Inledning
Sverige utgör en del av EU:s inre marknad. I samband med inträdet i EU erhöll Sverige dock undantag, som innebar att den inre marknaden inte fullt ut behövde implementeras. Detta undantag gällde införsel till Sverige av alkoholhaltiga drycker.
Införselundantaget
Det normala på den inre marknaden är att Europamedborgare fritt kan medföra varor för personligt bruk över gränserna. Öl, vin och sprit betraktas härvidlag som alla andra varor.
För att i någon mån antyda vilka kvantiteter som kan anses vara för personligt bruk har EU fastställt indikativa gränser. Enligt dessa bör 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl per resa utan vidare kunna tas för gott som en införsel avsedd för personligt bruk. Vid större kvantiteter ankommer det på resenären att inför berörd tullmyndighet göra troligt att hans införsel verkligen är avsedd för personligt bruk och inte utgör ett led i näringsverksamhet.
Sveriges undantag innebär att de europeiska, indikativa gränserna har ersatts med svenska, absoluta gränser på en väsentligt lägre nivå. Sålunda får en resande från ett annat EU-land till Sverige endast medföra 1 liter sprit, 3 liter starkvin, 5 liter vin och 15 liter öl.
Det svenska undantaget är tidsbegränsat och gäller fram till halvårsskiftet år 2000. Regeringen tycks för sin del vilja bortse från tidsgränsen. Eftersom undantaget finns intaget i ett direktiv och gäller en skattefråga tycks regeringen mena att det krävs enhälligt beslut för att ändra direktivet. Innebörden skulle då vara att Sverige har vetorätt mot ett borttagande av undantaget.
Nämnda tolkning delas inte av kommissionen och av andra medlemsstater. De undantag som har medgivits Sverige, Finland och Danmark har alla varit tidsbegränsade. Såväl Finland som Danmark har också sedermera accepterat att successivt, till utgången av 2003, anpassa sina införselregler till vad som normalt gäller på den inre marknaden.
Avveckling av undantaget
Det svenska undantaget är riktat mot svenska alkoholkonsumenter. Till skillnad från andra Europamedborgare hänvisas svenskarna till att handla alkoholdrycker i det egna landet. Vi kan därmed inte dra nytta av den inre marknadens möjligheter. Den inre marknaden fungerar därmed inte som det var tänkt. Ordningen reducerar på detta område svenskarna till en andra klassens Europamedborgare. Den bidrar dessutom till ekonomisk brottslighet genom illegal införsel.
Mot angiven bakgrund bör Sverige inte begära ovillkorlig förlängning av införselundantaget efter den 1 juli 2000. I stället bör inriktningen vara att Sverige i likhet med Finland successivt avvecklar undantaget och tillämpar normala EU-regler allra senast fr o m den 1 januari 2004. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av undantaget för införsel av alko- holhaltiga drycker till Sverige från övriga EU.
Stockholm den 5 oktober 1999
Mikael Odenberg (m)