Sammanfattning
I denna motion presenterar Moderata samlingspartiet en politik som syftar till trygghet i förändringen. Sverige måste bli ett kreativt, dynamiskt och företagsamt samhälle för att kunna ta tillvara de möjligheter som bl.a. globaliseringen erbjuder. För att detta skall vara möjligt krävs en strukturell förnyelse av Sverige, bl.a. genom lägre skatter.
I en snabbt föränderlig tid ställs emellertid också krav på att alla skall kunna känna den trygghet som den fulla delaktigheten i förändringen förutsätter. Varje människa måste kunna fatta självständiga beslut om sitt eget liv, slippa beroendet av det offentligas välvilja och veta att det gemen- samma ansvaret fungerar när det behövs - och på ett sätt som tillgodoser de personliga behoven.
Moderata samlingspartiet föreslår en lång rad skattesänkningar som syftar till att öka den enskildes möjlighet att kunna försörja sig på sina egna arbetsinkomster och att kunna ha kontroll över den egna tillvaron. Det gäller bl.a. sänkta inkomstskatter och en successiv avveckling av fastighetsskatten.
Moderata samlingspartiet vill också genomföra en bred social reform. Inriktningen är att de som har de största behoven också skall omfattas av de största omsorgerna. Socialförsäkringarna skall utformas på ett sådant sätt att de motverkar bidragsberoende.
Sjukvården måste reformeras. En obligatorisk hälsoförsäkring skapar nya förutsättningar för att ge alla vård i tid och på villkor som patienten själv råder över. I avvaktan på detta bör en vårdgaranti införas utan dröjsmål. Äldreomsorgen måste kunna erbjuda alla gamla en god och värdig om- vårdnad på personliga villkor.
Familjepolitikens inriktning skall vara sådan att barnfamiljerna själva får de bästa förutsättningarna att styra den egna framtiden. Avdragsrätt för styrkta barntillsynskostnader, kompletterad med en barnomsorgspeng verkar i denna riktning.
En politik med denna inriktning förenar det kreativa och dynamiska med det trygga och förutsebara. Det är vad som behövs för att Sverige med tillförsikt skall kunna möta nästa århundrade.
Inledning
Det sena 1900-talets viktigaste händelser är den demokratiska frigörelsen i spåren av Sovjetunionens sammanbrott, den teknologiska omvandlingen till följd av den elektroniska revolutionen och den globala marknadshus- hållningens expansion.
Var och en av dessa förändringar är tillräckligt stora i sig för att beskrivas som revolutionära, och tillsammans bildar de en dynamisk kombination som gör 1980- och 90-talen till två av de mest formativa decennierna i männi- skans historia.
Två drag är typiska för vår tid. Hastigheten med vilken världen förändras är den ena. Den andra är omfattningen. Medan de som för 200 år sedan berördes av den industriella revolutionen kunde räknas i ett fåtal miljoner i en mycket liten del av världen berör dagens samhällsomvandling miljarder människor över hela jorden.
Förändring uppfattas ofta som närmast definitionsmässigt oförenligt med trygghet. Det nya som kommer är okänt och oförutsebart. I den meningen är fria, framstegsvänliga samhällen också alltid otrygga samhällen. Att samhället utvecklas som konsekvens av att enskilda människor har haft makten att förändra sin tillvaro och ta egna initiativ och eget ansvar innebär också att förändringar lätt framstår som resultatet av anonyma och opåverk- bara krafters spel.
I verkligheten förhåller det sig precis tvärtom. Centralplanerarens ideal- samhälle är visserligen tänkt att uppfylla alla rimliga krav på förutsebarhet. Men det skapar i verkligheten den otrygghet till liv och frihet och det beroende av den politiska och administrativa makten som alltid varit den en totalitära och godtyckliga maktutövningens främsta kännetecken.
All erfarenhet visar att det bara är pluralistiska samhällen med ett starkt skydd för individens fri- och rättigheter och en fri marknadshushållning som skapar verklig trygghet. Den enskildes fria val, individens och de små gemenskapernas makt både över sin vardag och de avgörande livsvalen är trygghetens yttersta förutsättning. Det är en av 1900-talets viktigaste lär- domar.
En annan viktig erfarenhet är det ömsesidiga sambandet mellan individens och familjens möjligheter till utveckling och det ekonomiska och tekno- logiska framåtskridandet. Ett samhälle som försjunker i ett fördelnings- politiskt och statiskt nollsummespel blir ett stagnerande samhälle där allt fler kämpar om en allt mindre kaka. Ett sådant samhälle erbjuder i längden bara otrygghet och sjunkande välstånd.
I ett samhälle med en fri ekonomi, valfrihet och fri företagsamhet finns den dynamik och den skaparkraft som är förutsättningen för att den enes bröd också skall bli den andres stöd. I ett sådant samhälle sprids tryggheten till allt fler i takt med att ekonomin utvecklas. Individens egen utveckling ger i sin tur ett dynamiskt bidrag till ekonomins framsteg.
Så kommer friheten, framstegen och tryggheten att utgöra det moderna välfärdssamhällets kärna. Utan frihet, inga framsteg. Utan framsteg ingen trygghet.
I denna motion presenterar vi riktlinjerna för vår politik på två för tryggheten centrala områden, nämligen skatterna och gemensamma sociala åtaganden. De är nära förknippade med varandra: en skattepolitik som återskapar den personliga trygghet som för många gått förlorad under de senaste decennierna, en framsynt socialpolitik som ger varje människa det som behövs av gemensam trygghet, kvalitet och värdighet.
Bräcklig trygghet
Grundstenar för välstånd är arbete, företagande och efterfrågade, gedigna kunskaper och färdigheter. Under de tre senaste decennierna har det svenska välståndet utvecklats sämre än i de flesta jämförbara länder. Sverige har halkat ned i välståndsligan från en topposition i början av sjuttiotalet till en placering efter flertalet västeuropeiska länder i dag. För att kunna säkerställa och utveckla välståndet är det en nödvändig förutsättning att växtkraften i ekonomin återställs.
Tryggheten har flera dimensioner. Grundläggande är den personliga trygghet som bland annat ligger i att ha ett arbete och att kunna försörja sig och sin familj på sin arbetsinkomst. Hit hör också att man är säker till liv och lem och egendom av vad slag det vara må. Viktig är också den gemensamma trygghet som ligger i förvissningen om att det finns ett gemensamt ansvar för att ingen skall fara illa eller lida nöd. Sjukvården skall fungerar närhelst vi behöver den, skolan skall ge våra barn de kunskaper som behövs för deras framtid. De som behöver stöd skall alltid kunna räkna med att hjälpen finns, när den behövs.
Liksom välståndsutvecklingen har försvagats har den personliga tryggheten urholkats under de senaste decennierna genom dels brist på egen arbetsinkomst, dels därför att många som har arbete inte förmår försörja sig på sin egen inkomst. Också den gemensamma tryggheten uppvisar många sprickor. Trots världens högsta skatter förmår inte det politiska systemet fullfölja sina åtaganden när det gäller grundläggande uppgifter som sjukvård, omsorg, utbildning och rättstrygghet.
Begreppet välfärd har i svensk retorik blivit synonymt med offentlig verksamhet och offentliga bidrag och subventioner. Det finns ett politiskt syfte bakom denna felaktiga definition. Genom missbruket av välfärds- begreppet har en expansion av den politiska sektorn legitimerats. I politikernas Sverige har de enskilda medborgarnas självständighet och fria val trängts tillbaka.
Nyfattigdom och fattigdomsfälla
Det svenska skattetrycket är mycket högt. Nästan två tredjedelar av ekonomin går genom den offentliga sektorn. När skattetrycket nått sådana nivåer måste det med nödvändighet bäras av alla. Även på små och måttliga inkomster är skattebelastningen hög. Skatterna är för de flesta den största hushållsutgiften. I Sverige har vi höga skatter på inkomst, vilka tas ut utan hänsyn till försörjningsbörda. Anpassningen till försörjningsbörda sker i stället genom ett omfattande system av offentliga bidrag och subventioner.
Uppseendeväckande många svenskar har blivit beroende av bidrag för sin försörjning. Det medför personlig ofrihet och ett beroende av politiska beslut. Förutsättningarna för dessa beslut kan snabbt förändras vilket medför osäkerhet om den egna ekonomiska situationen. Ett exempel på beroendet är att den socialdemokratiska regeringen för något år sedan beslöt att tidigarelägga utbetalningen av barnbidragen i juni. Skälet var att många barnfamiljer annars inte hade kunnat få en glad midsommar. Begreppet nyfattigdom blev här ställt i blixtbelysning. Det höga skattetrycket försätter många människor i situationer som är oförenliga med ett värdigt liv.
Över en fjärdedel av svenskarna i arbetsför ålder behövde bidrag för sin försörjning under 1997. Anledningen var arbetslöshet, sjukpensionering, föräldraledighet och sjukdom. Då är inte barnfamiljer och studerande inräknade. Dessa gruppers ekonomi är också till stor del beroende av offentliga bidrag och subventioner. Trots en nedgång i arbetslösheten minskar bidragsberoendet bara marginellt.
Än mer utsatta är de 700.000 personer som under förra året erhöll social- bidrag under längre eller kortare period. En huvudorsak var arbetslöshet. En annan är det höga skatteuttaget som gjorde att inkomsten efter skatt inte räckte till.
De svenska skatte- och bidragssystemen har stora marginaleffekter. För några år sedan redovisade Moderata samlingspartiet en rapport (Skatternas sociala dimension) som visade att kombinationen av inkomstskatt, egen- avgifter, avtrappade bidrag och upptrappade daghemsavgifter leder till mycket stora marginaleffekter för inkomsttagare med låga och normala in- komster. I budgetpropositionen i år erkänner regeringen förhållandet men de framlagda förslagen kommer inte att råda bot på problemen.
