Den utredning som föregick propositionen, Tullagsutredningen, hade ett förslag om möjlighet till dröjsmålstalan. Detta skulle innebära en möjlighet att under vissa omständigheter föra dröjsmålstalan om inte Tullverket fattat beslut i ett liggande ärende inom viss tid.
Regeringen valde att inte ta upp denna fråga i den lagrådsremiss som föregick propositionen. Lagrådet kommenterade detta särskilt och anförde att det är bättre att i författning ange vad som ska gälla ifråga om dröjsmålstalan än att överlåta detta åt praxis. Lagrådet påpekade vidare att dröjsmålstalan funnits inom det finansiella området i fem års tid. Lagrådet ansåg att det var lämpligt att under det fortsatta lagstiftningsarbetet utarbeta de nödvändiga reglerna för tillämpningen av rättsinstitutet dröjsmålstalan.
Regeringen lägger inte nu heller något förslag utan pekar i propositionen på alla de problem som man anser förknippad med frågan. Även om vi kan ha viss förståelse för att klarläggande av regler för ett begrepp som dröjs- målstalan lämpligen bör utarbetas i ett vidare sammanhang än i samband med en ny tullag anser vi att frågan inte kan nonchaleras på det sätt regeringen gör. Ett tydligt regelsystem för vilka möjligheter till dröjsmåls- talan vid myndigheters handläggning som bör föreligga vore av stort värde inte minst för småföretag vars hela existens kan hänga på ett myndighets- besked. Regeringen säger bara obestämt att den avser återkomma i frågan. Vi anser att ett snabbt utredningsarbete bör starta i syfte att ange de regler som bör gälla vid dröjsmålstalan. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett ut- redningsarbete snarast bör starta i syfte att leda till förslag om regler för dröjsmålstalan vid myndighetshandläggning.
Stockholm den 13 juni 2000
Johan Pehrson (fp)
Karin Pilsäter (fp)