Interreg 11 A är ett gemenskapsinitiativ inom ramen för EU:s regional- och strukturpolitik. Syftet är att genom gränsöverskridande samarbete hitta lösningar på gemensamma problem och stärka utvecklingen i gränsområdet. Interreg 11 A, "ett gränslöst samarbete" Bohuslän/Dalsland-Östfold blev godkänt av EU 1996 och omfattar 11 kommuner. Programmets vision är en gränslös region som, med hänsyn tagen till miljön, fullt ut utnyttjar regionens tillväxtpotential och stärker den kulturella identiteten.
Man arbetar med projekt och hitintills har 61 projekt godkänts, vilka finansieras av offentliga medel från såväl Sverige som Norge samt EU. Den positiva effekten av Interreg är utvecklingen av samarbete och nätverk över gränsen. Aktiviteten och den positiva inställningen är uppenbar och många av aktörerna ser nu gränsområdet som en gemensam region och själva gränspasseringen som ett mindre problem än vad man gjort tidigare.
Dock finns det en del praktiska problem som en utredning, tillsatt av Nordiska ministerrådets ämbetsmannakommitté, försökt kartlägga. Man har avlämnat en delrapport och gett förslag till lösningar. Exempel på problem är långsam postgång, eftersom centraliserad postsortering innebär att post mellan gränsregioner, trots det korta avståndet, kan ta orimligt lång tid. Ett annat problem är de veckopendlare som kör svenskregistrerad bil för att åka till sin arbetsplats i Norge, som riskerar att behöva betala norska tullsatser och andra avgifter för införsel av bilen. Listan på den här typen av problem kan göras lång och måste enligt mitt sätt att se det i möjligaste mån elimineras för att underlätta ett bra gränssamarbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder snarast bör vidtas för att undanröja de problem som hindrar ett positivt gränssamarbete.
Stockholm den 4 oktober 1999
Märta Johansson (s)
Lennart Nilsson (s)
Lisbet Calner (s)
Mona Berglund Nilsson (s)