För de hushåll som berörs av de kraftiga marginaleffekterna uppkommer vad som brukar kallas "fattigdomsfällan". Det är svårt, ofta omöjligt, att genom egna insatser förbättra sin egen ekonomiska situation. Tar man också hänsyn till reglerna för socialbidrag kan kraftiga så kallade tröskeleffekter uppkomma när man exempelvis ökar sin arbetstid eller går från arbetslöshet till arbete.
I de skattesamtal som förts mellan partierna har Finansdepartementet redovisat beräkningar av marginaleffekter som väl överensstämmer med beräkningarna ovan. Sammantaget gör departementet bedömningen att "det kan vara 800.000 personer eller ännu fler som endast får behålla 30 procent eller mindre, om man arbetar mer". Finansdepartementet har också redovisat beräkningar av tröskeleffekter som innebär att det många gånger lönar sig dåligt, i bland till och med leder till förlust, att gå från arbetslöshet till arbete.
Ett samhälle med dessa kännetecken har svårt att på ett optimistiskt sätt möta framtiden. De höga skatterna i sig beskär ekonomins utvecklingsmöj- ligheter. Men dessutom förtar enskilda människors beroendeförhållande, deras brist på möjligheter att råda över den egna tillvaron, beredvilligheten att frimodigt möta framtiden. Det är en central uppgift att bryta detta dubbla hot mot vår goda framtid.
Urholkat socialt skydd
Våra gemensamma skyldigheter
Ett gott samhälle strävar efter att ge varje människa möjlighet att råda över sig själv och sin egen framtid. Åtgärder som riskerar göra enskilda människor utsatta måste undvikas. Det är i detta hänseende den svenska skatte- politiken framstår som rent asocial.
Det goda samhället ger emellertid också skydd åt den som behöver det och stöd i de livets skeden då påfrestningarna är större än vanligt.
Det svenska sociala skyddet ansågs länge som ett föredöme. I dag krakelerar det emellertid snabbt. Det har svårt att möta ett modernt samhälles mer individuella krav, uppbyggt som det är enligt industrisamhällets storskaliga och kollektiva principer. Många människor faller i dag igenom de normala trygghetssystemen ända till socialtjänstens sista barriärer.
Det brukar sägas att skatterna måste vara höga för att det sociala skyddet kräver det. I dagens Sverige skapar skatterna sina egna sociala problem samtidigt som det sociala skyddssystem som skatterna skall betala inte motsvarar de krav människor har rätt att ställa.
Ett sådant samhälle blir varken dynamiskt eller tryggt.
Socialförsäkringarna
De senaste åren har det blivit uppenbart att socialförsäkringssystemen i en ekonomisk kris inte klarat att leverera det de har lovat. Snabba försämringar i kompensationsnivåer i kombination med avgifts- och skattehöjningar har inneburit att människor förlorat den ekonomiska trygghet som de utgått från att försäkringarna innebar. Det har också varit svårt att planera långsiktigt för den egna ekonomin, vilket i sig skapar otrygghet och en förståelig oro.
Socialförsäkringarna har flera svagheter:
För det första är systemen inte enhetliga och överblickbara. I dag är det inte ovanligt att man "hoppar" mellan olika trygghetssystem för att maximera sitt stöd. Det kan t.ex. gälla mellan sjukförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen. Där den förra innehåller en karensdag medan den senare ger ersättning från första dagen och således saknar en självrisk.
För det andra är det som brukar kallas arbetslinjen på väg att överges. Försäkringarna fungerar som ersättningslön. Syftet med socialförsäkringen för människor som på grund av ålder, kronisk sjukdom eller funktionshinder inte kan arbeta är att fungera som en tillfällig trygghet. I dag är det ofta så att försäkringssystemen inte uppmuntrar till en återgång till arbetslivet.
För det tredje är kostnaderna för försäkringen höga. I dag kostar socialförsäkringssektorn ca 330 miljarder kronor per år. En samhällsekonomi i balans kan svårligen bära sådana kostnader för transfereringssystemen. Arbetslösheten är i detta sammanhang ett nyckelproblem. Trots goda konjunkturer är arbetslösheten alltjämt tio procent eller mer. Kostnaderna för denna undergräver kraftigt samhällets trygghetsambitioner.
Socialtjänsten
Högskattesamhället drabbar alla medborgare, men mest drabbas låginkomsttagarna. De får behålla så litet av sina inkomster att de görs beroende av bidrag. Alltfler av dem som tvingas söka socialbidrag är unga människor. Det är förödande i sig när alltfler i ett samhälle blir beroende av det som skall vara det yttersta skyddsnätet, men ännu mer nedbrytande för samhället är när många av de som utvecklar detta beroende är så unga att de faktiskt börjar sitt vuxna liv som socialbidragstagare när de borde ha fått ta steget ut i självständighet.
År 1997 fick 403.000 hushåll eller 8,5 procent av befolkningen social- bidrag till en kostnad av 12,4 miljarder kronor. Därmed har kostnaderna för socialbidrag i fasta priser mer än fördubblats under 90-talet.
Över en tredjedel av socialbidragshushållen utgörs av en ensamstående man utan barn. Bland ensamstående kvinnor med barn har mer än var tredje socialbidrag. Ingen annan hushållsgrupp har så hög andel. Studier som Socialstyrelsen gjort visar att det framförallt är de som är arbetslösa utan ersättning från a-kassa eller KAS som blir långvarigt beroende av social- bidrag. Och det långvariga socialbidragsberoendet har nästan tredubblats under 90-talet. Närmare 100.000 hushåll har haft socialbidrag minst 10 månader under 1997. Detta innebär att fler fastnar i en olycklig situation där möjligheterna att påverka sin egen ekonomi minskar. Dessutom innebär det ökade kostnader för kommunerna. Kostnaderna för det långvariga socialbidragsberoendet har ökat med 4,6 miljarder kronor under 90-talet.
Socialbidraget skall vara ett yttersta skyddsnät som ingående prövas från fall till fall och inte jämföras med en generell socialförsäkring. Det var aldrig avsett att bli ett generellt stöd för breda grupper, men i dagens läge med hög arbetslöshet och förändringar i de generella försäkringssystemen är risken för generalisering av det ekonomiska biståendet överhängande. Inte minst vissa invandrargrupper eller ungdomar som aldrig kommit in på arbetsmarknaden riskerar att fastna i långvariga socialbidragsberoenden. Särskilt tydligt har detta blivit i vissa förortsområden som idag är hårt segregerade och där utvecklingen under 90-talet har gått åt fel håll. Ett ökat bidragsberoende och en ökad segregation för med sig en växande social desperation. Detta är en ohållbar situation som allvarligt hotar inte bara många människors möjligheter utan hela det svenska samhällets välstånd.
Sjukvården
Den svenska sjukvården klarar inte längre av sin mest elementära uppgift att ge människor vård i tid. 100.000 människor står i kö för nödvändig operation eller behandling. För många är lidandet outhärdligt. Särskilt svårt är det för barn och gamla. Många individer och familjer far oerhört illa i kampen för att försöka få den vård som de trodde skulle finnas där när de behövde den. En del hinner inte ens komma fram i kön innan det är för sent.
Misshushållning är det ord som kanske bättre än något annat beskriver den sjukvårdspolitik som förts, och som fortfarande förs, på sina ställen i Sverige. Misshushållning med mänskliga resurser genom att låta människor stå i kö; misshushållning med personalresurserna genom att inte tillräckligt tillvarata personalens kompetens; misshushållning genom att inte använda resurserna rätt.
Patienter i kö
Vårdköerna utgör en av de mest påtagliga revorna i välfärden och de är mycket intimt förknippade med socialdemokratiskt styre på alla nivåer. Hösten 1998 uppskattade Socialstyrelsen antalet personer som stod i kö för operation och behandling till över 100.000. Socialstyrelsen uppger t.ex. att 31.500 patienter med grå starr väntade på operation i slutet av 1998. Från beslut om behandling till operation var den genomsnittliga väntetiden under 1998 sju månader och endast en klinik klarade av att operera merparten av sina patienter inom tre månader. När Socialdemokraterna förra gången hade makten, växte vårdköerna också. Under den borgerliga regeringstiden infördes en vårdgaranti. Då försvann i stort sett köerna. 1995 avskaffade Socialdemokraterna garantin. Köerna började återigen växa i snabb takt.
Det är inte kostnaderna för vården som är problemet; problemet är kostnaderna för ickevården. Det är dyrare att låta människor vänta på vård än att ge vård. Försäkringskassan i Värmland beräknade att ett tillfälligt stopp för planerade operationer vid länssjukhuset i Karlstad 1997 medförde en extra kostnad för socialförsäkringen på cirka 80.000 kronor per dygn.
Att snabbt och effektivt bota ohälsa är inte bara humant utan också samhällsekonomiskt fördelaktigt. Det viktigaste är naturligtvis den alltför tidiga död, det lidande och de besvär som snabb och bra vård undanröjer. Till detta kommer även förtidspensionering, sjukpenning, sociala vård- och stödinsatser som kan onödiggöras. Så t.ex. kostar en gråstarrsoperation cirka 6.000-7.000 kronor. Tvingas patienten stå i kö kan hemtjänsten kosta 14.000-15.000 kronor per månad i väntan på operation.
Missnöjd personal
En kunnig, kompetent och engagerad personal är vårdens största tillgång. När arbetsmiljön försämras genom att ansvar inte följer befogenhet, möjligheten att påverka sin arbetssituation är liten, utvecklingsmöjligheterna små och belöningarna få, då devalveras denna tillgång. När det bristfälliga systemet leder till svårförståeliga irrationella neddragningar och uppsägningar, sprider sig utbrändhet och förändringsovilja. När nya arbetsmetoder hindras av en stel organisation hotas vårdkvaliteten.
