Avskaffa den misslyckade integrationspolitiken
Efter två decennier där den ofrivilliga segregationen ökat år från år, då arbetslösheten satt sig hårt i många bostadsområden, då motsättningarna i samhället tillåtits öka - då vaknar den socialdemokratiska regeringen upp och ser att integrationsfrågan måste ägnas vidare uppmärksamhet. Frågan är inte ny. För de organisationer som arbetat med flyktingar och invandrare har det varit uppenbart i många år att problemen funnits där. Polisen har också varnat för att segregationen och det sociala utanförståendet i ökande utsträckning kan ge upphov till brott och våld.
Den socialdemokratiska integrationspolitiken fungerar inte. Orsaken är att grunden - socialstatens förmåga att omhänderta och lägga till rätta - har resulterat i att människor förlorat möjligheten att påverka sin egen situation. Socialt och ekonomiskt utanförstående, maktlöshet, arbetslöshet och bidrags- beroende i en tidigare okänd omfattning har blivit resultatet för många utlandsfödda människor och deras familjer.
Mottagningssystemet för flyktingar har verkat passiviserande, liksom kommunplaceringssystemet och formerna för svenskundervisning.
Kombinationen av en arbetsrätt som gör det riskfyllt att anställa, en privat hushållstjänstesektor som är stängd för nya jobb och en stel ekonomisk struktur där allt för få nya arbeten tillkommer gör att många människor döms till ekonomiskt utanförstående.
Till dessa faktorer måste läggas förekomsten av förutfattade meningar om människor med annan bakgrund och - inte minst - bristfälliga språkkun- skaper och problem att få utländska examina accepterade i Sverige.
Mycket behöver göras för att öppna arbetsmarknaden för de människor som idag stängs ute. Dagens situation ger problem både för enskilda och för samhället. En skala av åtgärder - allt från förbättrad svenskundervisning, via flexibel lönesättning och avreglerad arbetsrätt till öppnad tjänstesektor - hör till det som kan ha effekt. I grunden måste dock en politik för att bryta socialbidragsberoende och nyfattigdom finnas. Den är generell till sin natur.
Integrationspolitiken måste vara inriktad på att få enskilda människor att ta ansvar, utbilda sig och växa. Grunderna för integrationspolitiken måste läggas om i enlighet med detta.
Mer inte mindre individualism
Att människor särbehandlas negativt eller diskrimineras på arbetsmarknaden är oacceptabelt och en kränkning av berörda människor. Det är dock ett problem som vid sidan av lagstiftningen mot diskriminering bara kan bemötas genom ökad individualism och opinionsbildning.
Alla människor har rätt att ses som individer och bedömas efter sina erfarenheter, kvalifikationer och ambitioner. Alla avvikelser från detta är diskriminering, vare sig den av politiker anses vara positiv eller negativ. För att åstadkomma att människor betraktas som enskilda individer oavsett ursprung finns i grunden bara en väg, ett tålmodigt och långsiktigt opinionsarbete. Det är i grunden en attitydfråga.
Det är sannolikt ekonomiskt rationellt för både myndigheter och många företag att i en allt mer internationaliserad värld och ett allt mer internationaliserat svenskt samhälle ha människor med kännedom om olika språk och kulturer anställda. Inte minst borde det vara så därför att en relativt betydande del av hemmamarknaden består av människor med olika språklig och kulturell bakgrund. Dessutom är kunskap om främmande marknaders språk, attityder och kultur viktig för myndigheter och företag. Språklig och kulturell kunskap berikar och kan uppfordra till kreativitet och nytänkande.
Det är däremot fel att politiskt reducera människor till delar av kvotgrupper eller ovanifrån placera in dem i kollektiv som "invandrare". Detta även om man gör det med aldrig så goda avsikter. Det är alltid fel att kvotera.
