Den som söker asyl i Sverige får i allmänhet sitt boende ordnat på en förläggning. Den som så önskar kan dock ordna sitt boende själv. I Stockholms län hade ca 3 000 asylsökande ordnat sitt boende själva. I de flesta fall innebär det att man är inneboende hos släktingar och bekanta. Det är i allmänhet inget problem för en kortare tid, men blir det ofta efter en tid. Det handlar oftast om problem till följd av trångboddhet vilket i första hand drabbar barnen Över 250 barnfamiljer bodde på det här viset inneboende under förra året. Ofta redovisas problem både i den inneboende familjen och hos deras värdar. Liknande problembeskrivningar finns från andra delar av landet.
Problemet accentueras nu när det är ont om bostäder i nästan samtliga av länets kommuner. Möjligheten att få en egen lägenhet i den kommun man varit bosatt i, när och om man får permanent uppehållstillstånd, minskar.
I ändringen av utlänningslagen 1997 infördes en hänvisning till FNs barn- konvention som kräver att hänsyn ska tas till vad som är bäst för barnen. Detta bör motivera att barnperspektivet ges hög prioritet när beslut fattas om boendet för en asylsökande familj.
Det krävs ett nära samarbete mellan statliga myndigheter och kommunerna för att på bästa sätt medverka till en snabb integration och till att barnen får bästa möjliga start i sitt nya hemland. Regeringen bör ta initiativ till en uppföljning av särskilt flyktingbarnens situation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om asylsökande familjers bostadssituation.
Stockholm den 4 oktober 1999
Eva Johansson (s)