Alla vårdyrken har sjunkit i popularitet bland de unga. Allt fler som arbetar i vården vill förtidspensionera sig och många lämnar den svenska vården för att jobba utomlands. Inte för att de vill öka sina kunskaper och se andra miljöer och därefter återvända till Sverige med värdefulla erfarenheter utan därför att de inte längre kan finna arbetsglädje i den svenska sjukvården. Trots att den ena undersökningen efter den andra visar att personal på alla nivåer trivs bättre i privat vård, och att mångfalden alltså är väsentlig för vårdens funktion, förvägrar Socialdemokraterna personalen en friare arbets- marknad.
Man har hindrat privata etableringar inom alla områden så att högkvalitativ och resurssnål verksamhet hindrats. Som monopolarbetsgivare har man fört en politik som motverkat personalens inflytande över sitt arbete och cementerat låga löner. När Landstingsvärlden genomförde en enkät våren 1999 uppgav 14 av 20 ekonomidirektörer att de var positiva till privati- seringar bland annat eftersom sådana frigör kreativitet och främjar dynamik. När medborgarna får välja så väljer de privat vård. På en skala 0-100 får den privata 76 poäng medan den offentliga hamnar på 69. Enligt SCB som genomfört mätningen är detta en markant skillnad.
Äldreomsorgen
Det fanns i december 1997 drygt 1,5 miljoner människor i vårt land som var 65 år eller äldre. Runt 400.000 var 80 år eller äldre, en ökning med 40 procent sedan 1983.
Fram till år 2010 beräknas antalet äldre över 80 år öka med ytterligare 40 procent. Det innebär att antalet äldre i behov av vård och omsorg kommer att växa. Men det innebär också att det kommer att finnas en växande grupp av friska äldre som både har förmågan och viljan att delta fullt ut i samhällslivet samt att ta beslut och ansvar för sig själva och delar av omgivningen. Detta förstås under förutsättning att de ges möjlighet till detta.
Gruppen "friska pensionärer" kan beskrivas som personer med ålders- pension som däremot inte behöver vård eller omsorg. De är pensionärer som klarar sig själva. År 1995 motsvarade gruppen mer än 90 procent av alla pensionärer mellan 65 och 79 år och mer än hälften av alla pensionärer över 80 år.
För många är tiden efter pensioneringen en lycklig tid. Många reser, studerar och lever ett aktivt liv. Dagens pensionärer har blivit allt vitalare till kropp och själ och har därför goda medicinska och biologiska förutsättningar för att leva ett bra liv långt upp i åren.
Dagens samhälle såväl som morgondagens måste låta den stora resurs som de äldre utgör få fritt spelrum. Att ta tillvara äldres kunskap, erfarenhet och kompetens är centralt för ett samhälle som värnar individens rätt inom ramen för det gemensamma ansvaret. Vi har heller inte råd att avstå från att ta del av de erfarenheter som de äldre besitter. Äldres delaktighet i samhälls- och arbetslivet måste underlättas och uppmuntras.
Så sker inte i det socialdemokratiska Sverige. Vid tiden för pensionering sätts individen på undantag och fråntas många av de möjligheter till påverkan som tidigare ansågs självklara. Äldre räknas in i en kollektivistisk grupp- gemenskap.
Alla äldre har emellertid inte förmånen att vara friska. Det är om dem den här motionen handlar. Den kollektivistiska mentaliteten är särskilt påtaglig när äldre behöver samhällets stöd i olika former och de omnämns då ofta som "våra äldre".
Ålderspensionärerna utgör en femtedel av befolkningen men tar i anspråk två tredjedelar av antalet vårddagar i sjukvården. Ökningen av antalet äldre i de högsta åldersgrupperna ställer extra stora krav såväl på sjukvården som på äldreomsorgen. Det finns också stora skillnader i hur bra man har lyckats möta denna utmaning på olika håll i landet. Vissa problem är emellertid generella. T.ex. är avsaknaden av kontinuerlig tillgång på läkare i de särskilda boendeformerna ett utbrett problem. Detta medför ofta brister i den medicinska omvårdnaden.
Kvaliteten i dagens äldreomsorg och äldrevård är, trots stora påfrestningar, bättre än för 20 år sedan. Äldre bemöts med större respekt, deras själv- bestämmande värnas bättre och personalen arbetar inte lika rutinstyrt som tidigare. Flera har eget rum eller egen bostad. Inte minst stimulans från privata alternativ har drivit fram en positiv utveckling av både privata och offentliga alternativ.
Det finns emellertid många kvarvarande brister, flera i media uppmärk- sammade fall från såväl offentlig som privat sektor visar detta. Bortsett från rent tekniska brister finns andra mindre påtagliga men ändå högst reella problem. Många äldre tycker helt enkelt inte att personalen har tillräckligt mycket tid för dem. Precis som i sjukvården är det de mjuka faktorerna som först får stryka på foten i ett system där politikernas inflytande sätts före brukarnas.
Äldres valfrihet är en sorglig följetong. Äldreomsorgen präglas fortfarande av grupptänkande, och alltför lite hänsyn tas till enskildas önskemål. Äldre hänvisas t.ex. ofta till den boendeform eller den vård och omsorg som det offentliga - dvs. kommunen - visar på. Det påpekas t.ex. i den s.k. Äldre- beredningens slutrapport, som lades fram på Svenska Kommunförbundets senaste kongress. Sammanfattningsvis anser Äldreberedningen att äldre som behöver vård och omsorg måste få bättre möjligheter att själva välja hur de vill leva och få sin omsorg och att denna valfrihet kräver ett ökat utbud av hemtjänster.
Barnfamiljerna
Dagens familjepolitik är utformad för ett homogent industrisamhälle där människor i stor utsträckning levde likartade liv. Många hade samma arbetstider, samma arbetsgivare och samma bostadsort, inte sällan under hela livet. I ett sådant samhälle kunde enhetliga system och strukturer, även om de naturligtvis förkvävde mångfald och utveckling, uppfattas som funktionella för många. I det nya samhälle som nu växer fram kommer det att ställas nya krav på alla samhälleliga strukturer och då naturligtvis också på familjepolitiken.
Arbetsmarknaden har förändrats och förändras i snabb takt. Unga människor har en annan syn på arbete och familjeliv. De arbeten som erbjuds ställer andra krav och ger andra möjligheter än för bara tiotalet år sedan. Vårt samhälle behöver större flexibilitet och bli mer följsamt och fungera för enskilda människor över livets dalar och toppar. Ibland vill man lägga mer tid på yrkesrollen och ibland mer tid på rollen som far eller mor, son eller dotter, make eller maka.
Familjepolitik måste alltså kunna möta en ny tids verklighet och krav. Så är det inte i dag. Föräldrarna kan i praktiken inte själva bestämma huruvida båda skall arbeta utanför hemmet när barnen är små eller om en skall vara hemma och ta hand om barnen. Att ta hand om sina egna barn anses inte lika värdefullt som att vårda andras. Så ser inte ett rättfärdigt samhälle ut.
Men också de föräldrar som båda väljer att förvärvsarbeta utanför hemmet och för den ensamstående föräldern som arbetar, måste möjligheterna att välja annan barnomsorg än den institutionaliserade öka. Det nuvarande systemet, där det offentligas stöd till barnomsorgen riktas nästan uteslutande till dem som har kommunalt anordnad barnomsorg, får effekter som inte är förenliga med det moderna samhällets krav.
Under det första året efter ett barns födsel vill de allra flesta föräldrar låta någon vara hemma och ta hand om den nya familjemedlemmen. För att möjliggöra detta finns föräldraförsäkringen. Den är emellertid förknippad med vissa problem.
Många hushåll tar inte ut hela föräldrapenningen. Det illustrerar ytterligare ett problem med föräldraförsäkringen: den låga flexibiliteten i uttaget. Flexibiliteten är för det första begränsad inom familjen, genom att det offentliga i form av den s.k. pappamånaden har reglerat vem i familjen som skall vara hemma. Att lämna ersättningen i föräldraförsäkringen vidare till någon annan än föräldrarna som tar hand om barnet är för det andra inte heller möjligt.
Socialdemokraterna har lanserat maxtaxan som en lösning på problemet att många inkomsttagare inte får behålla något om de höjer sin inkomst. Det är en märklig argumentation från ett parti som har trissat upp skatterna till nuvarande nivå. Vi vill att man skall få behålla mer av en inkomstökning, dels genom att skatterna sänks, dels genom att barnomsorgsavgifterna i princip är enhetliga.
Bidragsberoende och ofrihet
Med ett så högt skattetryck som det svenska blir det ofrånkomligt låg- och medelinkomsttagare som får bära huvuddelen av skattebördan. Även om det finns många snedvridande inslag i det svenska skattesystemet är det mest remarkabla, i internationell jämförelse, den extremt höga beskattningen av människor med vanliga och låga inkomster.
Uppemot två tredjedelar av de svenska hushållens arbetsinkomster går till stat och kommun i form av olika skatter och lagstadgade avgifter. Återstoden räcker i de flesta fall inte till för att täcka hushållens löpande utgifter. När skattesystemet inte är utformat så att hänsyn tas till försörjningsbördan uppkommer ett behov av såväl generella som selektiva bidrag.
Förutom behov av rent ekonomiskt stöd för att klara de löpande utgifterna medför de höga skatterna att det krävs omfattande subventioner av vissa tjänster. De flesta barnfamiljer har exempelvis inte råd att själva betala sin barnomsorg utan är hänvisade till den offentligt finansierade verksamheten. Möjligheten att välja annan barnomsorg är därmed så gott som obefintlig.
