Sjukförsäkringskostnaderna skenar samtidigt som rehabiliteringsinsatserna minskar. Under det senaste året har utgifterna för sjukpenning ökat kraftigt medan anslagsposten för rehabilitering ökat marginellt. Orsakerna till de ökade utgifterna för sjukpenning tros bl.a. vara minskad arbetslöshet, färre förtidspensioneringar, höjd ersättningsnivå. Oavsett orsaken till de ökade sjukpenningskostnaderna är det inte möjligt att stilla åse hur kostnaderna stiger.
Av regeringens budgetproposition framgår att de samordnade rehabili- teringsinsatserna är på en mycket låg nivå. Endast 19 procent av de långtids- sjukskrivna genomgår någon form av rehabilitering, vilket är en liten minskning jämfört med tidigare år. Samtidigt har försäkringskassorna minskat den personal som arbetar med rehabilitering.
Vi föreslår en massiv satsning på rehabilitering. En kommission bör tillsättas för att samordna och utarbeta en strategi för insatserna. Utgångs- punkten bör vara att resurserna samordnas runt individen för att förbättra situationen för människor som drabbas av sjukdom. Den finansiella sam- ordningen bör påskyndas och utökas. Arbetssätt som i Finsam och Socam bör bli permanenta och bli det naturliga arbetssättet i hela landet. (+500 miljoner kronor år 2000)
Riksdagen bör slå fast att i princip inga förtidspensioner ska beviljas till personer under 30 år och begära förslag från regeringen enligt vårt förslag i motionen om trygghetssystemen. Försäkringskassornas rehabiliteringsin- satser bör förstärkas i förhållande till regeringens förslag. (+ 43 miljoner kronor) Sammantaget beräknar vi att sänka sjukpenningskostnaderna med 1 100 miljoner kronor.
Beräkningsunderlaget för sjukpenningsgrundad inkomst bör förändras och delvis grundas på historisk inkomst. Prisindexering bör införas vid uppräkning av ersättningen. Bruttobesparingen beräknas till 500 miljoner kronor om två år. För år 2000 beräknar vi en besparing om 200 miljoner kronor i A 1.
Centerpartiet anser att företagare så långt som möjligt bör jämställas med arbetstagare vid prövning av arbetsförmåga och rehabiliteringsbehov. I utredningen, Företagare med restarbetsförmåga 1998:34, föreslås en ändring inom socialförsäkringen vad gäller arbetsfrågebedömningen för företagare. Utredningen föreslår att företagares arbetsförmåga ska prövas, inte enbart mot nuvarande arbetsuppgifter utan även mot möjligheten att erhålla andra uppgifter i den egna näringsverksamheten innan bedömning görs mot annat på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Om utredningens förslag genomförs skulle resultatet bli att företagare och arbetstagare likställs fullt ut vid prövning av rätt till sjukpenning och förtidspension. Centerpartiet anser att utredningens förslag bör bli föremål för lagstiftning. Regeringen bör återkomma med förslag i enlighet med lagförslaget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 2000 anvisar anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt följande upp- ställning:
Tabell 1: (Anslag år 2000 (tkr) BP 99 Vår förändring )
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring att företagares arbetsförmåga prövas, inte enbart mot nuvarande arbetsuppgifter utan även mot möjligheten att erhålla andra uppgifter i den egna näringsverksam- heten innan bedömning görs mot annat på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete.
Stockholm den 4 oktober 1999
Birgitta Carlsson (c)
Kenneth Johansson (c)
Gunnel Wallin (c)
Agne Hansson (c)
Rolf Kenneryd (c)