Socialförsäkringarna har byggts upp under en period i Sveriges moderna utveckling där full sysselsättning och fast anställning var en reell möjlighet för de flesta som gick från skolan till arbetslivet. Detta har fått till följd att villkoren för att omfattas av dessa trygghetssystem utformats så att det krävs en tydlig anknytning till arbetslivet för att vara kvalificerad för ersättning.
Den utveckling som skett på arbetsmarknaden under 90-talet har medfört att alltfler människor inte längre uppfyller de formella kraven för rätt till offentlig ersättning. Till exempel medför den ökade arbetslösheten att antalet personer som inte har möjlighet att få sjukpenning ökar. Det beror på att personer som inte fått tillträde till arbetsmarknaden inte får någon sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och därmed inte heller sjukpenning i de fall de blir sjuka. Dessa personer kan av samma skäl även sakna möjlighet att få ersättning från föräldraförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen eller kontant arbetsmarknadsstöd (KAS).
Kravet på tydlig anknytning till arbetslivet är viktigt för att hävda arbetslinjen. Men samtidigt kan alltför långtgående krav för kvalifikation innebära att det blir mycket svårt och ibland omöjligt för den enskilde att kvalificera sig. En sådan situation ställer enskilda människor i utsatta lägen. Ett arbetsliv där många inte får fast förankring förrän de passerat 25-års- åldern, och där villkoren för att kvalificera sig för försäkringarna leder till socialbidragsberoende, kan motverka sitt egentliga syfte.
Under 90-talet har arbetsmarknaden förändrats dels på grund av den höga arbetslösheten, dels också därför att arbetsgivarna har ändrat sitt sätt att organisera och bemanna arbetsplatserna. Exempelvis är idag ca 1 miljoner löntagare visstidsanställda, och den siffran förväntas öka. Många företag klarar arbetstoppar med att visstidsanställa eller genom att använda bemanningsföretag.
Detta leder inte sällan till att den enskilda människan kommer i kläm, känner sig utanför och ovälkommen i samhället. Känslan av delaktighet och tillhörighet tunnas ut. Den generella välfärdens främsta funktioner om fördelning och gemensamt ansvar tappar i legitimitet.
Många människor, i synnerhet ungdomar och nyanlända invandrare, har hamnat i fattigdomsfällan på grund av arbetslöshet och har inte heller förmått att kvala in i socialförsäkringssystemet. Socialbidrag är deras räddning - men en högst tvivelaktig räddning. Dessa människor är utanför välfärden och visar att den generella välfärden inte omfattar alla utan endast dem som har lyckats kvalificera sig in i systemen.
Jag anser att socialförsäkringssystemen behöver ses över i perspektiv av den förändrade arbetsmarknaden, med syfte att utforma ett regelverk som gör det möjligt att även i 2000-talets arbetsmarknad omfattas av trygghets- systemen när man tillhör arbetslivet. Därför måste en utvecklad social- försäkring omfatta såväl deltids-, visstids- och projektanställningar som eget företagande och olika kombinationer av detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av socialförsäkringarna.
Stockholm den 28 september 1999
Hans Karlsson (s)
Helena Frisk (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)