Livet blir otryggt för alla dem som tvingas till en tillvaro där varje krona går till att täcka nödvändiga utgifter och inkomsten räcker ofta ändå inte till. Många enskilda och familjer har så små marginaler att en oförutsedd större utgift kan innebära en katastrof.
Till skillnad från äldre tider har dagens otrygghet ett element av hopplöshet som gör den särskilt socialt stötande. När individer och familjer är hänvisade till bidrag för sin vardagsförsörjning saknar de en reell möjlighet att själva förbättra sin situation. Beslut i politiska församlingar för att bevara eller höja ersättnings- och bidragsnivåerna blir viktigare för de enskilda medborgarna än egna åtgärder som syftar till att förbättra familjens ekonomiska situation.
Möjligheterna att forma den egna vardagen kommer att bli allt viktigare. I ett samhälle som blir allt mer rörligt kommer kraven på individuell flexibilitet att öka. Att ha ett stort självbestämmande blir viktigare när förutsättningar och möjligheter snabbt förändras. Att på grund av mycket höga skatter vara beroende av stela och byråkratiska bidragssystem kommer därmed att bli ett större problem för individens möjligheter till utveckling. I dag utgör skatt, inte boende eller mat, den största utgiften för de flesta hushåll. Det är inte rimligt. Skattesystemet får inte stjälpa människors möjligheter till försörjning. Att sänka det totala skatteuttaget är därför nödvändigt för att skattesystemet skall bli rättvist.
De osynliga skatterna
Illusionen om att andra betalar
Alla skatter betalas direkt eller indirekt av hushållen. Höga skatter leder till höga priser. Alla skatter måste bäras av konsumenterna. Detta är en förklaring till varför prisnivån i Sverige är hög.
Genom att välja former för skatteuttaget som inte är omedelbart synliga för medborgarna döljs det verkliga skatteuttaget. Som framgår av diagram 1 har de så kallade osynliga skatterna (arbetsgivaravgifter, företagsskatter, mervärdesskatt och andra indirekta skatter m m) ökat dramatiskt i omfattning sedan 1970. I själva verket är så gott som hela ökningen av skatteuttaget sedan dess en följd av att osynliga skatter har införts eller höjts.
Diagram 1 Utvecklingen av skattetrycket 1950-1998
Källa: Skattebetalarnas förening
Osynliga skatter skapar lätt en illusion om att någon annan betalar skatten. Så är det naturligtvis inte. Mervärdesskatten är inbakad i priset men innebär att kostnaden för en vara eller tjänst normalt egentligen bara är fyra femtedelar av det pris som tas ut. Arbetsgivaravgifterna, som betalas av arbetsgivaren, är till största delen löntagarnas egna socialförsäkringsavgifter och innebär att den verkliga ersättningen för arbetsinsatsen egentligen är drygt 30 procent högre än den redovisade bruttolönen.
De osynliga skatterna förvillar skattedebatten och gör dessutom att sambandet mellan skatterna och vad de finansierar blir mycket litet. Även för den som förespråkar en starkt kollektiviserad välfärdsstat och därmed höga skatter borde det vara av intresse att koppla skatterna med de faktiska utgifter de finansierar.
Som ett led i att synliggöra alla skatter är en första viktig reform att i sin helhet överföra det faktiska betalningsansvaret för löntagarnas socialför- säkringsavgifter till dem själva. Bruttolönen skall då höjas med motsvarande belopp. På så vis får var och en klart för sig vad hans eller hennes kostnad för sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och pension uppgår till. Det ger också en koppling till de förmåner som finansieras med dessa avgifter. Det underlättar en reformering av systemen så att avgifternas skattekaraktär kan minska. Samtidigt underlättas en anpassning av socialförsäkringarna till vad dagens - och morgondagens - samhälle kräver.
En åtgärd för att göra en större del av skatteuttaget synligt vore att införa en regel som innebär att priset på varor och tjänster normalt skall redovisas exklusive mervärdesskatt. Det skulle visserligen innebära en måttligt ökad belastning på näringsidkare som har till uppgift att ta ut mervärdesskatt. Fördelen är att konsumenterna ser det egentliga priset och skatte- belastningen.
Det finns också starka skäl för att ålägga regeringen att, när skatte- höjningar föreslås, redovisa effekterna för hushållen på samma sätt som de statsfinansiella effekterna redovisas.
Färre försörjer fler
Ett mått på hur tung försörjningsbördan är för de enskilda hushållen är att jämföra hur många som arbetar i det privata näringslivet med det antal människor som får sin försörjning genom den offentliga sektorn.
Diagram 2 Sysselsatta i näringslivet 1963-1998 (tusen personer)
Källa: SAF, SCB, Finansdepartementet
Det har under de senaste 25 åren skett en kraftig förskjutning från privata till offentliga inkomstkällor i Sverige. Från 1970 har antalet personer som får sin försörjning via den offentliga sektorn nästan fördubblats, samtidigt som de som arbetar i den privata sektorn har blivit ungefär en halv miljon färre. Beroendet av den offentliga sektorn har ökat mest via transfereringssystemen. Detta är givetvis en av huvudorsakerna till det orimligt höga skatteuttaget.
Som framgår av tabellen nedan har nästan två av tre vuxna det offentliga som huvudsaklig inkomstkälla och endast en tredjedel har sin huvudsakliga inkomst från den privata sektorn. Det är uppenbart att detta förhållande leder till orimligt höga skatter och samtidigt svårigheter att ge stöd till dem som verkligen behöver det.
Tabell 1 Privat och offentlig försörjning
Tabell 1: (1 000-tals personer 1970 1998 )
Källa: SAF
En förutsättning för att Sveriges långsiktiga strukturella problem skall kunna lösas och att skatterna skall kunna sänkas till europeisk genomsnittsnivå är att försörjningskvoten (förhållandet mellan antalet offentligförsörjda och antalet privatanställda) minskar. Försörjningskvoten uppgick 1998 till 1,62 - en fördubbling sedan 1970. Det innebär att varje privatanställd skall "finansiera" nästan två personer som är anställda i eller försörjda av den offentliga sektorn.
Om man jämför Sverige med EU-länder som Nederländerna, Tyskland och Storbritannien visar det sig att den andel av hushållens disponibla inkomster som kommer från den offentliga sektorn är störst i Sverige. I Tyskland och Storbritannien är den privata andelen i dag dubbelt så stor som den offentliga. Så var det även i Sverige för 25 år sedan.
Källa: Ekonomifakta "Beroendet av den offentliga sektorn"
Internationaliseringens effekter
Ju lättare det är för människor, företag och kapital att flytta från Sverige, desto svårare är det för Sverige att i längden upprätthålla ett i jämförelse med omvärlden exceptionellt högt skattetryck. Mest rörligt är det finansiella kapitalet i form av valutor, aktier och räntebärande värdepapper. Här rör det sig om sekundsnabbhet.
Även om det sker en utflyttning av svenska företag är realt kapital i form av företag mer trögrörligt än finansiellt kapital. Det tar tid att fatta beslut om att flytta ett företag utomlands eller att göra en enskild investering i ett annat land. Det innebär även att det tar tid att få hit företagen igen om de väl flyttat ut.
EU:s fria marknad gör det allt lättare för oss att handla utomlands. De största ekonomiska vinsterna kan göras på kapitalvaror. Priserna i de olika länderna kommer att närma sig varandra. Det innebär också att skatterna inte heller kan vara alltför olika.
Fastigheter utgör det minst rörliga reala kapitalet. Fastigheter går därför att beskatta högt utan att de flyttar på sig. Människorna som bor i dem kan dock bli tvungna att flytta om fastighetsskatten blir för hög. Det gäller i synnerhet när effekterna av förmögenhetsskatten adderas till skattebelastningen.
Rörligheten för "humankapital", dvs. människor, är sannolikt olika hög beroende på en rad faktorer, såsom utbildning och ålder. Den största rörligheten finns förmodligen bland unga välutbildade människor med yrken där den genomsnittliga ekonomiska behållningen är högre utomlands än i Sverige. Det rör sig ännu om ett begränsat antal människor, varför den offentliga sektorns skatteinkomster inte påverkas särskilt mycket trots att de beskattas högt. Däremot försämras samhällsutvecklingen av att denna kategori människor flyttar. De står för en stor del av den dynamik, företagsamhet och utveckling som driver samhället framåt. Utflyttningen kan dessutom komma att öka snabbt i framtiden. Minst lättrörliga är sannolikt medelålders låg- och medelinkomsttagare med gymnasieutbildning eller lägre.
Det kommer att bli mycket svårt att upprätthålla högre skatt på kapital, särskilt finansiellt kapital, och på kvalificerad arbetskraft jämfört med andra länder. Det är inte bara inkomstskatt och konsumtionsskatter som har betydelse för flyttningsbenägenheten utan också beskattningen av pensions- sparande och andra förmögenhetsskatter.
Ett land som vill upprätthålla ett högt skatteuttag i en allt mer inter- nationaliserad värld måste ta ut huvuddelen av skatterna av personer som är mindre attraktiva på en internationell arbetsmarknad och har svårt att flytta. Detta ger fördelningspolitiska effekter som är oacceptabla.
Arbetslöshet och sämre tillväxt - kan förlamningen brytas?
Det höga skatteuttaget och skattesystemets utformning är en bidragande orsak till att antalet arbetstillfällen inte ökar tillräckligt mycket över hela landet så att massarbetslösheten skall kunna elimineras. Även om den öppna arbetslösheten glädjande nog minskar är det långt ifrån tillräckligt. Den totala arbetslösheten uppgår till cirka 13 procent.
