Många kommuner har en öppenvårdsavdelning där familjer med barn under 12 år går i behandling dagtid. Till den här behandlingen är då knutet en barnläkare som blir informerad om den aktuella familjen vid inskrivningen.
Vid kontakt med försäkringskassan, har denna efter lite diskussion gått med på att föräldrar som har arbete skall kunna delta i denna öppenvårdsbehandling och erhålla tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn. Tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn utgår 60 dagar per barn och år.
Skulle inte föräldrapenning utgå, skulle det vara mycket svårt att få föräldrar att se det ekonomiskt möjligt att delta, om de måste avstå sin lön och inte får någon slags kompensation för inkomstbortfallet. Barnens behandling skulle då bli allvarligt lidande, eller i värsta fall få ställas in.
Så långt känt finns det inga regler i AFL för den beskrivna situationen, om kommunen är huvudman för verksamheten. Inte heller har det någon betydelse om öppenvårdsavdelningen har en landstingsanställd läkare till hands. Den beskrivna verksamheten liknar i mycket en inläggning dagtid som t ex en familj måste gå igenom vid en utredning eller behandling på sjukhus i landstingets regi. Då är regelverket att föräldrar kan erhålla tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn.
Skillnaden består tydligen i om verksamheten bedrivs i landstingets regi eller i kommunal regi. Enligt uppgift har Riksförsäkringsverket här skärpt regeltolkningen istället för det rimliga, tvärtom.
Öppenvårdsbehandling i kommunal regi blir allt vanligare. För att inte barn ska gå miste om den öppenvårdsbehandling de behöver, eller behöva sakna den föräldranärvaro som för behandlingen kan vara viktig, eller till och med nödvändig, behöver en lagändring komma till stånd. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på en sådan lagförändring.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en lagändring, så att föräldra- penning utgår vare sig behandling sker vid öppenvårdsavdelning i kommunal regi eller i landstingets regi.
Stockholm den 5 oktober 1999
Tuve Skånberg (kd)