Att få god vård och vård i tid borde vara en självklarhet. Så är det inte överallt i dag. Vi har ett monopol som både finansierar och producerar vård och där den politiska styrningen rycker undan grunden för en professionell ledning. Vårdköerna är ett tydligt tecken på att systemet inte fungerar. Konsekvenserna av detta misslyckande drabbar såväl patienter, personal som samhällsekonomi.
Regeringens lösning på vårdkrisen: Symbolisk penningutdelning utan uppföljning
I skrivelsen redogör regeringen för hur olika specialriktade bidrag till landstingen för år 2000 - enligt en överenskommelse mellan staten och landstingen - skall fördelas och användas. Huvuddelen av medlen skall enligt regeringen användas för att stärka patientens ställning inom svensk hälso- och sjukvård, varvid betonas behovet av att förbättra vårdens tillgänglighet och öka patienternas inflytande och delaktighet.
I skrivelsen påpekar regeringen också att de aktuella medlen, uppgående till drygt 1 miljard kronor av landstingens totala utgifter för sjukvård på nära 100 miljarder kronor, framför allt har betydelse som "signal- och stimulans- medel gentemot sjukvården". Vi menar att behovet av signal- och stimulans- medel för dessa i varje sjukvårdssystem helt grundläggande ändamål avslöjar minst sagt avgörande brister i organisationen av svensk sjukvård.
I skrivelsen konstateras vidare att man tidigare beslutat att samtliga mottagare av ekonomisk ersättning skulle följa upp och redovisa använd- ningen av de tilldelade medlen och eventuella resultat. Landstingsförbundets kartläggning visar emellertid att "arbetet med att stärka patientens ställning i allmänhet ingår som en integrerad del i ordinarie utvecklingsaktiviteter både gällande vård och behandling och vårdens organisation". Mot denna bak- grund har man nu enats om att begränsa redovisningen för år 2000 till de centrala aktörer som erhåller ekonomisk ersättning enligt överenskommel- sen.
Detta förstärker vårt redan befintliga intryck av att den i skrivelsen omtalade medelstilldelningen framför allt syftar till att genom en symbolisk penningutdelning - som inte följs upp eller utvärderas - avleda uppmärk- samhet och intresse från en diskussion om de grundläggande struktur- förändringar som skulle behöva genomföras på hälso- och sjukvårdsområdet.
Vårdens tillgänglighet samt patienternas inflytande och delaktighet är så pass centrala faktorer inom hälso- och sjukvården att de måste vara naturligt inbyggda i varje långsiktigt hållbart sjukvårdssystem. Incitament för olika aktörer att samverka vid rehabiliterings- och behandlingsinsatser måste på samma sätt vara inbyggda i de ordinarie finansieringsstrukturerna på området. Är de inte det kan inga stimulansbidrag - oavsett hur stora - rätta till detta.
Vår lösning på vårdkrisen: vårdgaranti och hälso- försäkring
Vi delar inte regeringens bedömning att införandet av en vårdgaranti skulle vara mycket resurskrävande och sannolikt orealistisk. Inte minst erfarenheterna från den tidigare borgerliga regeringsperioden visar att en garanti leder till minskade kötider. Det är heller inte så att man sparar pengar genom att låta folk stå i kö, tvärtom är det ett samhällsekonomiskt slöseri av stora mått.
Rekommendationer från Landstingsförbundet om valfrihet mellan olika sjukhus är helt otillräckliga. Valfriheten blir en chimär när den bara omfattar rätten att välja mellan ett antal offentliga vårdinrättningar med långa kötider och som är fullt upptagna med att ta hand om patienter boende i det egna upptagningsområdet.
Vi vill därför omedelbart införa en nationell vårdgaranti som innebär att ingen skall behöva vänta längre än tre månader på operation eller behandling. Klarar inte det egna landstinget av det skall man kunna få vården utförd hos ett annat landsting eller hos en privat vårdgivare. Först med en fri etableringsrätt för privata vårdgivare samt en möjlighet att söka vård utomlands blir valfriheten reell.
