkemedel som biter på dessa bakterier och risk finns att det utvecklas resistens också mot detta preparat.
Onödig smittspridning
Socialstyrelsen har listat en rad olika faktorer som påverkar riskerna för patienter att drabbas av infektioner i samband med vård. De viktigaste faktorerna är följande:
- Den medicinska vården blir alltmer avancerad och alltfler patienter har nedsatt immunförsvar.
- Resurskrävande vård och behandling flyttas alltmer från sjukhus till bl.a. hemsjukvård.
- Möjligheterna till vård på eget rum eller isoleringsrum på sjukhus och sjukhem har minskat.
- Okritisk antibiotikaanvändning och bristande hygienrutiner har lett till ökad spridning av mikroorganismer med nedsatt känslighet för anti- biotika.
- Sjukvården är utsatt för ökad ekonomisk press och ökad arbetsbelastning - något som kan leda till att hygienrutiner inte följs.
Socialstyrelsen har vidare listat ett antal indentifierade brister i vården. Bristerna är följande:
- Brister i verksamhetschefernas medicinska ansvar för att förebygga infektioner.
- Brister i grundläggande utbildning och fortbildning av sjukvårdspersonal och sjukvårdsledningar.
- Dåligt kostnadsmedvetande.
- Avsaknad av öronmärkta resurser för övervakning och information vilket idag sker genom frivilligt extraarbete.
- Underbemanning av hygienpersonal jämfört med vad som vetenskapligt visats vara effektivast.
Dessutom anser Socialstyrelsen att det i stort sett saknas forskning om problem med vårdrelaterade infektioner utanför sjukhus, speciellt i den kommunala hemsjukvården. Vidare saknas svenska basdata för kostnadsberäkningar, vilket är nödvändigt för att kunna följa utvecklingen och effekterna av vidtagna åtgärder.
Kostnader
Förutom det mänskliga lidande som infektionerna i sjukvården orsakar är kostnaderna för komplicerade behandlingar och långa sjukskrivningar mycket höga. Några exakta siffror på kostnaderna finns dock inte. En under- sökning från 1988 uppskattade då kostnaderna för enbart de postoperativa infektionerna till 675 miljoner kronor. Vid Läkarstämman hösten 1998 presenterades en vetenskaplig undersökning som uppskattade kostnaderna i vården till 1,5 miljarder kronor. Det är resurser som vi skulle kunna använda till att t.ex. utveckla sjukvården och äldreomsorgen.
Nollvision i sjukvården
Det måste till ett intensivt arbete för att minska smittspridningen i sjukvården. Det är inte rimligt att 100 000 människor varje år drabbas av infektioner vid besök i vården och att 800 av dessa avlider. Därför bör rikstäckande insatser göras för att eliminera risken för sjukvårdsinfektioner. En gemensam Nollvision för hela landet skulle kunna skapa den uppmärksamhet och generera de resurser till sjukvården som möjliggör ett genombrott i kampen mot infektioner i vården.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Nollvision i vården.
Stockholm den 24 september 1999
Barbro Westerholm (fp)