Riksdagen har godkänt regeringens proposition 1998/99:76 om försäkringsmedicinska utredningar m.m. Beslutet innebär förändringar av verksamheten vid RFV:s sjukhus i Nynäshamn och Tranås. Verksamhetsansvaret för för- säkringsmedicinska utredningar och arbetslivsinriktade rehabiliteringsutredningar överförs fr.o.m. år 2000 till Östergötlands läns allmänna försäkringskassa.
Regeringen har uppdragit åt RFV att utveckla kvalitetskraven avseende försäkringsmedicinska utredningar och arbetslivsinriktade rehabiliterings- utredningar, vilka skall tillämpas vid de ombildade försäkringsmedicinska centren i Nynäshamn och Tranås.
Patienter inom den medicinska rehabiliteringen som idag bedrivs vid RFV:s sjukhus skall behandlas inom den allmänna hälso- och sjukvården.
Företrädare för Landstingsförbundet har bekräftat att landstingen har beredskap att ta hand om de aktuella patienterna. Men ännu har inte de olika landstingen redovisat hur långt framme de är i arbetet med att möta dessa patienter.
I Nynäshamn rehabiliteras främst överviktiga, men också hjärtpatienter med multipla problem. I Tranås finns rehabilitering av överviktiga, en smärt- utredningsdel samt forskning inom områdena fibromyalgi och whiplash.
Regeringens egen utredare (NYTRA-utredningen) ansåg att behandlingen av överviktiga saknade motsvarighet inom den vanliga sjukvården och borde behållas. Det är bra att rehabiliteringen kommer närmare patienterna på de olika landstingen, men den kompetens som man byggt upp på RFV:s sjukhus i Nynäshamn och Tranås finns inte ute i landet. För att klara rehabiliteringen av dessa patienter behövs ett komplement till den vanliga sjukvården och den verksamheten kan då finnas i Nynäshamn och Tranås. Det finns stora möjligheter att tillsammans med de försäkringsmedicinska centren utveckla verksamheten och därmed kunna utgöra spjutspetsar inom området.
Arbetet går ut på att förändra de överviktigas beteende kring mat. Behandlingen pågår under två år och inleds med åtta veckors internatboende vid sjukhuset. Patienterna träffar såväl läkare, psykolog och kurator som sjukgymnast och dietist. Patienterna lär sig motionera utifrån sina egna förutsättningar och ändra sina kostvanor.
RFV:s sjukhus tar emot patienter för vilka bantningspiller inte är vägen till en normal vikt. Till skillnad från den öppna sjukvården som lägger stor vikt vid bantningspiller använder RFV:s sjukhus inte bantningspiller.
Ungefär 30 % av befolkningen lider av övervikt och i många fall kan bantningspiller som Xenical vara en hjälp. Men för de allra flesta handlar det om att ändra sin livsstil på ett genomgripande sätt. För att klara det behövs professionell hjälp med resurskrävande insatser av ett erfaret multidiscipli- närt team och i internatform.
Endast rökningen utgör ett större hot mot folkhälsan.
I det perspektivet vore det både ekonomiskt och humanitärt lönsamt att behålla rehabiliteringen av överviktiga vid RFV:s sjukhus i Nynäshamn och Tranås som ett komplement till den vanliga sjukvården. Det ger också möjlighet för sjukhusen att hitta nya utvecklingsmöjligheter tillsammans med de försäkringsmedicinska centren.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att ta till vara kompetensen vid RFV:s sjukhus i Nynäshamn och Tranås så att beskrivna patientgrupper får fortsatt stöd.
Stockholm den 4 oktober 1999
Eva Arvidsson (s)
Carina Hägg (s)