Statens invandrarverk har nyligen meddelat avslagsbeslut på en ansökan om besöksvisering från modern respektive svärmodern till en hustru och man från Bangladesh som har uppehållstillstånd i Sverige grundat på humanitära skäl. Invandrarverket motiverade sitt avslagsbeslut enligt följande:
Av ärendet framgår att A:s (viseringssökanden) anhöriga rest in i landet och ansökt om uppehållstillstånd för bosättning här efter ankomsten. Mot denna bakgrund kan det inte uteslutas att även A kan komma att ansöka om uppehållstillstånd efter ankomsten till Sverige. Visering bör därför inte beviljas.
Det kan tilläggas att paret sökt asyl i Sverige, men beviljats uppehållstillstånd på humanitära skäl, något som är oerhört vanligt på grund av svenska myndigheters synnerligen restriktiva tolkning av Genèvekonventionen.
En tjänsteman hos verket har på förfrågan uppgivit att detta beslut innebär att fortsättningsvis är det inte möjligt för anhöriga till någon som sökt asyl i Sverige, men beviljats uppehållstillstånd av humanitära skäl, att få besöksvisum.
Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar har i brev till verkets generaldirektör begärt en skriftlig redogörelse för viseringspraxis i de fall där referenspersonen sökt asyl men beviljats uppehållstillstånd på annan grund. Generaldirektören överlämnade brevet till regiondirektören Björn O Eriksson för besvarande. I svaret lämnas emellertid inget svar på den ställda frågan.
Vi anser att möjligheten för personer som fått uppehållstillstånd i Sverige, på asylskäl eller humanitära grunder, att bjuda in nära släktingar på besök är av utomordentligt stor betydelse för den psykiska hälsan och välbefinnandet samt för möjligheterna till en framgångsrik integration i Sverige. Den skärpning av Invandrarverkets praxis som framgår av det refererade beslutet går helt i fel riktning. Det finns många andra beslut om avslag på ansökningar om besöksvisering av Statens invandrarverk eller svenska ambassader, trots att mycket starka skäl för beviljande förelegat, men där en nästan ouppfyllbar bevisbörda lagts på sökanden för att det verkligen gällt ett besök och inget annat. Regeringen bör mot denna bakgrund uppdra åt den aviserade utredningen för utvärdering av de nya reglerna om anhöriginvandring att undersöka Invandrarverkets tillämpning av reglerna om besöksvisering för anhöriga till personer med uppehållstillstånd i Sverige, samt ge den i uppdrag att föreslå sådana ändringar i praxis att beviljande av sådana besöksviseringar underlättas så långt som möjligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgade direktiv till den aviserade utredningen om regler för anhöriginvandring.
Stockholm den 27 september 1999
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v)
Lena Olsson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Rolf Olsson (v)
Alice Åström (v)
Claes Stockhaus (v)