Arbetsskadeförsäkringen behöver förändras. Arbetsskadeutredningen överlämnade sitt betänkande den 3 mars 1998. En proposition förväntades under år 1999.
Arbetsskadeförsäkringen har stramats upp genom nya hårdare bevisregler som infördes 1993. Antalet personer med arbetsskadelivränta ökade explo- sionsartat under 1980-talet.
Efter de nya reglerna, 1993, har antalet anmälningar och beviljade arbets- skadelivräntor minskat kraftigt.
När arbetsskadeförsäkringen infördes 1977 var tanken att en arbetsskada skulle godkännas då det fanns tydliga skäl som talade för ett samband mellan skadan/sjukdomen och arbetet. I slutet av 1980-talet blev det en mycket generös syn på sambandet mellan skadan/sjukdomen och arbetet. Arbets- skadeförsäkringen var utformad som en ramlag och praxis och utvecklingen till den generösare bedömningen gick via avgöranden i domstolsprövning. Vid förändringen 1993 då de nya hårdare bevisreglerna infördes slog pendeln över och det är numera allt färre arbetsskador som blir godkända.
Godkännande av belastningsskador har minskat efter de hårdare bevis- reglerna. Särskilt kvinnornas belastningsskador anses vara mer svårbedömda. Det finns dock inte anledning att anta att orsakerna till belastningsskador minskat. Även om arbetsplatserna förhoppningsvis förbättras ergonomiskt så finns det skäl att anta att personalminskningar inom många sektorer påverkar omfattningen av belastningsskador genom att nya stressmoment tillkommit.
Ett problem är också att mycket lång tid kan förflyta mellan skadetillfället och till den tidpunkt då nedsättning av arbetsförmågan till följd av skadan blir varaktig, och då försäkringskassan enligt nuvarande handläggnings- rutiner skall pröva invaliditeten. Godkännandet är för många av stor betydelse, men går det lång tid från anmälan till prövningen kan mycket ha hänt och det kan vara svårt att i efterhand utreda arbetsskadan. Det kan t.o.m. vara så att arbetsplatsen förändrats eller att arbetet inte längre finns kvar.
Det finns skäl till att förändra och hitta en nivå på arbetsskadeförsäkringen som mera knyter an till den lag som avsågs gälla från införandet 1977.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förändring av arbetsskadeför- säkringen.
Stockholm den 30 september 1999
Lilian Virgin (s)
Carina Adolfsson (s)
Lars Wegendal (s)