Sammanfattning
Utgiftsområdet omfattar Riksskatteverket, skattemyndigheterna och Tullverket. Kristdemokraterna gör bedömningen att dessa områden bör tilldelas större resurser än vad regeringen föreslår i sitt budgetförslag.
Behovet av samverkan mellan skattemyndigheterna och Tullverket har ökat och det är viktigt att denna samverkan fortsätter att utvecklas.
Skatteförvaltningens organisation och uppgift
En ny regionindelning för skatteförvaltningen infördes den 1 januari 1999. Tio regionala myndigheter ersätter de länsvisa myndigheterna, medan den lokala kontorsorganisationen i princip inte kommer att förändras. Skatteförvaltningen har i likhet med många andra förvaltningar även rationaliserat sin verksamhet. Det är viktigt att så sker för att skapa utrymme för bland annat skattekontroll. Det är vidare angeläget att helhetssynen på kontroll, service och information till allmänhet och företag fortsätter att utvecklas, liksom den internationella samverkan på skatteområdet.
Ett väl fungerande beskattnings-, uppbörds- och folkbokföringsväsende är av grundläggande betydelse såväl från statsfinansiell som samhälls- ekonomisk synpunkt. Beskattningssystemet bygger på kontrolluppgifter och uppgifter lämnade i självdeklarationen. Uppgiftsskyldighet och att kontrollen av den fullgörs är basen för en effektiv och likformig beskattning. Det är ett problem att inte samtliga skattepliktiga inkomster och reavinster som ska deklareras i Sverige verkligen redovisas i deklarationen.
Skattekontroll
Kristdemokraterna anser att den "svarta marknaden" ur flera aspekter är helt oacceptabel. Flera av dem som tvingas jobba svart har till exempel inte den ekonomiska trygghet vid sjukdom eller ålderdom som andra som förvärvsarbetar har. Det gemensamma, främst kommunerna, går miste om stora skatteintäkter då den "svarta marknaden" enligt undersökningar omsätter omkring 70 miljarder. Sist men inte minst snedvrids konkurrensen mellan företag och den svenska affärsmoralen försämras på ett negativt sätt. Det är viktigt att skattemyndigheterna för att komma åt skattefusk har effektiva kontrollmöjligheter som är avvägda mot rimliga rättssäkerhetsgarantier.
I en rapport som Riksskatteverket överlämnade i anslutning till årsredo- visningen drar verket bland annat följande slutsatser:
- att kontrollverksamhetens preventiva effekt är betydande,
- att det totala skattefelet ligger i storleksordningen 80-90 miljarder kronor per år, samt
- att det varit svårt att avdela tillräckligt kompetent personal för kontrollen av de minsta företagen, och att vissa bedrägerier mot mervärdesskatte- systemet inte har kunnat förhindras.
På senare tid har resurserna minskat även för kontrollverksamheten, vilket regeringen själv medger är ett trendbrott och kan tolkas så att det inte längre varit möjligt att freda denna verksamhet mot neddragningar på grund av det generella besparingskravet.
Det bör också påpekas att Riksskatteverket gör bedömningen att medelsförbrukningen i framtiden kommer att öka år för år.
Mot bakgrund av detta föreslår Kristdemokraterna att ytterligare 200 miljoner kronor per år avsätts till skatteförvaltningen för förstärkt skattekontroll. Det handlar dels om att öka beskattningseffektiviteten, det vill säga förhållandet mellan rätt skatt och debiterad skatt, dels uppbördseffektiviteten, det vill säga förhållandet mellan debiterad skatt och faktisk skatt. Erfarenheten (t.ex. Riksdagens revisorers granskning av tidigare satsningar på ökad skattekontroll) är att denna typ av satsningar kassamässigt ger ca sex gånger så mycket tillbaka. De periodiserade effekterna till följd av kontrollverksamheten är ofta flerfaldigt högre, men dessa totala belopp kommer inte alltid in till statskassan det år felet upptäcks. Den s.k. Lindbeckkommissionen (SOU 1993:16) räknade på sin tid med att de extra skatteintäkter som en effektivare kontroll kunde ge upphov till på sikt uppgår till minst 10 miljarder kronor per år. Kristdemokraterna räknar försiktigtvis med att skatteintäkterna till följd av kontrollsatsningen endast ökar med 600 miljoner kronor det år förslaget genomförs.
