Den 1 januari 1999 avskaffades reklamskatten för direktreklam. Riksdagen fattade beslut i enlighet med regeringens proposition i maj förra året. Riksdagens skatteutskott villkorade sitt godkännande med att detta skulle ses som ett första steg i en total avveckling av reklamskatten. En sådan total avveckling kunde ske när de samhällsekonomiska villkoren så medgav. Under tiden skulle regeringen följa frågan och återkomma till riksdagen om man såg några negativa effekter av beslutet om att avskaffa reklamskatten för direktreklam. Dessa effekter har nu kunna skönjas i och med att direktreklamen ökar kraftigt och att det inte råder konkurrensneutralitet. Det finns därför all anledning för regeringen att snarast återkomma med ett program för hur reklamskatten totalt kan avvecklas.
Förändringarna i medielandskapet går snabbt där nya medier tillåts konkurrera på helt andra villkor än de gamla. Så finns i dag bara reklam- skatten kvar på det tryckta ordet. Dvs här föreligger en klar diskriminering.
Reklamskattefrågan har debatterats i många år. Senast utreddes skatten 1997 då en statlig utredning konstaterade att enda sättet att skapa rättvisa mellan olika medier var att avskaffa reklamskatten. Något som också remissinstanserna instämde i. Skatteutskottets inställning och det faktum att både den nuvarande finansministern och hans föregångare uttalat sig för att reklamskatten bör avvecklas gör att man nu kan gå från ord till handling. Riksdagen bör därför fatta ett principbeslut om att reklamskatten i sin helhet bör avvecklas och att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om hur detta praktiskt skall genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reklamskatten snarast bör avskaffas.
Stockholm den 5 oktober 1999
Johnny Gylling (kd)