De höga skatterna i Sverige innebär att det genomsnittliga konsumentpriset på öl i vårt land är bland de högsta inom EU. Den svenska högskattepolitiken skapar incitament för legal och illegal privatinförsel, eftersom det finns stora pengar att tjäna. Detta innebär i sin tur att den svenska marknaden är mycket attraktiv för illegal handel. Inom tullen talas det om en ny yrkesgrupp - människor som lever på att handla öl, sprit och cigaretter i Danmark och Tyskland och sedan sälja varorna i Sverige. Vid halvårsskiftet år 2000 öppnas Öresundsbron och dessförinnan skall Sverige ha omförhandlat nuvarande införselkvoter. Detta kan få till följd att samtidigt som bron öppnas får varje resenär helt lagligt föra in 110 liter öl vid varje restillfälle.
Prisskillnaden mellan Sverige och Danmark för en flaska Tuborg grön är 64 % enligt en analys som Merita Nordbanken gjort. Skatten på öl i Sverige är 1,47 kronor per volymprocent och liter - att jämföra med Danmarks 0,83 kronor och Tysklands 0,18 kronor.
Om inte Sverige snabbt sänker alkoholskatterna, så kommer svensk alkoholpolitik att helt slås sönder, svensk bryggerinäring att slås ut, arbetstillfällen flyttas utomlands, liksom en icke oväsentlig del av den svenska skattebasen. Sverige har i dag en bryggerinäring som har alla förutsättningar att producera det öl som de svenska konsumenterna efter- frågar. Vi anser att det är viktigt att dessa bryggeriföretag får möjligheter att konkurrera om kunderna på rimliga skattemässiga villkor.
Även om införselreglerna mot all förmodan skulle bli oförändrade, så finns det starka skäl för att minska alkoholskatterna och då i första hand ölskatten. Den illegala hanteringen av alkohol är en lönsam verksamhet för den organiserade brottsligheten. På flera håll i landet finns ett väl fungerande nätverk för försäljning, marknadsföring och distribution av t.ex. öl på bl.a. arbetsplatser. Försäljningen sker utan åldersgräns och till vem som helst som är villig att betala under dygnets alla 24 timmar. Det som många personer tycker är oförarglig "husbehovssmuggling" utvecklas lätt till betydligt grövre och farligare brott. Sänkta alkoholskatter är således viktiga även som ett led i brottsbekämpningen.
Om riksdagen beslutar att sänka ölskatten med motsvarande 500 miljoner kronor från och med den 1 januari år 2000 så kommer de svenska ölpriserna att sänkas till en nivå som innebär att den illegala ölförsäljningen och privatinförseln inte längre är lika attraktiv. På så sätt återfås kontrollen över försäljningen av både svenskt och importerat starköl. De svenska bryggerierna får också bättre förutsättningar att kunna konkurrera med bryggeriföretag i de närmaste EU-länderna.
Att beräkna vad detta skulle kosta i totala uteblivna skatteintäkter är givetvis mycket svårt. Erfarenheterna av ölskattesänkningen 1997 och sänkningen av tobaksskatten 1998 ger vissa indikationer. Sifo har gjort en undersökning i oktober 1998 om "mörkertalets priselasticitet". Danmark hade tidigare motsvarande problem med införseln av öl från Tyskland. När ölskatten halverades 1992 halverades också gränshandeln. I Finland har några undersökningar av bl.a. Finans- och Hälsovårdsministeriet visat att en sänkning av alkoholskatterna skulle gynna statens intäkter.
En förväntad ökning av den legala ölförsäljningen genom Systembolaget och när det gäller alkoholsvagare öl genom livsmedelsdetaljhandeln skulle även ge ökade momsintäkter utöver punktskatterna. I ett ännu bredare samhällsperspektiv skall även skatteintäkter från arbetsinkomster inom bryggerinäringen inräknas.
Nettokostnaden för statskassan om ölskatten sänks och nuvarande införselregler bibehålls borde därför bli relativt begränsad. Att det skulle bli en mycket stor förlust för såväl statskassan som folkhushållet om nuvarande skattenivå behålls och EU:s införselkvoter skulle gälla är ställt utom allt tvivel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt ölalkoholskatt i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 5 oktober 1999
Carl Fredrik Graf (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Catharina Hagen (m)
Margareta Cederfelt (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Ola Sundell (m)
Inga Berggren (m)
Anna Åkerhielm (m)