Det råder bred enighet om att reklamskatten bör avskaffas. För närvarande finns det emellertid inte ekonomi för att avskaffa skatten totalt. Vi kan därför acceptera att regeringen börjar avveckla skatten på direktreklam. Men det kan leda till nya nackdelar och därför vill jag att regeringen återkommer till riksdagen i frågan. Detta var riksdagens skatteutskotts enhälliga uppfattning om reklamskatten i maj 1998.
Finansministern har vidare nyligen redovisat att regeringen anser att reklamskatten bör avskaffas. Det finns således en bred politisk enighet om att den skall avskaffas. Reklamskattefrågan har utretts i omgångar, senast 1996- 1997.
Utredningen konstaterade efter ett års arbete att det enda sättet att uppnå målet om en rättvis beskattning var att avskaffa reklamskatten. Det var också vad man föreslog.
En överväldigande majoritet av remissinstanserna instämde i utredningens förslag att reklamskatten avskaffas. Ett första steg har tagits när reklam- skatten på direktreklam avskaffades vid nyår. Tyvärr innebar den ändringen att direktreklamen nu har ökat sin andel av reklamresurserna på bekostnad av tidning och tidskrifter. Det tryckta ordet diskrimineras således.
Med skatteutskottets ovan redovisade inställning och med instämmande av regeringen och en enig remissopinion måste nu det första steget snabbt följas av ett totalt avskaffande av reklamskatten. Annars kommer den nuvarande snedvridningen av konkurrensen att ytterligare förstärkas och utökas.
Enligt min uppfattning bör regeringen snarast återkomma till riksdagen med en preciserad avvecklingsplan för reklamskattens avskaffande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avvecklingsplan för när reklamskatten i sin helhet skall vara avskaffad.
Stockholm den 5 oktober 1999
Reynoldh Furustrand (s)