Förmögenhetsskatten är en extra skatt på sparande som har ett flertal negativa verkningar och därför måste avskaffas helt och hållet. Många länder har idag tagit bort skatt på förmögenhet och detta ökar också konkurrensen om svenskarnas sparande och investeringar. I avvaktan på att förmögenhetsskatten avskaffas helt och hållet finns anledning att direkt avskaffa dess konfiskatoriska effekter. Det finns också skäl att tro att dessa effekter av förmögenhetsskatten strider mot Europakonventionen.
Själva teorin som ligger till grund för att förmögenhetsskatten ska vara just 1,5 procent torde inte hålla idag när inflation och räntor ligger så lågt.
Den begränsningsregel som finns villkoras av att man måste betala skatt på minst halva sin förmögenhet, varför den i många fall är otillräcklig för att hindra den konfiskatoriska effekten av förmögenhetsskatten.
För många aktieägare räcker inte utdelningen till för att betala både utdelningsskatt och förmögenhetsskatt på aktieinnehavet. Dessa betalar alltså över 100 procent av sin inkomst i skatt på sitt sparkapital.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förmögenhetsskattens konfiskatoriska effekter,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i skattelagstiftningen att förmögenhetsskattens konfiskatoriska effekter avskaffas fr.o.m. inkomståret 2000,
3. att riksdagen beslutar avskaffa förmögenhetsskatten fr.o.m. inkomståret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Catharina Hagen (m)