I proposition 1999/2000:9 föreslås flera förändringar avseende punktskatte- och tullfrågor. En del av dem är anpassningar till EU-direktiv, andra till en förändrad verklighet. Många av förslagen är okontroversiella, varför vi avstår från att kommentera dem. På några punkter är vi emellertid av annan mening än regeringen.
Införsel av alkoholhaltiga varor och tobaksvaror från EU- länder
Regeringen föreslår förändring vad gäller lagen (1994:1565) om beskattning av privatinförsel av alkoholdrycker och tobaksvaror från land som är medlem i Europeiska unionen.
Vi har inget emot de förändringar som föreslås men har en annan syn på det materiella innehållet i lagen. När vi blev medlemmar i EU fick Sverige möjlighet att begränsa medborgarnas rätt att införa alkoholhaltiga drycker inköpta i annat EU-land. I våras föreslog vi i motion 1998/99:Sk33 att det svenska undantaget vad gäller införsel av dessa varor snarast skall upphöra. Det finns inte någon anledning att svenska medborgare skall behandlas annorlunda i detta avseende än medborgare i andra EU- länder.
Vi vidhåller vår uppfattning. Riksdagen bör därför undanröja denna diskriminering så att det blir tillåtet att till Sverige införa högst följande kvantiteter:
- 10 liter spritdryck,
- 20 liter starkvin,
- 90 liter vin varav högst 60 liter mousserande,
- 110 liter öl,
- 800 cigaretter eller 400 cigariller eller 200 cigarrer eller 1000 gram rök- tobak utan införselskatt.
Begränsning av koldioxidskatteuttaget avseende företag i kalk- och cementbranscherna m.m.
Regeringen vill förlänga begränsningsregeln - den så kallade 1,2-procentsregeln - ytterligare ett år. Bakgrund till att regeln finns är att den svenska energibeskattningen annars skulle slå ut delar av den svenska industrin.
För industrins del kommer förslaget mycket sent. Undantaget kommer inte att förlängas förrän några veckor innan det förra löper ut. Det medför att planeringssituationen blir onödigt ansträngd.
Regeringen förlänger undantaget med hänvisning till den pågående interdepartementala översynen av energibeskattningen. Det är viktigt att den svenska energibeskattningen är internationellt konkurrenskraftig. I annat fall riskerar svensk energiintensiv industri, inte bara kalk- och cementindustrin, att flytta till länder med gynnsammare beskattningsklimat.
En del av de svenska energiskatterna motiveras av miljöhänsyn. Dessa förfelas helt om beskattningen är så hög att verksamhet i Sverige läggs ner och flyttar till länder med annan skatteprofil. Sverige tappar arbetstillfällen och handelsbalansen försvagas. Regeringens förslag är en illustration av dessa förhållanden.
Tills dess att energiskatterna blivit konkurrenskraftiga måste kalk- och cementindustrin ha en nedsättning av skatten för att överleva. Att endast förlänga undantaget ett år i taget skapar osäkerhet om framtiden. Undantaget bör därför inte tidsbegränsas.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att ändra 2 § lagen (1994:1565) om be- skattning av privatinförsel av alkoholdrycker och tobaksvaror från land som är medlem i Europeiska unionen i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konkurrenskraftig energibeskattning,
3. att riksdagen beslutar att inte tidsbegränsa begränsningsregeln i punkt 2 övergångsbestämmelserna i lagen (1994:1776) om skatt på energi.
Stockholm den 26 oktober 1999
Carl Fredrik Graf (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Catharina Hagen (m)
Margareta Cederfelt (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Ola Sundell (m)
Inga Berggren (m)
Anna Åkerhielm (m)