Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås att en försäkrad som uppburit förtidspension under minst ett år skall kunna få behålla förtidspensionen under högst tre månader under en tolvmånadersperiod, samtidigt som denne prövar att arbeta. De första tolv månaderna har personen ifråga rätt att få tillbaka pensionen utan prövning. Efter de första tolv månaderna av förvärvsarbete skall den försäkrade kunna ha förtidspension vilande under ytterligare två år. Om den försäkrade under dessa två år anmäler att han/hon åter önskar få tillbaka pensionen skall det däremot vara möjligt att efter prövning minska eller dra in pensionen om utredningen visar att arbetsförmågan har förbättrats väsentligt. Förslaget föreslås träda ikraft den 1 januari 2000.
Inledning
Regeringens intention med propositionen, att minska antalet förtidspensionerade, är god. Rehabilitering måste vara en prioriterad uppgift för hela samhället. Det skall inte endast vara ålagt försäkringskassan utan även arbetsgivare, och inte minst bör det finnas stimulus för den som drabbats av förtidspension att återgå till förvärvslivet och ett i övrigt aktivt liv.
Kristdemokraterna ställer sig bakom propositionen i stora delar men har avvikande uppfattning inom några områden. De delar som värnar om den enskildes ekonomi måste bevaras och lyftas fram som en uppmuntran för att göra en arbetsprövning meningsfull. Ingen skall på något sätt känna att möjligheten till att behålla sin förtidspension går förlorad. Men det måste också finnas ett stöd för arbetsgivare. Det kan annars föreligga en risk att arbetsgivare inte vågar bereda plats åt en arbetssökande med förtidspension.
Det är värdefullt med möjlighet till arbetsprövning under 12 månader utan att ersättningen dras in. Detta ökar möjligheten att prova en arbetsplats, om man kan komma tillbaka till förvärvslivet igen.
Omprövning år 2 och 3
Det är tveksamt om försäkringskassan under år två och tre skall ha rätt till omprövning av beslutet om förtidspension. Vi tror inte att det är många förtidspensionerade som kommer att våga låta ärendet gå till denna förnyade granskning. Samma regler borde gälla under samtliga tre år.
Återgång till förtidspension
Inom de tolv första månaderna äger man rätt att återgå till samma förtidspension som man tidigare haft. Detta är bra, men det får under inga omständigheter inbjuda till att systemet utnyttjas. Det kan föreligga en risk, enligt förslaget, att man arbetar under tre månader med "dubbel lön" och därefter återgår till förtidspensionen igen. Efter ytterligare tolv månaders förtidspension kan man få en ny prövotid under tre månader. Detta kan missbrukas och bör stävjas t.ex. genom att tidsbegränsa förmånen att kunna pröva ett arbete. Förslagsvis under max tre år.
Arbetsgivaren
Frågan om sjukersättning under de 14 första dagarna i en sjukperiod får inte drabba arbetsgivaren. Det finns risk att man undviker att anställa någon som har förtidspension om risken är påtagligt stor för sjukperioder. Därför borde det vara möjligt att alla sjukdagar, även de två första veckorna, betalas av försäkringskassan när det gäller aktuell målgrupp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkringskassans rätt att ompröva förtids- pension under det andra och tredje året,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot missbruk av tremånadersprövo- tiden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjukersättning för förtidspensionärer.
Stockholm den 6 oktober 1999
Kenneth Lantz (kd)
Inger Davidson (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Maj-Britt Wallhorn (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Fanny Rizell (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Dan Kihlström (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Desirée Pethrus-Engström (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)