Allmänt om Tullverket
Sedan 1997 har Tullverket antagit ett antal mål för sin verksamhet som visar på en ökad vilja till förändring av tidigare regler och som pekar mot en större förståelse för näringslivets krav på färre och enklare regler. I Tullverkets verksamhetsidé anges att man ständigt ska förbättra tullrutinerna för att nå största möjliga samhällsnytta och stärka svensk konkurrenskraft. Tullverket vill i det nationella och internationella samarbetet vara känt för sitt nytänkande, förenklingsarbete och arbetsmetodutveckling. Folkpartiet anser detta vara en bra målsättning.
Tullverkets nya organisation innebär att Tullverket har förändrats till att vara en enda myndighet med sex regionala operativa enheter under ett centralt huvudkontor. Tullverkets nya organisation delar in verksamheten i två huvudsakliga delar, eller processer som det numera heter, nämligen gränsskydd och effektiv handel. Den nya organisationen har sannolikt bättre chans att möta kravet om nationell likabehandling.
Tullregelverket inom EU påstås av flera sakkunniga vara att betrakta som ett ramregelverk som skapats ur ett förhandlingsresultat där hänsyn tagits till medlemsländernas tulltraditioner. Mot denna bakgrund kan man förstå varför representanter för GD XXI ofta understryker möjligheterna till och utrymmet för tolkningar inom ramen för tullkodex och tillämpningskodex och man menar att dessa inte ska tolkas alltför bokstavligt och begränsande så att utrymmet för förenklingar inom regelverkets yttre ramar omöjliggörs. Detta kan vara bakgrunden till att en del anser att vissa av de begränsningar och krav som för närvarande finns i svensk tulltillämpning inte alltid har ett direkt stöd i EU:s tullregelverk.
Många begränsningar tycks tyvärr ha uppstått när Tullverket tolkat och omformat dessa till nationella tullregler. Där det finns ett tolkningsutrymme är det viktigt att Tullverkets målsättningar om bland annat förenklad tillämpning får genomslag.
Tullagsutredningen kom genom ett begränsat direktiv endast att omfatta de delar av tullagstiftningen som är hänförliga till Finansdepartementets ansvarsområde. Centrala delar av tullregelverket berördes inte. Det gäller bland annat tullprocedurer med ekonomisk verkan, till exempel aktiv förädling, passiv förädling och tullager. När det gäller de delar som utredningen de facto behandlade är förslagen avseende förändring av dröjsmålsavgift till dröjsmålsränta, förslaget till periodisk deklaration och synpunkterna på tullförrättningsavgifter i huvudsak positiva. (Vidare är utredningens synpunkter på tulltillägg av stort intresse även om denna fråga senare skall behandlas i en särskild utredning som omfattar hela skattetilläggsinstitutet.)
All tullverksamhet kan upplevs mer eller mindre som ett hinder i företagens verksamhet. Det kommer att krävas en viss administration oavsett hur långt man än lyckas förenkla rutinerna. Men då den största delen av kostnaden för denna tullverksamhet får bäras av företagen genom de kostnader de har för att klara sitt förtullningsarbete är det viktigt att regelverk utformas och kontroller utförs på ett sådant sätt att företagens godsflöden påveras minimalt.
Gränsskydd
Ett effektivt gränsskydd kan grovt uttryckt sägas innehålla två huvud- områden - dels en allmän preventiv del som omfattar bekämpning av ekonomisk brottslighet, smuggling och annan samhällsfarlig införsel, dels en kontroll avseende iakttagandet av införselregler och införselrestriktioner så att inte konkurrenssituationen i landet snedvrids.
Ett effektivt gränsskydd är nödvändigt. Folkpartiet vill dock understryka att det är av yttersta vikt att de kontroller som Tullverket har att göra genomförs på ett sådant sätt att den legitima trafiken störs så lite som möjligt. Detta kan till exempel ske genom att kontroller främst görs i samband med att gods lastas eller lossas eller på platser i transportkedjan där godset ändå skall omlastas.
Ett viktigt inslag i ett fungerande gränsskydd är en väl utformad och rätt använd riskanalys och ett preventivt upplysningsarbete. Tullverket måste i sina system kunna identifiera de varor, sändningar och aktörer där en kontroll är motiverad och övriga flöden måste lämnas ostörda. Vidare måste man upplysa företag om de riskmoment som kan förekomma i transportsystemen. Det är naturligtvis också helt avgörande att Tullverkets egen personal tror på och litar till effektiviteten i egna system och metoder.
I Sverige finns ett tjugotal internationella flygplatser med s.k. ICAP- standard. Dessa utgör ofta det enda tullfiltret mot länder som ligger utanför EU. Det är i huvudsak Arlanda, Sturup och Landvetter som har en fast bemanning för gränskontroll. För övriga flygplatser med internationell trafik avgör de regionala tullmyndigheterna hur resurserna skall fördelas för service och kontroll.