Tullverkets organisation och uppgift
Ett antal varor som importeras till Sverige är föremål för gränskontroll. Vissa varor är belagda med tullavgift, medan andra bara får föras in i landet i begränsade kvantiteter eller är helt förbjudna antingen av folkhälsoskäl eller av säkerhetsskäl. Det finns dock inga förutsättningar att kontrollera all import, vilket innebär att varusmuggling är vanligt förekommande.
Tullverket har med anledning av inträdet i Europeiska unionen ställts inför omfattande förändringar av sin verksamhet. Arbetsvolymen har minskat kraftigt vad avser klarering och ett helt nytt regelverk har införts. Samtidigt har nya uppgifter tillkommit. Som en följd av detta har verket omorganiserats och personalstyrkan minskats. Utredningen om utvärdering av EU-medlemskapets effekter för Tullverkets dimensionering och organisation (SOU 1998:18) sammanfattar att Tullverket klarat omställ- ningen bra.
Samtidigt anser utredningen att en mer systematisk ansats behövs i gränskontrollarbetet och att det saknas en samsyn och samlad strategi mot narkotikasmugglingen mellan de tre gränskontrollmyndigheterna. Därför bör Tullverket, Kustbevakningen och Polisen gemensamt få i uppdrag att se över hur underrättelseverksamheten bättre kan samordnas så att man dels arbetar mot en gemensam hotbild, dels använder varandras kompetens och utrustning.
Vi delar här slutsatsen i SOU 1998:18 att ansvaret och uppgifterna inom gränskontrollen måste vara föremål för en flexibilitet och fördelas pragmatiskt mellan de inblandade myndigheterna. Här finns en av kärnpunkterna för en effektiviserad gränskontroll.
Från den 1 juli 1998 har tullen möjlighet att stoppa och kontrollera transporter som misstänks innehålla punktskattebelagda varor. Man får även möjlighet att kontrollera postförsändelser som misstänks innehålla tobak eller alkohol. Det är en förändring, som dock givetvis måste tillämpas med största möjliga respekt för den personliga integriteten. Regeringen gav tullen ökade resurser på 14 miljoner kronor 1998 och sedan 34 miljoner kronor årligen för att genomföra punktskattekontrollen.
Det är viktigt att det utvecklings- och effektiviseringsarbete som påbörjats fortsätter och att en god service och en bra information utvecklas. Det ger tillsammans med enklare regler och procedurer förutsättningar för en effektiv kontroll. Tullverket har till uppgift att föreslå förenklingar av regler och procedurer, inte minst när det gäller EU:s regelverk.
Gränskontroll
I och med det svenska medlemskapet i EU har begreppen yttre och inre gräns fått betydelse. Yttre gräns är mot länder utanför EU och inre gräns är mot EU-länder. Hela den svenska kusten är en del av den yttre gränsen. Vi får dock inte förledas att tro att risken för smuggling skulle vara större vid yttre gräns. Det bör framhållas att ca 90 % av all införd narkotika i Sverige kommer från annat EU-land.
Den ökade fria rörligheten inom EU ökar möjligheten för smugglare. Risken för upptäckt kan befaras minska om inte motåtgärder sätts in. Det är värt att påpeka att hela 80 % av tullbeslagen görs med tjänstemännens erfarenhet som grund jämfört med 15 % som resultat av tips, spaning och underrättelse. Detta innebär att Sverige i fortsättningen måste ha en mycket god gränskontroll vid såväl inre som yttre gräns.
