Vanligen diskuteras kommunikationerna i Sverige med utgångspunkt i situationen i de större städerna och kommunikationerna mellan större befokningscentra. Landsbygdens och glesbygdens kommunikationer hamnar ofta vid sidan av. Det är kanske naturligt med tanke på att varken tåg, flyg och ofta inte ens bussar är ekonomiskt försvarbara alternativ i glesbygden. Ändå bor en inte ringa del av Sveriges befolkning i vad som kan betraktas som glesbygd, och dessa människors behov bör rimligen vara en viktig del av en modern kommunikations- och trafikpolitik.
En viktig utgångspunkt för en modern trafikpolitik är miljöperspektivet. Alltfler inser att vi måste anpassa vår civilisation till vad som är långsiktigt hållbart. En fråga som måste ställas är därför hur ett uthålligt samhälle ser ut. Hur ska vi organisera samhället i framtiden? Vi menar att landsbygd och glesbygd är viktiga i ett ekologiskt framtidsperspektiv. Det är mycket som talar för att fler människor i framtiden kan leva och försörja sig på landsbygden. Storstäder kan inte heller fungera utan ett betydande omland.
Landsbygden bidrar med betydande värden och kan utgöra en viktig bas för att bygga ett långsiktigt uthålligt samhälle. Den konflikt som ibland uppstår mellan storstad och glesbygd måste därför hanteras så att vi inte får en fortsatt utarmning av glesbygden.
De som får bära de största direkta kostnaderna för fungerande kommunikationer är människor i glesbygden. Om beroendet av bil är stort innebär det också att de miljöskatter som samhället tar ut för att begränsa bilismen och styra mot kollektiva transportlösningar ger ytterligare kostnader. Detta trots att det i glesbygden oftast inte finns något alternativ till bilen.
Å ena sidan måste vi minska miljöskadliga transporter, uppmuntra energieffektivare teknik och energisnålare bilar, å andra sidan finns inga alternativ för människor i glesbygden. De rimliga slutsatserna av detta faktum är att höga miljöskatter är nödvändiga och att det är riktigt att subventionera kollektivtrafik i städer och mellan befolkningscentra där det är ekonomiskt försvarbart. Men det är också rimligt att genom politiska beslut göra det möjligt för människor att bo kvar i glesbygden, även om priset för drivmedel skulle öka kraftigt.
Om inget görs för att kompensera glesbygdsboende är riskerna stora att människor i större utsträckning vänder sig mot en nödvändig miljöpolitik och att det i sin tur försenar omställningen till ett ekologiskt anpassat samhälle och att miljöförstöringen under tiden förvärras.
En lösning som en del framhållit är att införa lägre skatter på bränsle i de delar av landet där vi har en glesare befolkning. Det här är dock praktiskt svårt om vi ska undvika problem i gränsområdet mellan högre och lägre skatter. En annan nackdel är att incitamenten för att byta till mer energisnåla fordon minskar.
Glesbygdsavdrag eller glesbygdsbidrag
En metod skulle kunna vara att införa någon form av bidrag eller avdrag på skattsedeln för dem som bor i glesbygd. Bidraget alt avdraget skulle kunna utformas så att barn inräknas genom att föräldrarna får bidrag eller får göra avdrag även för dem. Svårigheterna med denna modell ligger i gränsdragningen för när man ska erhålla kompensationen. Här finns många alternativa lösningar men rimligen bör en modell utvecklas som utgår från ett visst avstånd till en större tätort. Vi anser att det är hög tid att regeringen får i uppdrag att utreda frågan om hur ett särskilt glesbygdsbidrag eller glesbygdsavdrag skall utformas för att ge bättre möjligheter för människor att bo kvar och verka i glesbygd. Kompensationen bör vara så stor att den har en reell betydelse för hushållsekonomin.
Vägarna
Ett annat problem är att standarden på stora delar av landets mindre vägar de senaste åren blivit alltmer eftersatt. Grusvägarna i exempelvis Norrlands inland trafikeras av stora och tunga fordon och måste kontinuerligt underhållas för att vara farbara året runt. Tendensen är dock att det inte längre går att upprätthålla en rimlig standard på grusvägarna och värst utsatta är glesbygdskommunerna i Norrland. Vi anser att det måste till en förbättring som innebär att dessa problem blir lösta. Riksdagen bör därför ta initiativ till en långsiktig plan för att upprusta grusvägnätet. Finansiering kan ske genom omprioritering så att en större del av väganslagen förs över från det övriga vägnätet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om en kompensation till glesbygdsboende för höga drivmedelskostnader,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en långsiktig plan för att höja standarden på grusvägnätet i landet, framför allt vad gäller glesbygds- kommunerna.1
Stockholm den 29 september 1999
Ingegerd Saarinen (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.