Privatpersoners ägande av aktier diskrimineras i förhållande till institutionellt ägande. I en aktieportfölj måste successiva omplaceringar kunna ske. Dessa drabbas av realisationsvinstbeskattning om en privatperson genomför omplaceringen men inte om t.ex. en fond gör samma omplacering.
Resultatet har blivit att fysiska personers ägande av aktier relativt sett minskat i förhållande till institutionellt ägande och att deras aktieinnehav på grund av beskattningen beläggs med orättvist höga transaktionskostnader. Detta är ur många synpunkter mindre önskvärt.
Aktieägandets ägarfunktion har koncentrerats onödigtvis med de nackdelar som detta medför. Utvecklingen mot mer pensionssparande i aktier, en posi- tiv utveckling i sig, accentuerar den nu berörda koncentrationen. Av denna anledning borde realisationsvinstbeskattningen vad gäller aktier och likvärdiga värdepapper ändras, så att beskattningen endast aktualiseras om försäljningen av värdepapper inte motsvaras av en ny placering i aktier eller motsvarande värdepapper.
För staten skulle detta inte innebära ett större inkomstbortfall. Handeln skulle nämligen öka och sannolikt ge lika stora skatteinkomster även om de totala transaktionerna skulle ge ett lägre genomsnittligt skatteuttag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade regler för reavinstbeskattning vid försäljning av aktier och likvärdiga värdepapper.
Stockholm den 3 oktober 1999
Margit Gennser (m)