Om förstärkningar inte görs riskerar samhällets kostnader att bli mycket större än de besparingar som kortsiktigt kan göras nu. I till exempel narko- tikans spår följer brottslighet och ett ökat vårdbehov som orsakar samhället stora kostnader utöver det stora personliga lidandet. En narkotikamissbrukare kostar enligt vissa beräkningar samhället ungefär 900 000 kronor per år medan en tulltjänsteman grovt räknat kostar ca 300 000.
EU har fattat beslut om kompensatoriska åtgärder som gör det möjligt att bibehålla kontroller vid inre gräns i andra former än gränskontroll. De kompensatoriska åtgärderna kan utformas på olika sätt bland annat i form av skydd vid yttre gräns och samarbete mellan medlemsländernas tulladministrationer. Problemet med de kompensatoriska åtgärderna är, enligt tulltjänstemän, avsaknaden av möjligheten att avsätta resurser för att utveckla dessa.
Den nedskärning av tullens resurser som regeringen drev igenom i samband med Sveriges inträde i EU kom alldeles för tidigt och innan de kompensatoriska åtgärderna inom EU var färdigutvecklade. Härigenom har man i onödan öppnat för olika former av kriminell verksamhet, i synnerhet smuggling. Detta bör enligt Kristdemokraterna åtgärdas genom ökade resurser till den svenska tullen.
De senaste åren har smugglingen av narkotika, tobak och alkohol ökat. En bidragande orsak har varit just den kraftiga nedskärningen i tullmyndighetens resurser i samband med att vårt land gick med i EU. Under 1995/96 och 1997 reducerades tullens anslag med 288 miljoner kronor till följd av EU- medlemskapet, vilket innebar att tullpersonalen minskades med 820 personer och att tio olika tullposteringar upphörde. Fram till i dag har antalet tullmyndigheter minskat från 35 till 12 och personalen har minskat med en fjärdedel.
Schengenavtalet omfattar tio EU-länder varav sju var med när den inre gränskontrollen försvann i mars 1995. Vi kristdemokrater har stött ett svenskt deltagande i Schengensamarbetet, eftersom vi anser att öppnare gränser knyter människor och länder närmare varandra. Samtidigt har vi gjort ett antal förbehåll, varav det viktigaste är att en full avveckling av gränskontrollen inte får ske förrän effektiva kompensatoriska åtgärder finns på plats.
För Sveriges del innebär ett medlemskap i Schengen bland annat ett krav på permanent kontroll vid våra internationella flygplatser. Detta kommer att ställa krav på ny organisation och ombyggnader.
Sverige har idag 24 internationella flygplatser. Kontrollen vid dessa är inte tillfredsställande utan utövas endast vid vissa tillfällen och tidpunkter, vid en del endast på kontorstid. Samtidigt är det väl känt att transporter och resande till vårt land, och därmed även illegal verksamhet, pågår dygnet runt. Det är inte rimligt att kontrollen inskränks utanför den normala arbetstiden. Det innebär att vissa ankomster, och bland dem även vissa "högriskflyg", lämnas helt eller delvis utan bevakning. Kristdemokraterna kräver därför att kontrollen förbättras på de internationella flygplatserna.
En effektivare gränskontroll kräver mer resurser till Tullverket. I jämförelse med regeringens förslag innebär vårt budgetförslag för åren 2000-2002 att tullens budgetramar utökas med 80 miljoner kronor per år, för att förstärka kontroll och spaning efter illegal införsel av bland annat narkotika, vapen, alkohol, tobak och skattepliktiga varor i övrigt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till skatteförvaltningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan när det gäller gränskontrollen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränskontrollen i övrigt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad kontroll vid våra internationella flygplatser,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till tullen,
6. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 2000 anvisar anslagen under ut- giftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd enligt följande upp- ställning: 7. Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring )
Stockholm den 4 oktober 1999
Holger Gustafsson (kd)
Mats Odell (kd)
Stefan Attefall (kd)
Harald Bergström (kd)
Göran Hägglund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Per Landgren (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Inger Strömbom (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)