Det bör inte ankomma på staten att styra vilket val av kulturaktiviteter som medborgarna gör. Genom skilda skattesatser på olika kulturutbud kan man med fog hävdas göra det. I dagsläget är momspåslaget mycket olika inom kultursektorn. Det finns verksamheter som är helt momsbefriade medan t.ex. teater-, konsert- och operaföreställningar har en moms på 6 procent och bokmomsen är på hela 25 procent. Den senare den högsta siffran i Europa, där många länder inte har någon bokmoms alls.
En annan aspekt är att den tekniska utvecklingen och den alltmera smidiga Internethandeln, där just bokförsäljning är den hittills mest framgångsrika branschen, har lett till ett ständigt ökande konkurrenstryck på den svenska mediebranschen. Liksom på många andra områden skapar det höga svenska skattetrycket ett konkurrensmässigt underläge för svenska företag.
Hur man skall lösa problemen med såväl konkurrensneutralitet mellan olika typer av medier - vilka innehållsligt tillhandahåller samma vara eller tjänst - t.ex. böcker i tryckt form respektive på cd-rom - som mellan olika segment av kultursektorn är förvisso inte okomplicerat. Det saknas t.o.m. säkra exakta siffror för hur mycket momsen på dessa områden drar in till statskassan.
Vi ser det som nödvändigt inför ett kommande ställningstagande att detta belyses i en utredning. Utgångspunkten bör vara att kultursektorn har en enda momssats och att en sådan förändring i avvaktan på en allmän skatte- sänkning görs statsfinansiellt neutral. Riksdagen bör begära att regeringen tillsätter en sådan utredning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts för att belysa effekterna av och möjligheten till en gemensam moms- skattesats för hela kultursektorn i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 1 oktober 1999
Elisabeth Fleetwood (m)
Lennart Fridén (m)
Jan Backman (m)
Roy Hansson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Nils Fredrik Aurelius (m)
Patrik Norinder (m)
Lars Hjertén (m)
Birgitta Wistrand (m)
Kent Olsson (m)