I dag är det ca 20 procent av alla personer med fast etablering på arbetsmarknaden som saknar fullt försäkringsskydd i den offentliga försäkringen men avkrävs avgifter på hela sin inkomst (för den del som ligger över 7,5 basbelopp med halva avgiften). De flesta tjänstemän har avtalsförsäkringar som kompletterar bristerna i den offentliga försäkringen. Genom att tjänstemännen betalar avgifter för den del av inkomsten som ligger över taket innebär det att de betalar för samma skydd två gånger. De privatanställda LO-medlemmarna saknar detta skydd.
Nackdelarna med avtalsförsäkringar är att omfördelningen blir begränsad och skillnaden mellan olika grupper vad gäller deras försäkringsskydd ökar. Avtalsförsäkringar omfattar inte alla. Därmed drabbas de med svag anknytning till arbetsmarknaden. Dessutom är det inte bra för en flexibel och rörlig arbetsmarknad.
Med ökad tillväxt på 2,5 procent innebär det att det är ca 25 procent av männen och ca 7 procent av kvinnorna som år 2001 har inkomster över taket som inte kompenseras inom den allmänna socialförsäkringen.
Vid en högre tillväxt kan man förutse att närmare hälften av männen och 20 procent av kvinnorna år 2010 har inkomster över taket. Med en sådan utveckling kommer socialförsäkringen att bli ett slags grundtrygghetssystem.
Detta undergräver förtroendet och hotar legitimiteten i socialförsäkrings- systemet. Behovet av privata försäkringar ökar vilket sker på bekostnad av dem med lägre inkomster. En sådan utveckling kommer att skada tilltron till de generella socialförsäkringarna och inkomstbortfallsprincipen.
En höjning av taket ökar legitimiteten och bidrar till ökade intäkter för finansiering av sjukpenningförsäkringen. De personer som har högre inkomster har enligt tillgänglig statistik och erfarenhet lägre sjukfrånvaro.
Tidigare beräkningar har visat att det skulle bli en nettovinst för samhället om taket höjdes.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjning av taket i sjukförsäkringen.
Stockholm den 5 oktober 1999
Lilian Virgin (s)
Monica Öhman (s)