Rehabilitering
Minst 50 000 förtidspensionärer kan börja jobba igen om de rehabiliteras, men det är inte många som får chansen. Färre än var femte långtidssjuk erbjuds rehabilitering och var tredje som själv efterfrågar rehabilitering får ett nej. Detta trots att det finns pengar. Försäkringskassorna lämnar tillbaka mer än 100 miljoner i outnyttjade anslag. Samhällets insatser för rehabilitering har bland annat studerats på Karolinska Institutet i HUR-projektet (Hälsoekonomisk utvärdering av rehabilitering). Projektets resultat visar att effektiv rehabilitering kan minska antalet förtidspensionerade med 10-22 % och att samhället då skulle spara miljarder. Med hänsyn till detta är det mycket alarmerande att mindre än 20 % av de långtidssjukskrivna rehabiliterades under år 1995. Än värre är det att endast 5 % var i rehabilitering under år 1997.
Att den arbetslivsinriktade rehabiliteringen inte fungerar tillfredsställande framgår även av RFV:s årsredovisning för socialförsäkringen budgetåret 1998. Enligt RFV har försäkringskassorna inte lyckats möta den ökande sjukfrånvaron med ökad aktivitet inom rehabiliteringsområdet.
Val av perspektiv inom pågående utredningar
Utifrån det ovan skrivna är det tillfredsställande att regeringen, i budgetpropositionen 1999/2000:1, skriver att den ser allvarligt på den bristande måluppfyllelsen inom sjukförsäkrings- och rehabiliteringsområdet. Därtill har regeringen initierat två olika utredningar med uppdrag att se över den arbetslivsinriktade rehabiliteringen samt sjukförsäkringen. En arbetsgrupp skall även tillsättas för att se över kostnadsutvecklingen inom förtidspensioneringen.
Vänsterpartiet konstaterar med glädje att de tillsatta utredarna skall ta hänsyn till ett genderperspektiv i sina utredningar. Vid utvärderingar av rehabiliteringsärende har det visat sig att utbudet av rehabilitering behöver bli mer differentierat för kvinnor. Detta gäller särskilt kvinnor med kort utbildning. Det finns en också uppenbar risk att kvinnor med tunga och monotona arbetsuppgifter inom tjänstesektorn erbjuds arbetsträning på den gamla arbetsplatsen. Det är därför bra att regeringen lyfter fram genderperspektivet som viktigt i utredningarna angående rehabilitering och sjukförsäkring.
Beträffande Utredningen rörande arbetslivsinriktad rehabilitering skall även förslag om förändringar diskuteras i förhållande till hur de tillgodoser de integrationspolitiska målen. Det är ett perspektiv som tyvärr inte lyfts fram i uppdraget kring sjukförsäkringen.
Val av perspektiv i kommande utredningar samt tilläggs- direktiv
Vänsterpartiet anser att det integrationspolitiska perspektivet behöver lyftas in i pågående utredning rörande sjukförsäkringen. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Därtill bör både ett gender- och integrationsperspektiv läggas på den kommande utredningen om förtidspension. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Vänsterpartiet anser vidare att de tre omnämnda utredningarna skall ta hänsyn till skillnader mellan grupper med fast och tillfällig anställning. Det innebär att detta perspektiv bör tillföras pågående utredning om sjukförsäkringen. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
En analys som beaktar skillnader mellan fast och tillfälligt anställda bör även ingå i kommande utredning angående förtidspensionen. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
De ovan nämnda utredningarna bör analyseras på ett övergripande sätt. Det innebär en analys som tar sikte på helheten i socialförsäkringssystemet. Kostnadsutvecklingen och föreslagna förändringar i till exempel sjukförsäkringen skall därför analyseras i relation till förhållanden rörande till exempel förtidspension och rehabilitering. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Vänsterpartiet förutsätter att de senaste årens utredningsresultat därefter resulterar i konkreta åtgärder.