Med många internationella flygplatser följer också ett ansvar för att det finns resurser för en någorlunda rimlig tullbemanning. Det handlar inte bara om kontroll och prevention för att bekämpa smuggling och annan brottslighet utan det handlar även om rimlig service. Det finns många resande som gärna vill möta personal vid tullen på flygplatsen för att klarera tillåtna vapen, djur eller någon specifik vara. Det spelar mindre roll om tullen har tillgång till moderna och ändamålsenliga arbetsmetoder i arbetet om det inte finns tillräckligt med personal på plats att genomföra kontroller när så behövs.
När det gäller bekämpning av smuggling och ekonomisk brottslighet i samband med utrikesleveranser vill vi peka på de möjligheter som kan rymmas inom "Buisiness Anti-Smuggling Coalition" (BASC). Inom ramen för denna verksamhet kan näringslivet samarbeta med tullmyndigheter och genom olika grader av delegerat kontrollarbete själva övervaka och säkra sin godshantering och sina godsflöden för att lättare upptäcka och kunna anmäla förekommande misstankar.
För att öka möjligheterna till en effektiv gränskontroll anvisar Folkpartiet 50 miljoner extra för budgetåret 2000. Detta är inte minst nödvändigt om det skall vara möjligt att ytterligare intensifiera kampen mot narkotikan.
Effektiv handel
Den andra av Tullverkets två huvudprocesser har en rubricering som ur näringslivets synvinkel dock är något tveksam för en fiskal och kontrollerande verksamhet. Fick näringslivet själva bestämma skulle tullens roll inom detta område förmodligen helt elimineras. Detta är självklart inte möjligt.
Det gäller att nå en rimlig balans, ett partnerskap, mellan näringslivet och tullen.
Ett påtagligt resultat av arbetet inom effektiv handel är Tullverkets projekt med en servicetrappa. Alla förslag om förenklingar välkomnas och principen att "kvalitet skall löna sig" är riktig. En ökad kvalitet i företagens uppgifter skall kunna premieras med ökade möjligheter till förenklingar. Vidare är vi positivt inställda till de grundläggande idéerna bakom servicetrappan och till att förhållningssättet "utifrån och in" ska prägla utformningen av en sådan trappa. Vi vill också understryka att servicetrappan måste utformas så att den blir öppen för alla företag oavsett storlek. Med alla företag avser vi såväl exportörer och importörer som ombud för dessa.
Vid utformningen av en servicetrappa är det viktigt att den endast omfattar sådana procedurer som direkt kan påverkas av ett ökat kvalitetsarbete i företagen. Befintliga procedurer och tillämpningar eller sådana som redan möjliggörs och regleras av tullkodex med dess tillämpningsföreskrifter bör alltså inte omfattas av trappan. Som ett exempel på en sådan möjlighet som inte direkt påverkas av företagens kvalitetsarbete kan nämnas periodiska deklarationer, vilka endast påverkar när och hur en uppgift lämnas till tullen men inte riktigheten i densamma.
Servicetrappan bör främst kunna erbjuda lättnader i kontroller, ökad frekvens av automatklarering och tillämpning av lättnader och förenklingar som inte regleras i tullkodex. Beträffande vilka rutiner som kan komma i fråga bör trappan vara flexibel eftersom företagens behov dels är mycket varierande, dels kan förändras över tiden. Målet med trappan måste vara att företag med god kvalitet i sitt tullarbete skall kunna sköta stora delar av sin tulladministration genom olika former av delegerat myndighetsutövande. Sevicetrappan kan dock aldrig innebära att vissa företag, stora eller små, kan vara helt fria från kontroller. I en globaliserad värld är inte alltid som företagen själva kontrollerar sina transportflöden. Därmed ökar också risken för oönskade "bipackningar".
Det måste undersökas om möjligheten att slippa debitering av förrättnings- avgifter, erhålla fri uppdatering av tulltaxan TARIC och andra regelverk kan vara kostnadsfritt och generellt vara tillgängligt för alla företag oavsett servicetrappan.
Tulltilläggen
Folkpartiet är kritiska till nuvarande tulltillägg. Det finns därför behov av en översyn av Tullverkets nuvarande tillämpning av sanktionen tulltillägg. Vi förstår att företag kan uppfatta att systemet med tulltillägg inte alltid korresponderar mot de mål som satts upp och den framtidssatsning man påbörjat inom tullen. Tyvärr försenas nu denna angelägna fråga då den i stället kommer att bli föremål för behandling i en annan särskild utredning avseende skattetilläggsinstitutet.
Tulltilläggen kan för det enskilda företaget uppfattas som onödigt stränga, slumpmässiga och summariska. Tillämpningen uppmuntrar inte alltid ett förtroendefullt samarbete mellan Tullverket och näringslivet när det gäller att förbättra tulldeklarationerna och därmed riktigheten i debiteringar och handelsstatistik. Den kampanj som Tullverket nu driver, inte minst inom processen effektiv handel, för att informera företagen om tullregler och tullförhållanden riskeras att kraftigt motverkas om företagen samtidigt känner sig jagade på ett onödigt och orimligt sätt samt riskerar efter- debiteringar för ibland bagatellartade fel.