Ett grundläggande problem är att höga skatter och stora bidrag eller subventioner snedvrider prissättningen och incitamenten så att effektiviteten i samhällsekonomin minskar och arbetstillfällen slås ut. Människor vars arbetskraft skulle efterfrågas vid ett lägre skattetryck blir arbetslösa. Det innebär sämre välståndsutveckling och högre offentliga utgifter, vilket i sin tur finansieras av högre skatter.
Skatte- och bidragssystemen medför att sådana varor och tjänster produceras som inte skulle efterfrågas (i vart fall i den formen) om konsumenterna fick se och betala det verkliga priset. Exempelvis skulle färre personer än i dag efterfråga offentligproducerade daghemsplatser om de själva fick förfoga över vad dessa daghemsplatser kostar per barn och år. Andra varor och - särskilt - tjänster som skulle efterfrågas vid ett rimligt pris produceras inte därför att de höga skatterna inte gör det lönsamt att tillhandahålla varan eller tjänsten till ett pris som tillräckligt många kan betala. Ett aktuellt exempel är hushållstjänster där "skattekilarna" - dvs. skillnaden mellan vad den som betalar måste tjäna och vad den som utför arbetet får behålla efter skatt - är extremt höga.
På liknande sätt kan man avstå från att arbeta mer därför att den extra inkomsten efter skatt inte gör det mödan värt. Det förlorar alla på.
Man bör således ha mycket goda skäl för att förespråka att en vara eller tjänst skall produceras eller finansieras i offentlig i stället för privat regi, eftersom det kräver extra skatteintäkter som minskar effektiviteten i ekonomin. Det är mot den bakgrunden internationella organisationer, som bland annat IMF och EU, rekommenderar Sverige att minska skatte- och utgiftstrycket.
Vissa skatter hämmar tillväxten särskilt. Om det ekonomiska utbytet av en arbetsinsats eller en investering blir alltför litet kommer den inte till stånd. De höga marginalskatterna på arbete och dubbelbeskattningen på aktier kan tas som exempel på sådana skatter.
En i ordets verkliga bemärkelse social skattepolitik måste därför utformas så att de hinder för nya jobb som följer av dagens skatteuttag och skattestruktur så långt möjligt kan rivas. Det innebär att överbeskattningen av kapitalbildning - särskilt vad avser riskkapital - och företagande måste slopas. Skatten på arbete måste sänkas liksom skatten på nya och bättre kunskaper och större kompetens.
En sådan politik utgår från insikten om att en förutsättning för ett arbete är att någon är beredd att betala så mycket för det den anställde presterar att den totala arbetskraftskostnaden täcks. En ytterligare utgångspunkt måste vara en förståelse för att de som avgör om det blir några nya jobb är de som driver och finansierar dagens och morgondagens företag.
För att skapa goda betingelser för företagande och kapitalbildning krävs att den bristande neutralitet i beskattning av kapitalinkomster som ligger i dubbelbeskattningen åtgärdas. Det krävs också att de särskilda spärr- och stoppregler som finns för de allra minsta företagen och som innebär att särskilt vinstrika, snabbväxande bolag får hög skatt elimineras. Dessutom måste den extra beskattning på kapitalavkastning som ligger i förmögen- hetsskatten slopas. Detta kan också motiveras av rättviseskäl eftersom olika motiv gjort att förmögenhetsskatten slopats för vissa förmögna personer medan den tvärtemot ökat för framför allt fastighetsägare med små lån på sina fastigheter.
Den höga beskattningen av nya kunskaper och högre kompetens i form av en statlig inkomstskatt som ger marginalskatter på över 60 procent måste reduceras. Den förhöjda statliga inkomstskatten, värnskatten, måste slopas samtidigt som inkomstskatten måste sänkas för alla. Genom lägre inkomstskatt kan fler försörja sig på sina arbetsinkomster. Med en bättre fungerande lönebildning kan fler människor komma in på arbetsmarknaden och acceptera lägre ingångslöner än i dag. Resultatet blir att fler kommer i arbete. Det ökar självständigheten och minskar beroendet av det offentliga.
Utrymme för skattesänkningar
När förslag om sänkta skatter presenteras ställs alltid krav på en samtidig redovisning av hur skattesänkningen skall finansieras. Samma krav ställs märkligt nog inte på en redovisning av hur hushållen tänkt att finansiera de skattehöjningar de måste betala, trots att det är minst lika befogat. Det är självfallet av betydelse att den samhällsekonomiska balansen inte rubbas till följd av åtgärder på skatteområdet. När det gäller hushållsekonomin är det uppenbarligen inte lika självklart!
Det finns i princip tre sätt att skapa statsfinansiellt utrymme för skattesänkningar:
- Genom andra skattehöjningar (höjd skattesats eller breddad bas)
- Genom att överskott i de offentliga finanserna kan tas i anspråk
- Genom besparingar i de offentliga utgifterna
De skattereformer som genomförts under de senaste decennierna har alla haft som utgångspunkt ett i princip oförändrat totalt skatteuttag. Det har inneburit att skattesänkningar har växlats mot andra skattehöjningar. Man kan säga att syftet med reformerna har varit att finna ett tekniskt bättre sätt att fortsätta att ta ut världens högsta skatter.
Om syftet med en skattereform är att skapa förutsättningar för ökad personlig trygghet och en bättre fungerande samhällsekonomi förutsätter det att det totala skatteuttaget sänks.
Visar de offentliga finanserna överskott utöver vad som kan behövas för att hålla finanserna i balans över konjunkturcykeln och i nuläget reducera statsskulden, uppkommer ett utrymme som kan utnyttjas för skatte- sänkningar. Det är framför allt genom att fler går från arbetslöshet till arbete i den privata sektorn som utrymme för att sänka skatten växer fram. Normalt blir det då heller inte fråga om några överhettningsproblem eftersom arbetskraftstillgången ökar i motsvarande mån som den samlade köpkraften ökar. De offentliga finanserna stärks på två sätt, dels genom att arbetet beskattas, dels genom att kostnaderna för arbetslösheten minskar. Problemet med denna typ av finansiering är att den inte kan intecknas innan den faktiskt uppstått. Man kan visserligen uttala ambitioner, men konkreta skatte- sänkningar kan knappast beslutas.
I en god konjunktur kan man riskera överhettningsproblem med åtföljande risk för inflation om alltför mycket köpkraft släpps loss. Denna risk mot- verkas om skattesänkningarna finansieras med motsvarande besparingar på statens utgifter.
Den grundläggande finansieringen för att genomföra skattesänkningar är att minska de offentliga utgifterna. Därigenom kan dessutom ekonomins sätt att fungera stärkas samtidigt som de offentliga finansernas konjunktur- känslighet minskar.
Det går naturligtvis att utforma en skattesänkningsreform där de sänkta skatterna mer än väl kompenserar de enskilda för att man samtidigt minskar bidrag och subventioner, vilket i sin tur finansierar skattesänkningarna. En proportionell skattesänkning kan utformas så att den väl motverkar en proportionell besparing genom exempelvis lägre kompensationsnivåer i socialförsäkringarna. Verksamheter kan effektiviseras och/eller privatiseras och andra besparingar, som inte påverkar hushållsekonomin, genomföras.
Det är bara genom fler arbetstillfällen (med så god lönebetalningsförmåga som möjligt) i den privata sektorn som arbetslöshetens kostnader kan minska - och utrymmet för att sänka skatterna ökar. Ökad offentlig sysselsättning och delning av dagens jobb innebär bara att en offentlig utbetalning byts mot en annan och att fler delar på samma lönesumma.
Den nu pågående högkonjunkturen ger tillfälle att på allvar ta itu med de strukturella problem som Sverige lider av. Skattesänkningar, som underlättar för arbetsmarknadens parter att träffa avtal på rimliga nivåer, är en sådan åtgärd. Vi måste komma till rätta med våra statsfinansers extrema konjunk- turberoende. Förändringar i transfereringssystemen är lättare att genomföra när tiderna är goda. Under ett antal år, innan människor födda på 1940-talet börjar gå i pension, är den svenska befolkningssammansättningen gynnsam. Många förvärvsarbetande utan försörjningsbörda kan förväntas ge oss goda ekonomiska förutsättningar. Det gäller att nu ta tillvara dessa förutsättningar på bästa sätt.
De närmaste åren kan den ekonomiska utvecklingen därför ge ytterligare utrymme genom överskott utöver vad som krävs för att uppnå budget- och statsskuldsmålen. En skattesänkningsreform måste ses som en kontinuerlig process där tillväxt och ökad sysselsättning i den privata sektorn successivt ger utrymme för ytterligare skattesänkningar.
En social skattepolitik
Förvärvsavdrag som kompenserar för egenavgifterna
Sänkta skatter har en avgörande betydelse för människors kontroll över sin egen välfärd. Sverige behöver en politik som frigör de enskilda människorna och hushållen. I ett samhälle där medborgarna själva kontrollerar en större del av välfärden än i dag uppnås en större trygghet och en ökad frihet.
Skattepolitiken har också avgörande betydelse för tillväxt och företagande. Genom sänkta skatter skapas ett ökat utrymme för investeringar och för- bättrad konkurrenskraft. Förutsättningarna för nya jobb och ökat företagande förbättras.
I dag betalar löntagare egenavgifter till pensionssystemet. De fungerar som en del av inkomstskattesystemet och skärper progressiviteten för låg- och medelinkomsttagare.
Moderata samlingspartiet anser att löntagarna skall kompenseras för dessa avgifter. Det kan ske genom att ett förvärvsavdrag införs. Avdraget beräknas som en viss andel av den pensionsgrundande inkomsten för inkomstdelar upp till taket för egenavgifterna, cirka 295.000 kronor. Avdraget bör enbart gälla vid den kommunala beskattningen och inte reducera beräkningen av pensionsgrundande inkomst. Kommunerna kompenseras fullt ut. Avdraget är 12 procent år 2002. Under åren 2000 och 2001 blir avdraget 6 respektive 9 procent.
