Distansarbete
I regeringsförklaringen står att Sverige skall vara en ledande IT-nation. Vidare står att Sverige skall ta till vara tekniken som ett medel för välfärd och konkurrenskraft.
Informationstekniken skapar nya möjligheter till distansarbete och flexibilitet. IT kan härigenom förbättra livskvaliteten hos anställda, höja produktiviteten i företagen och förbättra miljön.
Idag karakteriseras arbetsmarknaden av flexibilitet. En dator, ett modem och ett jack i väggen är i princip allt som behövs för många arbetstagare för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Via ett modem kan man nå hela den globala marknaden. Idag är det ingen självklarhet att arbetet måste utföras under vanlig kontorstid, åtta till fem, det går ofta alldeles utmärkt att ägna några timmar åt fritidsaktiviteter, kultur eller natur på dagen för att sedan återgå till arbetet. Alltfler utnyttjar IT till att arbeta i hemmet i samband med barnafödande och medan barnen är små. Att kunna vara mer tillsammans med familjen värderas högt samtidigt som arbetsuppgifterna med fördel kan utföras på andra tider, exempelvis när barnen sover och andra delar av världen har vaknat.
Få har uppmärksammat de positiva miljöeffekter som uppstår till följd av distansarbete. Även regeringens s k distansutredning har missat detta. Den dubbla uppvärmningen av både kontorslokaler och bostäder samt resor till och från arbetet är ett par områden där miljön vinner på att andelen distansarbete ökar. Det borde ses som lika värdefullt att arbeta hemifrån som att pendla in till stress, trängsel och miljöproblem i centrum.
Tyvärr har ännu inte samhället följt med teknikutvecklingen. Det finns en rad faktorer som begränsar distansarbetets fortsatta utveckling. Genom skatter subventionerar staten bilåkandet medan det är näst intill omöjligt att göra avdrag för ett arbetsrum i hemmet. Regeringsrätten har från 1975 dömt i fem mål angående avdrag för kostnad för arbetsrum och därvid intagit en mycket restriktiv hållning. Förutom att det skall finnas ett klart behov av ett särskilt arbetsrum skall det ha uppstått en verklig merkostnad för rummet. Arbetsrummet får, med hänsyn till läge och utrustning, inte anses ingå i det övriga bostadsutrymmet.
För närvarande betraktar förmodligen den anställde möjligheten till distansarbete som en förmån. Denna inställning kommer snabbt att förändras. Möjligheten för många människor att över huvud taget få ett arbete kan vara att utföra arbetet i hemmet. Den begränsade möjligheten till att göra avdrag för kostnader för arbetsrum i bostaden måste ses över, och hänsyn bör tas till den framtida arbetsmarknaden där bl a informationstekniken kommer att vara ett medel för ökad frihet, delaktighet och rättvisa.
Distansutredningen föreslog ett införande av schablonavdrag på ca 2 000 kronor/år för att lösa skatteproblemen avseende arbetsrum i bostaden. Detta bör ställas i relation bl a till de miljövinster som uppstår om fler väljer att arbeta på distans.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av skattereglerna kring distansarbete så att informationsteknikens möjligheter bättre kan utnyttjas.
Stockholm den 21 september 1999
Inger Strömbom (kd)