Folkpartiet har under en följd av år både genom motioner till riksdagen och i riksdagsdebatter aktualiserat två frågor som hänger samman, nämligen hanteringen av medicinska tester - vilka inrymmer såväl genetiska tester som drogtester - samt hanteringen av de s.k. biobankerna. Vi har framhållit att dessa frågor inrymmer svåra etiska ställningstaganden och att de därför bör bli föremål för parlamentarisk utredning.
I regeringens skrivelse Genetisk integritet lämnas en redogörelse för Socialdepartementets handläggning av användningen av genteknik på människa och de åtgärder som vidtagits för att stärka den enskilda människans genetiska integritet. I skrivelsen anges att regeringen har för avsikt att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lägga fram förslag till hur det på alla samhällsområden skall kunna garanteras att någon diskriminering på grund av det genetiska arvet inte sker. Eftersom detta är ett gammalt folkpartikrav välkomnar vi detta förslag.
Med anledning av regeringens skrivelse vill Folkpartiet framföra följande synpunkter och yrkanden:
Med hjälp av genetiska tester har vi idag möjlighet att anlagstesta för ärftliga sjukdomar, något som reser en rad etiska frågor. De är särskilt svåra därför att genetisk information om en individ berör många människor. Den enskilda har rätt till information, kontroller och behandling. Men hur ser övriga personer i släkten, som också kan bära på anlaget, på att testas? Skall man leta efter släktingar när man funnit anlag för ärftlig sjukdom hos en patient? Hur skall man informera om att en person är anlagsbärare? Hur skall man förfara med alla de vävnadsprov som tagits på patienter och som förvaras på landets patologavdelningar? Hur skall man göra med alla de blodprov, som tagits på nyfödda under årens lopp för att diagnosticera vissa medfödda ämnesomsättningsrubbningar? Sådana prover sparas i s.k. bio- banker. Frågan är då om de vid ett senare tillfälle också får användas för gentestning av olika ärftliga sjukdomar. Och hur skall man se på preim- plantatorisk diagnostik med genteknik vid in vitro-fertilisering?
Kvalitetskontroll av testerna är också en fråga att belysa. Idag är det laboratorierna själva som ansvarar för detta men i övrigt är verksamheten, enligt uppgift, dåligt kontrollerad i Sverige. Frågorna är många.
Andra viktiga frågor är hur sekretessen om testerna skall regleras gentemot arbetsgivare och försäkringsbolag. I skrivelsen redovisas ett avtal som slutits mellan regeringen och Sveriges försäkringsförbund, som bland annat innebär att försäkringsbolagen förbinder sig att inte kräva att försäkringssökande skall genomgå genetiska undersökningar för att kunna få teckna en försäkring. Denna lösning kan enligt Folkpartiet godtas under den tid som den av regeringen i skrivelsen nämnda parlamentariska kommittén tar fram förslag till hur det inom alla samhällsområden skall kunna garanteras att någon diskriminering på grund av det genetiska arvet inte sker.
Regeringen borde dock enligt Folkpartiet samtidigt ha föreslagit ett förbud för arbetsgivare att kräva eller använda genetiska analyser i samband med anställning i arbetslivet i avvaktan på den parlamentariska kommitténs utredning. Skälet för detta är att utvecklingen av farmakogenetiken nu går mycket snabbt. Den innebär att man kartlägger genetiska markörer som ger oss kunskap om hur olika individer bryter ner läkemedel. Den informationen kan innebära stora möjligheter att figursy läkemedel för patienter med bättre effekt och minskad risk för biverkningar som resultat. Men den kunskapen kan sannolikt även användas för att göra genetiska analyser av vilka individer som löper hälsorisker i vissa arbetsmiljöer alternativt kan anpassas till desamma. Den informationen är mycket integritetskänslig och får inte komma i orätta händer.
En näraliggande fråga som regeringen också borde ha tagit upp i skrivelsen är drogtestning i arbetslivet. Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare vill drogtesta sina anställda. Sverige och England lär vara de två länder i Europa där det är vanligast med drogtester i arbetslivet. Syftet med drogtester på arbetsplatser är att identifiera eventuella missbrukare, att avskräcka från drogbruk samt att skydda tredje man mot de risker drogpåverkan kan medföra. Givetvis vill vi att det skall vara drogfritt på våra arbetsplatser, men drogtestning inrymmer komplicerade etiska ställningstaganden, av vilka en del ligger nära dem som är aktuella vid genetisk testning. Hur kommer testresultaten att användas? Hur värnas t.ex. individens integritet och rättssäkerhet? Finns risk att proverna också används för andra ändamål, t.ex. genetisk testning? Regeringen har valt att inte beröra denna fråga i föreliggande skrivelse. Enligt uppgift från Näringsdepartementet utarbetas för närvarande ett utredningsdirektiv rörande en utredning om personlig integritet. I utredningen skall bl.a. drogtester i arbetslivet tas upp. Eftersom drogtestning och genetiska tester innebär likartade etiska problem är det viktigt att det av direktiven till utredningen om personlig integritet och av direktiven till den i denna proposition föreslagna parlamentariska kommittén framgår att de båda utredningarna skall genomföras i nära samarbete.
Ytterligare en fråga som kopplar till frågan om genetisk integritet är hur de ovan nämnda biobankerna skall regleras. Det är en komplicerad fråga med både etiska och näringspolitiska dimensioner. Biobankerna är viktiga hjälpmedel vid utprovningen av nya, säkrare läkemedel där man tar hänsyn till individens ärftliga förmåga att bryta ner olika läkemedel. Samtidigt kan informationen vara integritetskänslig och den genetiska informationen angår inte bara den undersökta individen utan också dennes släktingar. Socialdepartementet har i juni 1999 uppdragit åt Socialstyrelsen att utreda regleringen av integritetskänsligt material i biobanker (regeringsbeslut nr 18 S1999/2313/HS, S 1999/4970/HS). Vi anser att den av regeringen föreslagna parlamentariska utredningen också borde behandla denna fråga på grund av dess etiska komplexitet. Socialstyrelsens underlag kan därvid utgöra ett viktigt beslutsunderlag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot genetiska tester i arbetslivet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samarbete mellan den av regeringen föreslagna parlamentariska kommittén om genetisk integritet och den kommande utredningen om personlig integritet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om biobankernas användning.
Stockholm den 16 september 1999
Kerstin Heinemann (fp)
Harald Nordlund (fp)
Bo Könberg (fp)
Barbro Westerholm (fp)