Under 1998 ökade användningen av biobränsle i Sverige med 4 TWh. Lika mycket ökade också importen av biobränslen till Sverige. Huvuddelen av denna import består av returträ, som är rivningsvirke, krossade pallar och annat brännbart avfall. Det importeras också mjölkförpackningar och malda däck, vilket räknas som biobränslen.
Detta handhavande kan inte vara förenligt med ett ansvarsfullt miljö- tänkande och miljöpolitiska beslut måste till för att i stället stimulera användandet av mer lämplig energi och därmed göra import av dylika bio- bränslen mindre intressanta.
Tyskland liksom flera andra EU-länder har deponiavgifter för allt avfall. Tyskland har tidigare haft förbud mot att bränna avfall. Det finns inte heller värmeverk som eldar biobränslen i Europa. För den som har brännbart avfall är det därför en god affär att exportera detta. Detta innebär ett lågt pris i Sverige och marknaden för svensk flis från skog och salixodlingar kon- kurreras ut.
Vi eldar allt mer avfall i Sverige som kommer från andra länder. Detta är delvis en följd av olika regler för energiskatter liksom olika regler för deponi och förbränning. Regeringen bör därför ges i uppdrag att arbeta för samord- nade energiskattesystem inom EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordnade energiskattesystem.
Stockholm den 30 september 1999
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)