Sänkt skatt på öl
Många av Sveriges bryggeriarbetare är på väg att förlora sina jobb. Det beror på de sämre konkurrensvillkor jämfört med andra länder. Ölskatten i Sverige är dubbelt så hög som i Danmark och åtta gånger så hög som i Tyskland. Detta gör att svensk bryggerinäring har svårigheter. Den privata införseln är nästan lika stor som Systembolagets sammanlagda försäljning av starköl och högre än restaurangnäringens samlade försäljning av starköl. Legal och illegal införsel av bryggeriprodukter är i dag ett problem för en näring som sysselsätter flera tusen personer i Sverige.
Syftet med den höga skatten på öl i Sverige är inställningen att höga skatter leder till höga priser, vilket skulle minska konsumtionen av bl.a. öl. I klartext, höga priser skulle avhålla människor från att köpa öl. Det var kanske en politik som fungerade tidigare. I dag i en alltmer globaliserad värld, med förbättrade kommunikationer och svenskarna som ett resande folk, fungerar inte längre den tidigare politiken.
Orsaken till att människor i stor utsträckning utnyttjar möjligheten att föra in maximalt legalt antal liter öl i samband med en utlandsvistelse är att det är lönsamt i jämförelse med priserna i Sverige. Man behöver inte stå länge vid ett färjeläge och se resenärerna lämna färjorna för att inse vilka kvantiteter som förs in. Situationen är särskilt påtaglig vid gränsen till Danmark. Lägg därtill att tillgängligheten till den danska och tyska marknaden ökar markant i och med att Öresundsbron öppnar.
Vad som är värre är att konsekvenserna av det svenska skattesystemet tyvärr även främjar illegal införsel av öl. Inte nog med att Sverige som nation förlorar på systemet. Skattetrycket innebär att illegal införsel är synnerligen lönsam för dem som ägnar sig åt denna verksamhet. Staten håller på att förlora kontrollen över marknaden, distributionen och försäljningen. Högt pris som ett effektivt vapen i begränsningen av alkoholkonsumtionen fungerar inte längre.
Sverige som nation måste lära sig av tidigare erfarenheter. Tidigare beslut att kraftigt höja skatten på cigaretter fick till följd av att smugglingen ökade. Regering och riksdag lärde sig något av detta misstag och tänkte om. Skatten sänktes. Situationen för bryggerinäringen är densamma. Genom skattepolitiken främjar vi maximering av den legala införseln av öl, men samtidigt innebär det att den illegala marknaden tillåts blomstra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt skatt på öl.
Stockholm den 4 oktober 1999
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Tomas Högström (m)