Den föreslagna skattesänkningen har många fördelar:
- Arbetsinkomster för låg- och medelinkomsttagare beskattas lägre, vilket minskar beroendet av offentliga bidrag och subventioner.
- Genom att skatten på arbete sänks skapas bättre förutsättningar för en väl fungerande lönebildning och fler nya arbetstillfällen.
- Genom avdragets konstruktion sänks marginalskatten i alla inkomstlägen upp till taket för uttag av egenavgifter. Därmed minskas skattekilarna på arbete.
Jämfört med vårt förslag medför det högre marginaleffekter.
Sänkt kommunalskatt
Kommunalskatten är särskilt för låg- och medelinkomsttagare den tyngsta skatten att bära. Det gäller inte minst pensionärerna - särskilt när pensionsreformen genomförts. Det är därför angeläget att skapa utrymme för att sänka kommunalskatten.
Det kan diskuteras huruvida ett utrymme för att sänka den kommunala inkomstskatten bör utnyttjas för att sänka utdebiteringen, vilket innebär sänkt marginalskatt för alla, eller för att höja grundavdraget vid inkomstbe- skattningen och därigenom undanta en större del av inkomsten från kommunal beskattning. I bägge fallen sänks skatten ordentligt för låg- och medelinkomsttagare med minskat bidragsberoende och positiva effekter för ekonomin som följd. I det senare fallet minskar emellertid inte marginal- effekterna utan de kan t.o.m. komma att öka och omfatta fler än idag.
Sammantaget gör vi bedömningen att ett tillgängligt utrymme för sänkt kommunalskatt, åtminstone inledningsvis, huvudsakligen bör utnyttjas för att sänka utdebiteringen. Det kan emellertid finnas anledning att till en del höja grundavdragen, särskilt för att åstadkomma skatt efter försörjningsbörda för barnfamiljerna.
För att ge alla kommuner möjlighet att sänka kommunalskatten föreslår vi att staten tar över kostnader som idag belastar den kommunala sektorn. Detta kan tekniskt ske på olika sätt. Ett är att skapa utrymme i samband med att en nationell skolpeng införs. Förslaget innebär att staten övertar finansierings- ansvaret för skolan, men inte ansvaret för att organisera och erbjuda utbildningen.
När denna kostnad lyfts av kommunerna, skapas ett utrymme som kan ut- nyttjas för att sänka kommunalskatten. Långsiktigt motsvarar detta utrymme en skattesänkning på cirka 5 kronor genomsnittligt för hela landet. För att garantera att det utrymme som successivt skapas verkligen utnyttjas ställs krav på kommunerna att de skall sänka skatten med lika mycket som kostnaderna minskar.
För år 2001 finns i det moderata budgetalternativet ett utrymme för att ta över kostnader som motsvarar en sänkning av den genomsnittliga kommunalskatten med en krona. För år 2002 finns ett utrymme som motsvarar en ytterligare sänkning av kommunalskatten med en krona.
Det är viktigt att varje kommun koncentrerar sig på sina kärnuppgifter och tar tillvara möjligheterna att effektivisera verksamheten. Därigenom kan kommuninvånarna erbjudas vård, omsorg och skola med god kvalitet samtidigt som det i de flesta kommuner kan bli möjligt att sänka skatte- uttaget utöver vad som finansieras genom att staten tar över kostnader.
Höjt grundavdrag
Vi föreslår att grundavdraget lägsta nivå höjs till 10.000 kronor. Det skall gälla såväl det allmänna grundavdraget som det särskilda grundavdraget för pensionärer. Internationellt sett börjar inkomstbeskattningen på en låg nivå i Sverige. Det är eftersträvansvärt att beskattning inte sker på låga inkomster. Grundavdraget bör på sikt höjas så att det blir lika stort för alla inkomsttagare.
Hösten 1997 föreslog regeringen att arbetsskadelivränta som är samordnad med förtidspension skulle reducera det särskilda grundavdraget och förslaget bifölls av riksdagen. Vi anser att riksdagen skall besluta om en återgång så att arbetsskadelivränta som är samordnad med förtidspension inte skall reducera det särskilda grundavdraget.
Grundavdrag för barn
Bidragsberoendet är störst för familjer med barn. Särskilt flerbarnsfamiljer har små eller obefintliga ekonomiska marginaler. Barnfamiljernas ekonomi bör stärkas genom att hänsyn tas till försörjningsbördan vid beräkningen av den beskattningsbara inkomsten. Vi föreslår därför att det från och med år 2000 vid sidan av nu utgående barnbidrag införs ett extra grundavdrag på 10.000 kronor för varje barn vid den kommunala beskattningen, vilket ger cirka 250 kronor per månad och barn.
För de familjer vars inkomst inte är tillräckligt stor för att de skall kunna tillgodogöra sig grundavdraget fullt ut skall en kontant utbetalning utgå. Den motsvarar det inte utnyttjade avdragsbeloppet multiplicerat med den kommunala skattesatsen. Utbetalningen sker månadsvis. Som framhållits i föregående avsnitt kompenseras kommunerna fullt ut.
Hälften kvar
1991 års skatteomläggning syftade till en marginalskatt på 30 procent för den helt övervägande delen av inkomsttagarna och högst 50 procent för den resterande delen. Bakom detta beslut stod en bred majoritet av riksdagens partier. Reformen har därefter urholkats. Socialdemokraterna införde hösten 1994 en extra straffskatt, s.k. värnskatt, på 5 procentenheter för dem som betalar statlig inkomstskatt för tiden fram till och med 1998. Man svek emellertid de utfästelser som då gjordes genom att skatten alltjämt ligger kvar. Regeringen har dessutom accepterat kommunalskattehöjningar på i genomsnitt 60 öre. Inflationsskyddet har urholkats så att uppemot hälften av de heltidsarbetande idag betalar statlig skatt.
Den högsta marginalskatten sjunker från knappt 57 procent exklusive arbetsgivaravgiften till under 50 procent vid genomsnittlig kommunalskatt. Marginalskattesänkningen varierar i olika inkomstlägen till följd av grund- avdragets upp- och nedtrappning. Den uppgår till mellan 4 och 7 procent- enheter.
Sänkt fastighetsskatt
Taxeringsvärdena, som ligger till grund för fastighetsskatten, har frysts på 1998 års nivå. Frysningen på småhus skall upphöra 2001 medan hyreshusen skall taxeras om redan nästa år. Detta kommer att leda till kraftigt höjd fastighetsskatt. I vissa områden av landet har prisökningen på bostäder varit mycket kraftig. Underlaget har där ökat med 150 procent. I budgetpropositionen räknar regeringen med att fastighetsskatten skall öka med 6,6 miljarder kronor per år.
Moderata samlingspartiet anser att fastighetsskatten successivt skall av- vecklas. Som en viktig åtgärd skall underlaget för skatteberäkningen frysas på dagens nivå. Följderna av en höjning blir helt oacceptabla för boende såväl i hyreshus som i småhus.
Skattesatsen på småhus skall för år 2000 sänkas så att den blir samma som för hyreshus - 1,2 procent. Därefter skall skattesatsen successivt sänkas. För år 2001 skall den enligt vår mening vara 1,1 procent och för år 2002 1,0 procent. Underlaget för skatten skall vara byggnadsvärdet samt halva mark- värdet.
Därmed kan ytterligare ett problem få sin lösning. Man kan nämligen anta att de kraftiga ökningarna av de totala taxeringsvärdena i attraktiva områden, som inte bör ligga till grund för beskattning, huvudsakligen manifesteras genom att markvärdet stiger kraftigt. Lindringen blir väsentligt större där de stora regionala orättvisorna idag finns.
Det finns vidare anledning att sträva efter en förenklad fastighetstaxering. Det underlättas genom ett lägre skatteuttag. Ju lägre skatteuttag, desto grövre kan de olika regler som jämför olika fastigheter med varandra vara. Det bör vara möjligt att relativt omgående införa en klassificering av byggnaderna i en normalgrupp, en grupp med väsentligt bättre standard och en med väsentligt lägre standard. Därmed försvinner mycket av det "kineseri" som för närvarande präglar fastighetstaxeringen.
1996 års fastighetstaxering har också lett till att många vanliga små- husägare får erlägga förmögenhetsskatt. Som ett led i avvecklingen av för- mögenhetsskatten bör sambeskattningen omedelbart slopas samtidigt som gränsen för skatteplikt höjs till 1,2 miljoner kronor. Året därpå bör ingen för- mögenhetsskatt utgå.
Sänkt bensinskatt
Sverige är ett glest bebott land. För många hushåll är resorna till och från arbetet långa. Kollektivtrafiken är i många fall inget alternativ. Det är då nödvändigt att använda bilen. Dessutom krävs ofta biltransporter för privata ändamål för att det skall vara möjligt att bo kvar i mindre tättbefolkade områden.
Denna situation kräver särskilda avvägningar när det gäller att utforma också skattepolitiken. Höjd bensinskatt (i kombination med andra kostnads- ökningar) försvagar hushållsekonomin och minskar dessutom intresset för att ta arbete på större avstånd från hemmet. Det minskar rörligheten på arbets- marknaden.
Mot denna bakgrund bör bensinskatten omedelbart sänkas med 20 öre (25 öre inkl. moms) till den nivå som gällde före den senaste höjningen. Dessutom bör avdraget för resor till och från arbetet höjas till 16 kronor per mil och inkludera resor till barnomsorg. Det inte avdragsgilla beloppet, som främst berör kollektivresor, bör sänkas från 7.000 till 6.000 kronor. Självklart bör inte heller skatten på diesel höjas som regeringen föreslår.