Önskvärda förändringar
Försäkringskassan bör få någon form av sanktionsåtgärder gentemot arbetsgivare som inte fullgör sitt rehabiliteringsansvar. Det kan till exempel ske i form av ett "betalningsföreläggande", ett föreläggande som kan finansiera försäkringskassans utrednings- och rehabiliteringsinsatser i de fall då arbetsgivaren inte tar sitt ansvar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet har vid upprepade tillfällen framhållit företagshälsovårdens viktiga roll vad gäller det förebyggande hälsoarbetet och i samband med rehabilitering. Vi anser att en lagstiftad kvalitetssäkrad företagshälsovård skulle hjälpa arbetsgivare att bättre klara sitt rehabiliteringsansvar. Regeringen bör därför få i uppdrag att utreda hur förändringar gällande företagshälsovården kan göras för att underlätta rehabilitering och återkomma med förslag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
I många utredningar har problem för de mindre företagen vad gäller rehabiliteringsansvar påtalats. Socialförsäkringens regelverk är i många fall svåra att förstå och regeländringarna har varit många. Ofta har inte de mindre företagen den kompetens som behövs för att utreda rehabiliteringsärendena, något som hänger nära samman med att de inte alltid är anslutna till någon företagshälsovård. För att särskilt stödja småföretagare bör det övervägas om man bör införa en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring som är knuten till försäkringskassan. Genom den får arbetsgivaren ett slags "högkostnads- skydd". Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
För att förhindra utslagning och förtidspension måste anställningsskyddet stärkas i samband med rehabilitering. Särskilt viktigt är det att större arbetsplatser tar socialt ansvar för arbetstagare som arbetat en längre tid i företaget. En arbetstagare skall kunna prova olika arbetsuppgifter och arbetsplatser utan att för den skull förlora sin ursprungliga anställning. Vänsterpartiet har i motion om arbetsrätt föreslagit att en ny arbetsrättsutredning skall tillsättas. Vi föreslår att denna utredning även skall behandla anställningsskyddet i samband med rehabilitering. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
FRISAM
När det gäller rehabiliteringsärenden är samarbete mellan olika aktörer nödvändigt. Ofta behövs hjälp både av läkare, sjukgymnast, psykolog, arbetsterapeut, socialsekreterare, arbetsförmedlare samt försäkringskassan. Fackföreningens stödjande roll gentemot den försäkrade är också mycket viktig.
Regering och riksdag har öppnat väg för en frivillig samverkan mellan myndigheter inom rehabiliteringsområdet i syfte att stödja alla som är i behov av särskilda stödinsatser. Som skäl anges att det finns ett stort behov av att mer effektivt utnyttja samhällets resurser för att bättre kunna tillgodose enskilda människors behov av stöd. Många människor riskerar att hamna i en gråzon mellan myndigheterna eftersom problembilden inte faller inom en myndighets ram. Detta kan leda till att de hamnar i en rundgång mellan de olika myndigheterna. Det är angeläget att bättre samordning kommer till stånd i arbetet med rehabilitering av personer i utsatta grupper. Insatserna ska bland annat syfta till att öka dessa gruppers konkurrensförmåga på arbetsmarknaden.
För 1998 avsattes 814 miljoner för projektet, varav 200 miljoner skulle få användas till försäkringskassornas administration. Enligt socialförsäkringsutskottet borde regeringen, i 1999 års budgetproposition, återkomma till riksdagen med redovisning av medlen. Detta önskemål har inte uppfyllts. Socialstyrelsen ska förvisso, i samverkan med Arbetsmarknadsstyrelsen, Arbetarskyddsstyrelsen och Riksförsäkringsverket, utvärdera projektet. En delredovisning presenterades i juli 1998. Slutlig redovisning skall göras senast den 1 juli 2000.
Vänsterpartiet har uppmärksammat att invandrade kvinnor och män inte verkar få ta del av de avsatta medlen på ett tillfredsställande sätt. Vi anser därför att det är angeläget att Socialstyrelsen i sin redovisning tar hänsyn till genus och etnicitet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Arbetsskadeförsäkringen
Många av de rehabiliteringsärenden och den ohälsa vi ser i arbetslivet har sin grund i arbetsolyckor eller arbetssjukdomar. Under 1993 skärptes arbetsskadeförsäkringens regler. Det blev då svårare att klassa sjukdomar och skador som arbetsrelaterade. Detta gjordes främst genom förändringar rörande arbetsskadebegreppet och bevisbördan. Samma år togs även den särskilda arbetsskadesjukpenningen bort.