Internationellt sett går trenden mot att alltfler länder inför obligatoriska hälsoförsäkringar. Såväl länder med skattefinansierad sjukvård som länder med privatfinansierad sjukvård byter till obligatoriska försäkringar. Vi menar att detta är en lösning som passar även för Sverige. Vår obligatoriska hälsoförsäkring skulle omfatta alla, oavsett betalningsförmåga eller hälso- tillstånd. Inom ramen för en hälsoförsäkring skulle det nuvarande landstings- monopolet brytas upp till förmån för en mångfald av vårdgivare.
Våra förslag om vårdgaranti och obligatorisk hälsoförsäkring finns närmare beskrivna i motion 1999/2000:So274 av Bo Lundgren m fl (m). Vi erinrar också om vårt förslag i samma motion om inrättande av ett oberoende utvecklingscenter för hälso- och sjukvården, som alternativ till det i skrivelsen omtalade nationella rådet för vårdpolitik.
Inför en hjälpmedelsgaranti som ger valfrihet och konkurrens
En av de grundläggande förutsättningarna för att funktionshindrade skall ges en reell möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt är en god tillgång till olika slag av hjälpmedel. Väl fungerande hjälpmedel kan innebära en väsentligt ökad livskvalitet för många människor. Därutöver kan de medföra besparingar inom andra sektorer av samhället.
Problemet med dagens hjälpmedelsförsörjning är att de offentliga huvud- männen i princip har monopol. Genom centralt dirigerade överenskommelser hänvisas alla med rätt till hjälpmedel till en offentlig huvudman, landsting eller kommun. Detta är kostnadsdrivande på grund av frånvaron av konkurrens. En anpassning av en bil för en rörelsehindrad som är beroende av rullstol blir på så sätt ofta uppemot 100.000 kronor dyrare än den behövde vara, detta utan att några fördelar vinns genom den högre kostnaden.
Till saken hör att de samlade kostnaderna och prioriteringarna på hjälp- medelsområdet kännetecknas av en närmast obefintlig transparens. Efter flera försök att med hjälp av riksdagens utredningstjänst få en uppfattning av hur verksamhetsansvar, finansieringsansvar och samlade kostnader på hjälpmedelsområdet i nuläget ser ut och fördelas, kan vi konstatera att mycket fortfarande är oklart. Aktuella genomlysningar från ett övergripande helhetsperspektiv förefaller i stor utsträckning saknas.
I detta läge väljer regeringen att avsätta medel - drygt 50 miljoner kronor - för verksamhetsstöd till Hjälpmedelsinstitutet och till inköpssamordning, metod- och kunskapsutveckling på hjälpmedelsområdet. Satsningen är antagligen nödvändig med nuvarande bristfälliga struktur på hjälpmedels- marknaden. Ur ett längre perspektiv ser vi emellertid dessa satsningar som symboliska försök att visa handlingskraft på ett område där man inte har möjlighet eller insikt att genomföra de grundläggande förändringar som behövs.
För att komma till rätta med dagens problem på hjälpmedelsområdet vill vi moderater öppna hjälpmedelsmarknaden och öka möjligheterna för alla i behov av hjälpmedel att få dessa. Detta kommer att ge fler, bättre och billigare hjälpmedel, eftersom konkurrens ger kostnadseffektivitet samtidigt som den tekniska utvecklingen påskyndas.
Vi har därför under ett flertal år föreslagit att en hjälpmedelsgaranti skall införas. Vi upprepar detta förslag. Förslaget innebär att alla som är i behov av ett hjälpmedel skall garanteras detta - samtidigt som möjligheten till val av hjälpmedel öppnas för den enskilde. Hjälpmedelsgarantin skall ses som en fortsättning på den valfrihetsrevolution som den borgerliga regeringen inledde i form av t.ex. LSS/LASS, skolpeng och vårdgaranti.
För en detaljerad beskrivning av vårt förslag på hjälpmedelsgaranti hänvisas till motion 1999/2000:So413 av Chris Heister m fl (m).
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens lösning på vårdkrisen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en nationell vårdgaranti,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en obligatorisk hälsoförsäkring,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristande genomblickbarhet och helhetsper- spektiv inom hjälpmedelsverksamheten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en hjälpmedelsgaranti.
Stockholm den 17 november 1999
Chris Heister (m)
Leif Carlson (m)
Maud Ekendahl (m)
Lars Elinderson (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Göran Lindblad (m)
Bertil Persson (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Henrik Westman (m)