Sänkt skatt på pensionssparande
Regeringen har försämrat förutsättningarna för det enskilda, frivilliga pensionssparande som för många har varit en möjlighet att skapa bättre trygghet inför ålderdomen med den osäkerhet som gäller beträffande de offentliga pensionerna. De löften som ställdes ut av Socialdemokraterna i samband med att ATP-systemet infördes har visat sig inte hålla. En stor omläggning av pensionssystemet har därför tvingats fram. En överenskommelse träffades 1994 mellan de flesta av riksdagens partier. Det står nu klart att den offentliga pensionen för många kommer att bli lägre än vad man räknat med och som tidigare utlovats. Det är därför av stor vikt att det skapas tillräckligt bra förutsättningar för ett enskilt pensionssparande. Det långsiktiga och bundna sparandet skapar dessutom bra förutsättningar för ett enskilt sparande som kan bidra till riskkapitalförsörjningen. Ett väsentligt led i att skapa förutsättningar för detta var införandet av det individuella pensionssparandet 1994.
Socialdemokraterna har försvagat förutsättningarna för enskilt pensions- sparande genom att minska den avdragsrätt som motsvarar avdragsrätten för inbetalning av ATP-avgifter. Man har dessutom höjt avkastningsskatten på pensionssparandet. Det försvagar intresset för pensionssparande, samtidigt som det lett till ett utflöde av sparande till utlandet där beskattningen är lägre.
Avdragsutrymmet för pensionsförsäkringar fördubblas till ett basbelopp. Avdrag bör dessutom medges för pensionssparande för makes räkning.
Behåll skattebaserna
Den internationella ekonomiska integrationen medför en betydande risk för att väsentligt högre skattesatser i Sverige urholkar rörliga skattebaser. Det har redan märkts när det gäller exempelvis beskattningen av kapitalinkomster, punktskatter som ölskatten och beskattningen av drivmedel. Det är väsentligt att så snabbt som möjligt minimera tendenser till urholkning av skattebaser genom att sänka det svenska skatteuttaget i berörda avseenden.
Effekter av skattesänkningsförslagen
Sammantaget föreslår vi skattesänkningar utöver regeringen som 2000 uppgår till 22,9 miljarder kronor, 2001 till drygt 55,5 miljarder kronor och 2002 till drygt 90 miljarder kronor. Skattesänkningarna kommer huvudsakligen låg- och medelinkomsttagare till del.
Våra skattesänkningar för en "normalfamilj" blir 8.638 kronor år 2000, 12.910 kronor år 2001 och 15.474 kronor år 2002 mer än i regeringens förslag. Hushållet består av en heltidsarbetande och en deltidsarbetande med 16.500 kronor respektive 9.500 kronor i månadsinkomst. Familjen har två barn i skolåldern. Beräkningarna av effekterna av förvärvsavdrag, sänkt kommunalskatt, höjt grundavdrag och sänkt fastighetsskatt har utförts av Riksdagens budgetkontor. (Utgångspunkten är genomsnittlig kommunalskatt, 31,50 kronor. Familjen antas bo i eget hus med ett taxeringsvärde på 450.000 kronor, varav markvärde 135.000 kronor.)
Utöver detta tillkommer bl.a. högre avdrag för resor till och från arbetet, sänkt skatt på hushållstjänster, sänkt skatt på pensionssparande, avdrag för barnomsorgskostnader och sänkt energiskatt.
Samtidigt finansieras skattesänkningarna av besparingar som delvis på- verkar hushållsekonomin. Det gäller främst en ny läkemedelsförsäkring från år 2001, högre egenavgift till arbetslöshetsförsäkringen, som uppgår till cirka 2 procent av den försäkrade inkomsten, överföring av kostnaderna för trafikolycksfall till trafikförsäkringen (motsvarar cirka 75-80 kronor i ökade kostnader per månad), en ytterligare karensdag i sjukförsäkringen (med högkostnadsskydd) samt en återgång till den tidigare ersättningsnivån på 75 procent i socialförsäkringarna.
Eftersom ersättningar från socialförsäkringarna är skattepliktiga omfattas de dock av de skattesänkningar vi föreslår. Det gäller såväl förvärvsavdraget avseende pensionsgrundande inkomst som sänkta kommunalskatter.
De ökade kostnader för hushållen som följer av dessa besparingar täcks mer än väl av skattesänkningarna, eftersom dessa till stor del finansieras av bl.a. minskat företagsstöd, sänkt partistöd och slopat presstöd, lägre kostnader för energiåtgärder eftersom kärnkraften inte förtidsavvecklas, mindre kostnader till följd av en effektivare arbetsmarknadspolitik och, i takt med ökat skatteunderlag, minskade statsbidrag till kommunerna från 2001.
Skattepolitiken på längre sikt
Med en politik som stimulerar ökad sysselsättning i den privata sektorn och bättre tillväxt skapas successivt ytterligare skattesänkningsutrymme. Detta utrymme, som kan uppgå till flera tiotals miljarder kronor de år som följer efter budgetperioden till och med 2002, kan naturligtvis inte tas i anspråk innan en sådan utveckling bekräftats.
Inriktningen av skattepolitiken på längre sikt måste vara att fullfölja den skattepolitik vi förordar för de närmaste tre åren. Grundläggande är att skapa ett gott klimat för det företagande som är grunden för välståndsutvecklingen. En viktig förutsättning är därvid att inkomstskatten sänks ordentligt för såväl medarbetare som företagare.
På lång sikt bör man överväga att slopa den statliga inkomstskatten i kombination med att grundavdraget höjs ordentligt. Det skulle minska marginaleffekterna kraftigt - inte minst genom att upp- och nedtrappningen av grundavdraget skulle kunna elimineras. Samtidigt sänks skatteuttaget kraftigt för normala och låga inkomster.
Dagens system med arbetsgivaravgifter som finansierar löntagarnas socialförsäkringar bör bytas mot ett som ger en direkt koppling mellan avgift och förmån. Betalningsansvaret för dessa avgifter bör därför föras över till löntagarna samtidigt som bruttolönen höjs i motsvarande mån. Kvarstående arbetsgivaravgifter, som är ren skatt, bör slopas.
Det kommer också att finnas ett behov av att skapa utrymme för att slopa eller sänka nationellt och internationellt konkurrenssnedvridande skatter. Många flyktiga skattebaser kommer annars snabbt att urholkas, vilket i sin tur riskerar leda till att ogenomtänkta åtgärder vidtas. Dessa kommer i huvudsak att drabba de mest utsatta medborgarna hårdast.
En social reform
Principer
En förändring av skattepolitiken enligt de riktlinjer vi här har förordat måste kombineras med en social reform - en välfärdsreform för att säkerställa allas trygghet. Den reform vi vill genomföra syftar till att medborgarna skall bli mindre beroende av det offentliga och mer kunna förlita sig på det egna arbetet, den egna kompetensen, det egna sparandet och de egna sociala nätverken.
De principer en sådan måste bygga på är generella och därmed lätta att överblicka och förstå. Vår reformstrategi har några viktiga utgångspunkter:
- I dag äger tre fjärdedelar av alla offentliga transfereringar rum inom livs- cykeln för varje enskild person. Bara en fjärdedel av alla inkomstöver- föringar sker till människor som behöver stöd av andra. Det går således att minska utgifter och skatter utan att urholka stödet till dem som är verkligt behövande.
- Den stora majoriteten som försörjer sig själva över livscykeln får det be- tydligt bättre om skatter och bidrag sänks. Det viktiga är att ge stöd åt den lilla och ömtåliga grupp människor som alltid kommer att behöva gemensam omsorg.
- Statens grundläggande ansvar skall slås fast. Ansvaret gäller dels för människor som föds med eller drabbas av allvarliga handikapp eller sjuk- domar eller annat som gör att de får ett permanent behov av gemensam försörjning, dels människor som av andra skäl inte kan försörja sig själva, permanent eller temporärt.
- De sociala trygghetsanordningarna skall baseras på ett rimligt mått av utjämning, så att ingen själv skall behöva bära de fulla konsekvenserna av att bli sjuk, eller att få lägre arbetsförmåga.
- Staten bär ett yttersta ansvar för att medborgarna inte far illa. Staten har också en moralisk förpliktelse gentemot alla medborgare att försäkra sig om att de som behöver statens stöd är så få som möjligt.
- Sverige behöver ett större individuellt sparande och högre tillväxt. Det vill vi främja. Möjligheterna att flytta ansvaret för kostnaderna till andra, och själv inkassera förmånerna, skall minimeras.
- Samtidigt som de allra flesta har goda möjligheter att ta ansvar för sin egen trygghet, finns det andra som har stort och permanent behov av gemensam hjälp. De människor som för lång tid och utan egen förskyllan inte kan försörja sig själva skall kunna räkna med hjälp i så generella former som möjligt. Vår norm är att staten här skall vara generös. Den humanitära plikten är stark.
En stor välfärdsreform måste inkludera bl.a. skatterna, socialförsäkringarna, socialtjänsten och sjukvården.
På kort sikt är det uppenbart att de ekonomiska resurser som finns i den offentliga sektorn är tillräckliga för att utföra de gemensamma kärnupp- gifterna väl. Vad som krävs är politiker som förmår prioritera och se till att de resurser som finns utnyttjas effektivt.
På längre sikt är det sannolikt att den demografiska utvecklingen gör det nödvändigt med större resurser till sjukvård och äldreomsorg. Detta måste uppnås genom att sysselsättningen i den privata sektorn ökar.
Sjukvården
Det är särskilt angeläget att utan dröjsmål reformera sjukvården. Det krävs av många skäl, men framför allt därför att många människor i dag far illa.
