Invandringen till Sverige är sedan år 1967 reglerad, utom för medborgare i de nordiska länderna vilka har rätt att bo och arbeta i vilket nordiskt land de vill samt för medborgare i de stater som är medlemmar i EU. Under senare år har invandringen till Sverige till största delen bestått av flyktingar och anhöriga till dem.
När den nya utlänningslagen trädde i kraft den 1 januari 1997 infördes ett vidgat skyddsbegrepp i fråga om möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Det innebär att uppehållstillstånd kan ges till personer som riskerar dödsstraff, kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling, personer som flyr på grund av väpnad konflikt eller miljökatastrof samt personer som förföljs på grund av kön eller homosexualitet, utöver de personer som beviljas uppehållstillstånd enligt 1951 års Genèvekonvention.
Skyddsbegreppet har preciserats i utlänningslagen, samtidigt som begreppen de facto-flykting, krigsvägrare och begreppet politisk-humanitära skäl har försvunnit ur lagstiftningen. Begreppet asyl som benämning på det uppehållstillstånd som ges är enligt den nya regleringen förbehållet flyktingar och personer som omfattas av detta skydd och som ibland kallas konventionsflyktingar. Fortfarande kvarstår dock möjligheten att bevilja uppehållstillstånd av humanitära skäl. Bestämmelsen syftar då framför allt på förhållanden som är direkt knutna till individen.
En utlänning kan alltså beviljas uppehållstillstånd i Sverige av humanitära skäl. Som redan nämnts beviljades, före den 1 januari 1997, uppehålls- tillstånd av humanitära skäl, dels av politisk-humanitära skäl, dels av rent humanitära skäl. Sedan den 1 januari 1997 får emellertid de personer som flytt undan krig och miljökatastrofer enligt utlänningslagen ett särskilt skydd och bestämmelsen om uppehållstillstånd av humanitära skäl avser numera främst personer som har renodlat humanitära skäl.
I förarbetena till den nuvarande utlänningslagen finns mycket skrivet som talar om möjligheterna att bevilja uppehållstillstånd av humanitära skäl. Någon fullständig uppräkning av vad som kan utgöra humanitära skäl har inte ansetts möjlig att göra och vi inser också att en sådan uppräkning inte går att göra. De exempel som ändå finns i förarbetena till lagen anger att det kan vara fråga om personer som på grund av sjukdom eller personliga förhållanden inte bör nekas uppehållstillstånd.
Vi anser dock att lagen har tillämpats på ett alltför restriktivt sätt och att detta medfört att människor många gånger haft svårt att förstå och acceptera de beslut som fattas i asylärenden. Begreppet humanitära skäl i lagens mening är heller inte detsamma som humanitära skäl i dagligt tal. Lagstiftningen skulle därför bli trovärdigare och möta större acceptans bland medborgarna om den definierades på ett tydligare sätt, utan att för den skull göra en lista över skäl, som kan anses humanitära.
I regeringens skrivelse 1999/2000:3 angående migrations- och asylpolitik aviserar regeringen att en utredning, angående anhöriginvandringen, inom kort skall tillsättas. En utvärdering av tillämpningen av den nya utlänningslagen, beträffande begreppet humanitära skäl, skulle i samband med detta vara möjlig att göra.
Ett klarläggande om lagstiftningens definition av begreppet humanitära skäl skulle bidra till en större acceptans och förståelse för de beslut som fattas av Utlänningsnämnden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering och ett förtydligande av tillämpningen av utlänningslagen beträffande begreppet humanitära skäl.
Stockholm den 5 oktober 1999
Agneta Brendt (s)
Berndt Ekholm (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Hans Karlsson (s)
Carina Hägg (s)