Resultatet har blivit att antalet anmälningar om arbetsskada har sjunkit drastiskt, liksom kostnaderna. Ett tidigare stort underskott i försäkringen byttes till ett kraftigt överskott.
År 1992 godkände försäkringskassorna 67 000 arbetsskador. Bara fem år senare uppskattades antalet bifall till 7 300. I betänkandet från Arbetsskade- utredningen (SOU 1998:37) framgår att på 9 år har mer än 4/5 av arbets- skadeanmälningarna försvunnit från försäkringskassornas prövning.
Minskningen av anmälningar om arbetsskada beror på försämringarna i arbetsskadeförsäkringen. Det sammanhänger emellertid troligen även med konjunktur- och strukturförändringar. Den ökande risken för att bli arbetslös kan även bidraga till att färre anmäler sina arbetsskador än tidigare. Inom många företag har gruppen med fast anställning minskat och ersatts av olika typer av tillfälligt anställda, såsom korttidsanställda, projektarbetare, inhyrd personal och egenföretagare/entreprenörer.
Åtstramningarna inom socialförsäkringssystemet har medfört att minsta "restarbetsförmåga" hos den enskilde stänger möjligheten till förtidspension. Med tanke på att arbetstillfällen som är anpassade till arbetstagare med arbetsskada knappast erbjuds längre av vare sig privata eller offentliga arbetsgivare riktas ett allt starkare tryck mot personer som drabbats av arbetsskador och arbetssjukdomar. Enligt Vänsterpartiets mening måste arbetsgivarna ta ett mycket större ansvar för rehabilitering, anpassade arbetsplatser och företagshälsovård än idag. Alla måste få plats i ett solidariskt arbetsliv.
Att balans uppstått i arbetsskadeförsäkringen är inte detsamma som att samhället lyckats få bukt med dålig arbetsmiljö och arbetsskador. I en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån uppger en femtedel av alla yrkesverksamma medlemmar i Metall att de under det senaste året har fått skador eller besvär på grund av arbetsmiljön. Bland kvinnorna är det mer än var fjärde som fått skador eller besvär. Samtidigt som många skadas av sitt jobb är det bara fyra av tio som i undersökningen uppger att något har gjorts på arbetsplatsen för att förhindra att andra får liknande skador.
För att en skada eller sjukdom skall klassas som arbetsskada måste den samlade kunskapen med betydande grad av sannolikhet tala för att en faktor i arbetsmiljön är skadlig. Detta blir fallet då det föreligger en väsentlig kunskap inom medicinsk eller annan vetenskap för att en viss faktor har en sådan skadebringande egenskap. Denna uppfattning skall även vara relativt allmänt accepterad inom den medicinska vetenskapen.
Regelsystemet samverkar med bristande kunskap och forskning inom arbetsskadeområdet. Resultatet av reglerna kring bevisbördan blir att den enskilde drabbas hårt, både av ohälsa och bristande kunskap inom området.
Ett specifikt problemområde inom arbetsskadeförsäkringen är att belastningssjukdomar allt för sällan klassas som arbetsskada, ett problem som beror på ovan beskrivna regler kring bevisbördan och som framför allt drabbar kvinnor. Företrädare för yrkesmedicinen har fäst uppmärksamheten på att de möter en tämligen rigid och avvisande inställning när det gäller belastningssjukdomar. Detta tyder på att kvinnors sjukdomar inte tas på allvar och att kvinnor därmed diskrimineras inom försäkringen.
Önskvärda förändringar
Regeringen skriver i budgetpropositionen 1999/2000:1 att den avser att lämna förslag till förändring av arbetsskadeförsäkringen under våren år 2000. Vänsterpartiet anser att följande förändringar bör göras.
Som tidigare påtalats har företagshälsovården en viktig uppgift att fylla gällande rehabilitering. Vänsterpartiet vill även påpeka företagshälsovårdens betydelse rörande att förebygga att arbetsskador uppstår. Som vi tidigare i denna motion påpekat saknar många av de mindre och medelstora företagen tillgång till företagshälsovård. Vänsterpartiet anser därför att det är troligt att en lagstiftad kvalitetssäkrad företagshälsovård även skulle innebära att arbetsskador kan förebyggas betydligt bättre än idag.