Trots att många tror och också upplever att resurserna till sjukvården hela tiden minskar så är de idag ungefär lika stora som de var i början av 1990- talet. Även om utvecklingen har gjort det möjligt att idag göra mer visar bristerna i tillgänglighet att dagens sjukvårdsorganisation inte förmår att ta tillvara på de resurser som finns på bästa sätt. Misshushållning genom byråkrati och ineffektivitet är ett allvarligt problem i svensk sjukvård. Detta är ett problem som kommer att bli allt mer besvärande då behovet av vård ökar genom att de vårdkrävande mycket gamla blir fler och fler.
Också personalen far illa. I frustrationen över att ha ansvar men inte befogenheter att utnyttja sina kunskaper tilltar utbrändheten. Den vill allt oftare ha en annan arbetsgivare än landstinget och många har under det senaste året allvarligt funderat på att sluta. Allt färre ungdomar vill jobba inom den offentliga vården, vilket gör att landstingen får det allt svårare att rekrytera ny personal.
Att få god vård och vård i tid borde vara en självklarhet. Så är det inte idag. Vi har ett vårdmonopol som både finansierar och producerar vård och där den politiska styrningen rycker undan grunden för en professionell ledning. Vårdköerna är ett tydligt tecken på att systemet inte fungerar. Konsekvenserna av detta misslyckande drabbar såväl patienter, personal som samhällsekonomi.
Internationellt sett går trenden mot att allt fler länder inför obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. Såväl länder med skattefinansierad sjukvård som länder med privatfinansierad sjukvård byter till obligatoriska sjukvårdsför- säkringar.
Vi menar att detta är en lösning som passar även för Sverige. Vår hälso- försäkring skulle omfatta alla, oavsett betalningsförmåga eller hälsotillstånd. Inom ramen för en sjukvårdsförsäkring skulle det nuvarande landstings- monopolet brytas upp till förmån för en mångfald av vårdgivare.
Genom en vårdgaranti säkras den enskilde individens rätt att få god vård inom rimlig tid. Hög kvalitet i sjukvården främjas dessutom genom att en oberoende statlig medicinalstyrelse inrättas.
Samhällets äldre
Finansieringen av äldreomsorgen i framtiden måste sannolikt bygga på en kombination av skattefinansiering och någon slags individuellt utformad försäkring som ger de äldre stort inflytande. Enbart skattefinansiering skulle sannolikt accentuera de problem i fråga om resursavvägning som redan nu drabbat äldre i vissa kommuner. Det finns emellertid inte i dag underlag att ta statlig ställning i denna fråga. Regeringen måste skyndsamt låta utreda frågan med en inriktning som syftar till hög kvalitet och fritt val.
I avvaktan på en mer långsiktig lösning måste valfriheten för den enskilde inom äldreomsorgen stärkas radikalt.
Även äldre med stora behov av vård och omsorg måste - i såväl praktik som teori - ges möjlighet att kunna välja olika former av service, vård och boende. Här måste särskild uppmärksamhet ägnas de personer som behöver stöd för att föra sin talan och få sina intressen tillgodosedda. De äldres ställning måste stärkas gentemot offentliga monopolsystem.
Utgångspunkt för en förändring måste vara den enskilde äldres och de anhörigas önskemål och uppfattningar om sina egna behov, inte kommunala politikers och tjänstemäns uppfattningar om dessa.
En äldrepeng som tar hänsyn till de olika behov som finns är ett alternativ som kan ge den enskilde rätt att lösa sitt omsorgsbehov. Rätten enligt socialtjänstlagen att kräva omsorg som kommunen ordnar kvarstår ograverad för den som inte väljer att ta ut äldrepengen. Denna kommunalt ordnade äldreomsorg kan naturligtvis - som i dagsläget - drivas såväl i offentlig som i privat regi. De privata verksamheterna kan drivas på entreprenad eller genom någon form av brukarval/pengsystem. Oavsett drifts- och styrform har dock kommunen ett yttersta ansvar för att den kommunalt styrda verksamheten lever upp till de krav som den äldre och samhället i övrigt kan ställa.
När någon väljer att använda sig av äldrepengen blir omsorgen inom ramen för kommunens behovsbedömning i stället en fråga mellan den enskilde och vårdgivaren. Det kommer att ligga i vårdgivarnas eget intresse att informera om sin egen verksamhet och dokumentera att man lever upp till olika kvalitetsnormer. Ansvaret för att verksamheten uppfyller kvalitets- och omvårdnadskrav ligger inte längre på kommunen, utan på statliga myndigheter, som skall godkänna och utöva tillsyn över samtliga äldreboenden och omsorgsgivare i landet. Kommunens ansvar blir att bedöma graden av omvårdande insatser som den enskilde har behov av samt se till att pengar för detta betalas ut till den godkända vårdgivare som den enskilde vill ha sin omvårdnad utförd av.
Barnfamiljerna
Debatten om förändringar i familjepolitiken och dessas konsekvenser utgår oftast enbart från dem som redan får del av de stora barnomsorgssubventionerna. Vår principiella hållning är i stället att alla barn bör få lika del av det offentliga stödet.
En tryggad försörjning baserad på egna inkomster. I Sverige finns många bidragssystem som helt eller delvis riktas till barnfamiljerna, t.ex. barnbidrag och bostadsbidrag. Bägge dessa bidrag syftar i praktiken till att garantera att föräldrar klarar sin försörjningsbörda. Sverige är samtidigt extremt i den meningen att vi har en nästan skoningslös beskattning av barnfamiljerna. Skattesystemet tar inte någon hänsyn till hur stor försörjningsbörda som varje inkomsttagare har.
Det krävs nu en socialpolitisk skatteväxling mellan bidrag och lägre skatter. Eftersom nästan alla svenskar betalar skatt, går det naturligtvis att utforma ett skatteavdrag eller en skatterabatt som medför att man kan leva på sin lön. Vi föreslår nu inrättandet av ett grundavdrag för barn på 10.000 kronor vid den kommunala beskattningen. Barnbidrag bör tills vidare hållas på oförändrad nivå, men på längre sikt överföras till grundavdraget. Hän- synstagandet till barnfamiljernas försörjningsbörda bör alltså på längre sikt utformas som ett enda avdrag. För de familjer där inkomsten är så låg att avdraget inte kan tillgodoräknas fullt ut skall ett motsvarande bidrag utgå.
Stöd till föräldrarna under barnets första år. Föräldraförsäkringen har gjort det möjligt för de allra flesta föräldrar att vara hemma med sina barn. I praktiken har dock många föräldrar problem att ta ut föräldraförsäkringen p.g.a. regelverket. Det behövs flexiblare regler i föräldraförsäkringen.
På längre sikt finns också anledning att överväga den långsiktiga fördel- ningen av ansvaret mellan stat och individ och huruvida just en försäkringslösning är mest ändamålsenlig på detta område. Beslutet att skaffa barn är i dag oftast genomtänkt. Begreppet försäkring ter sig därmed allt mera malplacerat i detta sammanhang.
Stödet fram till skolåldern - avdrag, kompletterat med en barnomsorgs- peng. Vårt förslag för barnomsorgen upp till skolåldern är enkelt. Avdrag skall medges för styrkta barnomsorgskostnader upp till ett generöst tak.
En barnomsorgspeng lika för alla barn kan komplettera avdraget. Barnomsorgspengen utgår till alla föräldrar medan avdraget framförallt får betydelse för de förvärvsarbetande.
Strävan måste vara att nivåerna i skatteavdraget och i barnomsorgspengen blir så höga att det i praktiken blir möjligt för alla att finansiera sin egen barnomsorg utan kommunala subventioner. Den skattelättnad som följer av avdraget måste vara den tyngsta delen av reformen medan bidragsdelen skapar en grundläggande rättvisa och underlättar en övergång bort från dagens kraftiga barnomsorgssubventioner. Vårt alternativ skapar förut- sättningar för en god barnomsorg med en mångfald alternativ. Det höjer kvaliteten redan på kort sikt och utvecklar hela barnomsorgen på längre sikt.
En familjereform med denna inriktning skulle öka föräldrarnas möjligheter att ge sina barn en trygg uppfostran.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av skattepolitiken,
2. att riksdagen beslutar införa ett förvärvsavdrag på 6 % för år 2000,
3. att riksdagen beslutar införa ett förvärvsavdrag på 9 % år 2001 och på 12 % 2002,
4. att riksdagen beslutar höja det lägsta beloppet för grundavdraget och det särskilda grundavdraget med 1 300 kr,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en växling av sänkt kommunal utdebitering mot statligt övertagande av kommunala kostnader fr.o.m. år 2001 i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar om en slopad samordning av arbetsskade- livränta och det särskilda grundavdraget i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av familjepolitiken,
8. att riksdagen beslutar att den statliga inkomstskatten skall vara 20 % fr.o.m. den 1 januari år 2000,
9. att riksdagen beslutar sänka fastighetsskatten för småhus till 1,2 % fr.o.m.den 1 januari år 2000,
10. att riksdagen beslutar att fr.o.m. år 2000 undanta hälften av markvärdet från uttag av fastighetsskatt,
11. att riksdagen beslutar att fastighetsskatten på bostäder sänks till 1,1 % år 2001 och 1,0 % år 2002,
12. att riksdagen beslutar frysa underlaget för fastighetsskatten på nuvarande nivå,
13. att riksdagen beslutar sänka bensinskatten med 20 öre per liter i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen beslutar höja avdraget för resor till och från arbetet till 16 kr per mil fr.o.m. den 1 januari år 2000,
15. att riksdagen beslutar sänka det icke avdragsgilla beloppet för arbetsresor till 6 000 kronor fr.o.m. den 1 januari år 2000,
16. att riksdagen beslutar höja avdraget för pensionssparande till ett basbelopp fr.o.m. den 1 januari år 2000.
Stockholm den 4 oktober 1999
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)