I dagens lagstiftning regleras möjligheten att vid taxeringen medge avdrag för särskilt anordnat arbetsrum i bostaden i 33 § 1 mom. kommunalskattelagen (1928:370) vari stadgas att avdrag får ske för "hyra eller annan kostnad för tjänste- eller arbetslokal, för vilken den skattskyldige haft att själv vidkännas utgift". Allmän praxis har sedan utvecklats genom framför allt ett antal mål 1975 i Regeringsrätten, där rätten intagit en mycket restriktiv hållning. Det har bland annat krävts att berört arbetsrum med hänsyn till läge och utrustning inte får anses ingå i övriga bostadsutrymmen eller att det skall vara inrett på ett sådant sätt att det inte kan användas för bostadsändamål.
Dagens mycket restriktiva tillämpning av lagens möjlighet till avdrag för arbetsrum i bostaden är enligt min mening föråldrad. Således bör en ny lagstiftning ta sikte på de förhållanden som råder på dagens arbetsmarknad, men också utformas så att den är väl anpassad till förutsägbara framtida förhållanden.
Utvecklingen på arbetsmarknaden är sådan att de förhållanden som kunde anses allmänt förekommande för tio eller tjugo år sedan i få avseenden har samma aktualitet i dag. Anställningsförhållandena har i dag i långt högre grad en skiftande karaktär, alltifrån tillsvidareanställningar till konsult- liknande och temporära anställningsvillkor. Det krävs, på ett annat sätt än förr, att den som får eller har en anställning i många fall skall vara beredd att till vissa delar arbeta utan fast kontorsarbetsplats. I stället krävs alltmer att den anställde skall utföra arbete med datorstöd eller annat kommunikations- stöd i bostaden. Distansarbete utbreder sig alltmer. Dessa förhållanden innebär att såväl lagstiftning som rättstillämpning bör anpassas till nutida och framtida förutsättningar.
I regeringens förslag till inkomstskattelag föreslås huvudregeln i 12 kap. 1 § formuleras:
"Utgifter för att förvärva och behålla inkomster skall dras av som kostnad om inte något annat anges i detta kapitel eller i 9 eller 60 kap. I detta kapitel finns bestämmelser om att också vissa andra utgifter som har samband med tjänsten skall dras av."
Ingenstans i det berörda kapitlet anges uttryckligen avdragsrätt för särskilt anordnat arbetsrum i bostaden. Detta är otillfredsställande. Rätt till avdrag för skäliga kostnader för särskilt anordnat arbetsrum i bostaden bör tillförsäkras den som regelbundet och som en del i arbetstagarförhållandet utför arbete i hemmet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en i lagstiftningen förtydligad rätt till avdrag för arbetsrum i bostaden.
Stockholm den 15 oktober 1999
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)