Tulltilläggen utgör ett skäl för att företag skall iaktta noggrannhet och omsorg för att deklarationerna skall bli riktiga. Men att ta ut tillägg om 20 procent på undandragen avgift - utan nämnvärda möjligheter till nedsättning eller befrielse på grund av ursäktlighet - innebär en sanktion som är onödigt strängt utformad. Den drabbar inte sällan företag som gjort allt vad det förmår för att felaktigheter skall undvikas. Det är mänskligt att fela både för företagen och Tullverket.
Det är värt att peka på att Sveriges medverkan i EU skapat nya förut- sättningar för att tolka till exempel tullvärderegler och varuklassificeringar. Den mer eller mindre automatiska kopplingen av tulltilläggen till skatte- tilläggen bör därför ifrågasättas. Det finns en rad väsentliga skillnader dem emellan som talar för att tulltilläggen frikopplas från systemet med skattetillägg. Ett sådant är att tulldeklarationer avges vid ett mycket stort antal tillfällen för enskilda företag, medan skattedeklarationer anges vid ett handfull tillfällen per år. Risken att det uppkommer oavsiktliga fel blir givetvis större ju fler deklarationer som avges och när dessa skall lämnas under stor tidspress.
Av grundläggande betydelse är också att tullreglerna inte utgör ett naturligt inslag i företagens bokförings- och redovisningssystem på samma sätt som underlaget för annan beskattning. Tullreglerna utgör ett tillkommande moment i företagens kunnande. De är dessutom utformade på ett sådant sätt att de många gånger blir ytterligt svårtolkade, vilket såväl tullmyndigheter som enskilda företag kan bekräfta. Det är här inte enbart fråga om resurser för merarbete utan också svårigheter att förstå innebörden av EU:s regler, även om dessa översatts till svenska.
Det grundläggande elementet när det gäller att få fram riktiga tull- deklarationer är en intensifierad information till näringslivet. Tulltilläggen bör vara ett komplement i sammanhanget. Om man enbart ser ett motsats- förhållande mellan staten och näringslivet förtar det möjligheterna till ett gott samarbetsklimat. Samtidigt måste det understrykas att tulltilläggen har en viss förenklande effekt jämfört med en åklagardriven process enligt varu- smugglingslagen.
Periodiska deklarationer
Genom att periodiska deklarationer lämnas i efterhand sänks kostnaderna för såväl myndighet och företag utan att uppbörd och kontroll försämras. Många företag har idag avancerade datasystem som också kan användas för behandling och sammanräkning av tulluppgifter. Det ger också Tullverket mycket goda möjligheter för en effektiv revisionsbaserad efterhandskontroll.
Om dessutom alla avgifter i samband med förtullning redovisas och betalas via företagens skattekonto förenklas administrationen ytterligare för företag och myndigheter. Inte minst elimineras på detta sätt problem med kort tid för administration och betalning av tullräkningar. Det bör beaktas att eftersom i princip alla företag idag tillåts att själva sköta annan företags-, mervärdes- och lönebeskattning till långt större belopp torde de också vara väl kvalificerade att själva administrera sina tullavgifter.
Med hjälp av de möjligheter som EU:s tullregelverk skapar med begreppet "lokalt klareringsförfarande", till exempel i tillämpningskodex art 263, bör en betydande delegering av arbetet med tullklarering vara möjlig. Genom att tolka begreppet "uppvisats för tullen enligt art 40 i tullkodex" på så sätt att företag genom t.ex. en bokföring i ett internt godsmottagningssystem kan notera ankommande gods och vidare genom att tolka begreppet "annat transiteringsförfarande" som t ex en transport under en fraktsedel eller likvärdig handling, erhålls en situation där långtgående förenklingar möjliggörs. Detta är den formella möjligheten för den självförtullning som borde vara möjlig oavsett om det handlar om omsättning för fri rörlighet, olika typer av tullager eller tullprocedurer med ekonomisk verkan.
Genom en kombination av ovan beskrivna tolkning och den möjlighet till periodisk deklarationsprocedur som finns i EU:s tullregelverk kan en företagsintern lösning för tullklarering skapas. Detaljerna för ett sådant system är naturligtvis något som får studeras senare, men det primära målet är att ändra tullregelverket så att alla hinder för en sådan utveckling undanröjs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att till Tullverket (utgiftsområde 3) för budgetåret 2000 anvisa 50 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Tullverket bör ges i uppdrag att genomföra en fullständig genomgång av EU:s tullregelverk så att alla möjligheter till förenklingar tas till vara,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Tullverket bör ges i uppdrag att göra en fullständig genomgång av tullordningen så att svensk tulltillämpning utformas på ett företagstillvänt sätt,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om periodisk deklaration,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Tullverket bör ges i uppdrag att se över sin tillämpning av tillägg så att man tillvaratar möjligheterna till nedsättning och eftergift,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "långtgående självförtullning" och möjligheten att i samarbete med näringslivets organisationer ta fram förslag till en systembeskrivning.
Stockholm den 5 oktober 1999
Johan Pehrson (fp)
Karin Pilsäter (fp)