Försäkringskassan var tidigare tvungen att pröva en anmäld arbetsskada inom 90 eller 180 dagar. Under år 1993 försvann denna tidsbegränsning. Sedan dess behöver inte försäkringskassan pröva en anmäld arbetsskada förrän det är aktuellt att betala ut livränta, något som i praktiken kan dröja flera år. Vänsterpartiet önskar ny lagstiftning som åter fastställer en tidsbegränsning. Det borde kunna anses rimligt att en anmäld arbetsskada skall prövas inom 180 dagar. Under förutsättning att detta inte är en framkomlig väg anser vi att RFV, på regeringens uppdrag, bör förtydliga direktiven rörande en effektiv och snabb hantering av arbetsskadeärenden. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Försäkringsläkare
Företagsläkare skall enligt AFL hjälpa försäkringskassan med frågor som kräver medicinsk sakkunskap och verkar för ett gott samarbete mellan kassan och de läkare som är verksamma inom kassans verksamhetsområde. Enligt försäkringsläkare själva utgörs deras arbetsuppgifter ofta av att de gör en objektiv samfälld bedömning av de utlåtande som finns i arbetsskadeärenden.
Det är Vänsterpartiets åsikt att försäkringsläkarnas arbete kan kritiseras ur många olika aspekter. Dessa läkare avvisar alltför ofta utredningar som gjorts av skyddsingenjörer och företagsläkare, personer med kunskap om arbetsplatsen. Försäkringsläkarens ställningstagande sker utifrån en kompetens som allmänläkare och avvisandet är ett underkännande av andra läkares kompetens. Trots att försäkringsläkarna inte ska lämna förslag till beslut blir deras omdömen ofta mycket styrande i beslutsprocessen. Detta på grund av att nämndens ledamöter inte har samma grad av medicinsk kompetens. Detta är särskilt otillfredsställande med hänsyn till att försäkringsläkare sällan träffar den försäkrade. Detta system är ett hot mot rättssäkerheten.
Ett mycket viktigt minimikrav är att den försäkrade skall ges möjlighet att träffa försäkringskassans läkare. Det ger den försäkrade möjlighet att kommunicera med kanske den viktigast länken i ett arbetsskadeärende vad beträffar rätten till ekonomiskt samhällsstöd. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet kräver vidare att ärenden som berör arbetsskador regelmässigt skall skickas till yrkesmedicinska specialister på området. Deras utlåtanden skall sedan väga mycket tungt i beslutsprocessen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vi anser det angeläget att utreda behovet av utbildning i försäkringsmedicin för läkare som regelbundet utfärdar intyg och utlåtande till försäkringskassan. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till utredningen gällande sjukförsäkring angående att ett integrationspolitiskt perspektiv bör införas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande utredning gällande förtidspensionen bör inrymma ett genderperspektiv och ett integrationsperspektiv,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till pågående utredning gällande sjukförsäkringen angående att den bör belysa skillnader mellan grupper med fast och tillfällig anställning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande utredning gällande förtidspension bör belysa skillnader mellan grupper med fast och tillfällig anställning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en övergripande analys av resultaten av utredningarna gällande sjukförsäkring, rehabilitering och förtidspension,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av sanktionsåtgärder gentemot arbetsgivare som inte fullgör sitt rehabiliteringsansvar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda behov av förändringar rörande företagshälsovård för att underlätta rehabilitering,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att överväga en obligatorisk rehabiliteringsförsäkring för små och medelstora företag,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en ny arbetsrättsutredning bör se över anställningsskyddet vid rehabilitering, 1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Socialstyrelsens utvärdering av FRISAM- projektet bör ta hänsyn till genus och etnicitet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av tidsgräns inom vilken försäkringskassan skall ha prövat anmäld arbetsskada,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäkrades rätt att träffa försäkringsläkaren,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ärenden som rör arbetsskador regelmässigt skall skickas till yrkesmedicinska specialister på området,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda behovet av utbildning i försäkringsmedicin för läkare som regelbundet utfärdar intyg till försäkringskassan.
Stockholm den 30 september 1999
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v)
Kalle Larsson (v)
Lena Olsson (v)
Rolf Olsson (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Claes Stockhaus (v)
Carlinge Wisberg (v)
Alice Åström (v)
1 Yrkandena 7 och 9 hänvisade till AU.