Moms avseende personalköp av PC ska vara avdragsgill även för privata företag för att alla svenskar ska ha samma möjlighet att framöver utnyttja de nya elektroniska motorvägarna, bredbandstekniken. Idag får en arbetsgivare köpa/leasa datorer som erbjuds till samtliga anställda i företaget. Den anställde får sedan betala en avgift i 3 år för att använda denna dator. Många tillämpar en möjlighet där man gör ett bruttolöneavdrag, vilket innebär att om datorn kostar 600 kr i månaden så görs ett avdrag på 435 kr. Arbetsgivaren slipper betala sociala avgifter m.m. motsvarande 165 kr per månad och den anställde i sin tur får skattemässig vinst på beloppet beroende på skattesats. För den som har 30 % skatt blir nettolöneminskningen 304 kr i månaden, och för den som har 57 % blir det 186 kr.
För dem som jobbar i statlig eller kommunal tjänst tillkommer en förmån/fördel: Deras arbetsgivare får också lov att dra av moms på dator- inköpet, vilket minskar beloppet som sedan ska betalas av den anställde. För samtliga anställda i privata företag finns inte denna möjlighet. Ett privat företag får inte dra av momsen för personalköp av datorer.
Hur kan detta gå ihop. Om vi nu ska satsa på bredband och möjliggöra för hela svenska folket att få snabba datorkommunikationer så bör väl samtliga, oavsett anställningsform, ges samma möjligheter att skaffa dator.
RSV har prövat, bl.a. efter framställning från Telia, möjligheten för privata företag att dra av denna moms, men de har gett ett negativt besked. Regeringen bör se över denna hantering så att det blir samma villkor vid personalköp av datorer antingen man är offentlig- eller privatanställd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samma villkor skall gälla vad avser momsen vid personalköp av pc i såväl privata som offentliga företag.
Stockholm den 30 september 1999
Gunnel Wallin (c)
Viviann Gerdin (c)