Det är kontraproduktivt att som regeringen legitimera att människors ursprung - helt skilt från individens förmåga och taget för sig - skulle vara en relevant faktor vid anställning. Kan argumentet användas åt ena hållet kan det också missbrukas åt det andra. Med andra ord, legitimeras ursprunget som en faktor värd att uppmärksamma kommer detta sannolikt att ske både genom öppen positiv och dold negativ särbehandling. Målet måste vara det motsatta, att ursprung som sådant beaktas så lite som möjligt.
Ursprung är inte en egenskap eller en färdighet. Språkkunskap däremot är en färdighet och en relevant kvalitet.
Kvotering löser inte problemen
Kvoteringar för med sig att vissa människor diskrimineras när deras erfarenheter, kvalifikationer och ambitioner får stå tillbaka för politiskt fastlagda rekryteringsmål som tagits fram för att gynna andra människor, tillhörande en viss politiskt definierad grupp.
Även om den grupp som avses gynnas av faktiska eller påstådda skäl kan hävdas vara underrepresenterad eller felbehandlad på arbetsmarknaden eller i andra sammanhang, så innebär kvotering inget annat än att ännu ett fel begås. Att människor i den ena mer eller mindre godtyckligt definierade gruppen felbehandlas gör det inte rätt att felbehandla människor i någon annan grupp. Eller, annorlunda uttryckt, om problemet är att en grupp människor felbehandlas kan lösningen knappast vara att felbehandla en annan. Att kvoteringar är diskriminerande är också skälet till att de riskerar att skapa växande spänningar mellan människor.
Regeringens orimliga invandrarbegrepp
De flesta svenskar tycker att man är svensk när man är delaktig i samhället. Det kan ta kort eller lång tid, allt beroende på person. Poängen är att det ligger i egna händer. Det är svårare att betraktas som svensk av regeringen. Den räknar - som citatet ovan visar - de som är födda utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands som invandrare.
Med den definitionen som utgångspunkt kan regeringen påstå att en femtedel av landets befolkning har invandrarbakgrund, vilket ger en starkt överdramatiserad bild.
Det är bara det att en stor del av människorna i regeringens grupp "invandrare" för det första inte känner sig som invandrare och för det andra inte betraktas som "invandrare" av den övriga befolkningen. Följaktligen kan de heller inte diskrimineras av detta skäl.
I regeringens nuvarande definition måste nämligen bland många andra kungahuset, landets tiotusentals adoptivbarn, barn till adoptivbarn, barn till en invandrad förälder och människor från våra grannländer inräknas. Vad har de för intresse av att betraktas som invandrare? Vad har samhället för intresse av att betrakta dem som invandrare?
Definitionen bidrar till att hålla människor utanför. En mycket stor del av dem som regeringen definierar som invandrare är i själva verket så integrerade på arbetsmarknaden och i samhället i stort att det utländska ursprunget är irrelevant för dem själva och omgivningen.
Det nuvarande invandrarbegreppet är orimligt och måste avskaffas. Då räcker det inte att som regeringen byta namn och kalla invandrare för "människor med utländsk bakgrund" istället.
Många av dem som omfattas av regeringens indelning i "vi" och "dom" vet inte själva om att de ingår i "dom". De flesta vet det inte för att de inte känner till definitionen, andra för att de inte tänkt på sitt ursprung som annorlunda. Ytterligare andra vill behandlas som alla andra och saknar vilja att ingå i gruppen "dom".
Det krävs en ny syn på integrationspolitiken i Sverige. Varje gång man överger individens rätt att ses just som en individ och börjar laborera med kvotgrupper och indelningar uppstår problem.
Samma krav skall ställas på alla svenskar och samma rättigheter skall omfatta alla svenskar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grunderna för integrationspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om människors rätt att ses som individer och bedömas efter sina erfarenheter, kvalifikationer och ambitioner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens användning av invandrarbegreppet,
4. att riskdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samma krav och rättigheter skall omfatta alla svenskar.
Stockholm den 30 september 1999
Sten Tolgfors (m)