Inledning
Alla har rätt till en trygg ålderdom. Ingen ska på sin ålders höst behöva oroa sig för sin försörjning. Statens förpliktelser vad gäller trygghet vid ålderdom har skapat förväntningar och många människor förväntar sig att statens åtagande inför kommande pensionering är fullt tillräcklig. Andra medborgare har varit förutseende genom att teckna privata pensions- och sjukförsäkringar i sin övertygelse att statens ekonomiska åtaganden inte räcker.
För våra pensionärer är både ekonomisk trygghet och en god vård/omsorg av största vikt. Den ekonomiska tryggheten för pensionärerna är enligt vår uppfattning inte tillräcklig i regeringens budget. Det är ett stort svek mot den generation som aktivt deltagit i uppbyggandet av ett tryggt och stabilt Sverige. Pensionärskåren är sviken av regeringen. Blygsamma 25 kr i tillskott per månad och kanske därtill minskning av bostadsbidrag kan inte betraktas som skapande av trygghet för våra äldre.
Kristdemokraterna presenterar i sitt budgetalternativ konkreta alternativa lösningar genom att förbättra grundavdraget för alla medborgare. Detta innebär att inte bara förvärvsarbetande utan även pensionärer får ett bättre ekonomiskt läge.
Under budgetåret 2000 kommer det nya reformerade pensionssystemet att i stort vara färdigt. Det innebär stora förändringar i detta budgetarbete eftersom ålderspensionen lyfts bort från statens budget till ålderspensions- systemet som ligger helt vid sidan om statsbudgeten. Eftersom fem partier enats om pensionssystemet kommer Kristdemokraterna inte att lägga andra förslag än vad Genomförandegruppen tillsammans arbetat fram. Således berörs inget av detta arbete i denna motion.
Änkepensionen
Det är anmärkningsvärt att regeringen även detta år inte inser nödvändigheten av att en återgång till tidigare regler om att folkpensionens änkepension skall vara helt fri från inkomstprövning.
För nio år sedan beslutade riksdagens partier att de som blivit änkor före 1990 skulle få behålla änkepensionen enligt de gamla reglerna. 1997 avskaffade regeringen och Centerpartiet den möjligheten. 49.000 änkor berördes av beslutet. Riksrevisionsverket konstaterade i en utredning att drygt hälften av änkorna har förlorat hela folkpensionsdelen, alltså upp till 4.491 kronor i månaden. Genomsnittsinkomsten för de drabbade är 13.900 kronor i månaden. Det är således många låginkomsttagare som berörs. Beslutet om inkomstprövning måste omedelbart omprövas.
Många av änkorna som drabbats av denna indragning upplever idag att regeringen svikit ett sedan mycket lång tid överenskommet avtal. Krist- demokraterna anslår ett belopp på 614 miljoner som skall återge änkorna den utlovade änkepensionen.
Grundavdrag
Kristdemokraterna eftersträvar en generös välfärdspolitik som även kommer de svagaste grupperna till del. Genom att enligt vårt förslag höja grundavdraget får även de grupper som inte arbetar, pensionärer m.fl., ett tillskott i kassan. Detta är mer rättvist än förvärvsavdrag, en modell som utesluter pensionärer och andra icke förvärvsarbetande. Utöver dessa grupper skulle ett höjt grundavdrag ge en tydlig och positiv signal till alla sommar- och extraarbetande ungdomar. Det kristdemokratiska grundavdraget skulle ge alla möjlighet att tjäna 18.400 kronor per år innan man börjar betala kommunalskatt. Idag är motsvarande nivå blygsamma 8.700 kronor.
Pensionstillskott
Pensionsöverenskommelsen kommer att förändra förutsättningarna för pensionstillskott framöver. Det är till dags dato osäkert när de nya reglerna kommer att gälla. Kristdemokraterna anser emellertid att under kommande budgetår 2000 skall pensionstillskottet höjas med 200 kronor per månad för att förbättra de sämst ställda pensionärernas situation. När den övergångsvisa garantipensionen införs, vilket sker år 2001, upphör detta tillskott. I stället kommer alla pensionärer att få sänkt skatt med ca 250 kr/mån genom vårt förslag med höjt grundavdrag.
Oavsett hur regeringen kommer att agerar måste ett betydligt starkare stöd anslås till de pensionärer som har det ekonomiskt sämst ställt. Medicin- kostnader och andra vårdkostnader har stigit i höjden, detta vill regeringen kompensera för, men gör det allt för blygsamt. Pensionstillskottet är ett instrument som skall jämna ut skillnaderna mellan välbesuttna pensionärer och dem som av olika skäl har lägre ekonomisk levnadsnivå. Detta gäller även för änkor som har drabbats hårt efter att regeringen ändrat reglerna.
Efterlevandepension
För att uttrycket omställningspension skall få full bäring kräver Kristdemokraterna en tillräckligt lång period som möjliggör en verklig omställning. Regeringen föreslår 6 månader i normalfallet, vilket vi anser vara allt för kort tid. Det tar betydligt längre tid att förändra sitt liv efter kanske flera års samvaro och gemensam uppbyggnad av familj och social gemenskap. Kristdemokraterna anser att det krävs 12 månader i normalfallet, vilket inte bör ses som orimligt. Därtill skall läggas den tid fram tills yngsta barnet är 12 år fyllda. Utöver dessa 12 månader kan det finnas speciella skäl att förlänga tiden om så är påkallat. Kristdemokraterna har för detta ändamål anslagit 43 miljoner kronor.
Bostadstillägg
Även om regeringen hävdar att det är allt färre som är i behov av bostadstillägg, eftersom fler och fler kommer i åtnjutande av högre pension, vill Kristdemokraterna, detta till trots, se till den verkligheten att det finns många människor som dagligen vänder på slantarna för att få sitt dagliga uppehälle. Visserligen ökar antalet ATP-pensionärer och de sämst ställda som endast har folkpension dör. Detta skall dock inte frånta de pensionärer som har låg eller ingen ATP ett stöd till sina allt dyrare bostadskostnader.
När det gäller bostadstillägg anser vi det vara fel att fritidshus skall räknas in i underlaget. Flera fritidshus har idag ett så högt taxeringsvärde att förmögenheten omöjliggjort bostadstillägg. Det är inte rätt att människor skall tvingas till försäljning och därmed försämring av livskvaliteten för att erhålla bostadstillägg. Det är inte ovanligt att pensionärer skaffat sig ett fritidshus i unga år. Idag är det taxerade värdet högt med anledning av tomtvärdet, så att man erhållit en fastighetsförmögenhet. Eftersom vi tar bort underlaget av fritidshus anslår vi 30 miljoner kronor för att finansiera detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återgå till icke inkomstprövad änkepension i folkpensionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängd omställningspension från sex till tolv månader,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av pensionstillskottet med 200 kr/ månad,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fritidshus inte skall medräknas i underlaget till inkomstprövat bostadstillägg för pensionärer,
5. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till rege- ringens förslag anvisar anslagen för budgetåret 2000 under utgifts- område 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom enligt följande upp- ställning:
Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring )
Stockholm den 5 oktober 1999
Kenneth Lantz (kd)
Inger Davidson (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Maj-Britt Wallhorn (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Fanny Rizell (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Dan Kihlström (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Desirée Pethrus-Engström (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)