Varför kommer det att finnas för få barn i Sverige? Idag föder kvinnor i Sverige allt färre barn. Antalet personer över 65 år kommer att öka med ungefär en halv miljon åren 2000 till 2025. Samtidigt minskar antalet personer i åldrarna under 20 år. SCB:s analyser visar att det främst är de lågutbildade, de studerande och de yngre kvinnorna som skjuter upp sitt barnafödande. Det finns inga tecken som tyder på att detta har förändrats.
Det har alltid hävdats att en bra familjepolitik är förutsättningen för kvinnors frigörelse och självständighet. Vänsterpartiet delar den uppfattningen. Kvinnor har alltid arbetat, men det har skett en förskjutning av var kvinnor arbetar. De flesta kvinnor har idag ett lönearbete kombinerat med oavlönat arbete i hemmet. Kvinnor har därför ett särskilt förhållande till välfärdsstaten och den offentliga sektorn. Kvinnor behöver en väl utbyggd och fungerande social service för att överhuvudtaget kunna förvärvsarbeta och därmed vara ekonomiskt oberoende.
De senaste åren har inneburit stora nedskärningar i den generella välfärden vilka lett till att den sociala servicen försämrats. Många kvinnor som tidigare förvärvsarbetat inom den offentliga sektorn har blivit arbetslösa. Kvinnor som är beroende av förskola och äldreomsorg har tvingats ta ett allt större ansvar själva. Samtidigt har ekonomin för barnfamiljerna försämrats genom nedskärningar i socialförsäkringssystemet och barnbidragen. Otryggheten i anställningen har ökat, framför allt för unga LO-kvinnor. Kvinnorna är i stor utsträckning hänvisade till visstidsanställningar, vikariat och praktikarbeten. Kvinnorna har svarat på denna otrygghet med att inte skaffa barn. Nativiteten är på den lägsta nivån sedan 300 år tillbaka. Förutom att allt fler lever längre, vilket innebär att allt färre i framtiden ska försörja allt fler, kommer dessa "allt färre" med andra ord bli ännu färre om inte något görs. Andelen personer i försörjningsberoende åldrar ökar från knappt 42 procent nästa år till drygt 45 procent år 2025. Andelen av befolkningen utanför arbetskraften kommer att växa. Det kommer naturligtvis att öka behovet av inkomstöverföringar mellan generationerna vilket leder till att behovet av fler sysselsatta ökar. Fler sysselsatta innebär i praktiken att de kostnadsmässiga konsekvenserna av ett ökat antal äldre i stor utsträckning pareras.
Tidigare, när vi haft ett ökat behov av arbetskraft, har två vägar valts: dels har kvinnorna engagerats på arbetsmarknaden, dels har Sverige importerat arbetskraft genom en aktiv politik för arbetskraftsinvandring. Idag finns kvinnorna redan på arbetsmarknaden som arbetskraft, men genom bland annat den förda familjepolitiken producerar kvinnorna inte ny arbetskraft. De två alternativ som återstår är att dels öka invandringen, dels att den förda familjepolitiken ekonomiskt utjämnar skillnaderna mellan barnfamiljer och andra vilket gör det möjligt att kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn.
Vänsterpartiet kommer nedan att diskutera vad vi anser vara nödvändiga reformer på familjepolitikens område. Vi vill även framföra att vi anser det nödvändigt att svensk migrationspolitik även börjar att diskutera arbetskraftsinvandringen eftersom vi är övertygade om att den nödvändiga befolkningsökningen inte enbart kan tillgodoses med att kvinnor i Sverige föder fler barn.
Familjen
I en modern uppslagsbok står att "familj" är en grupp som för det mesta består av man, hustru och barn eller grupp av människor som räknar släktskap genom gemensamma föräldrar (och ingifte). I utlänningslagen definieras familj som det som av vissa politiska partier kallas "kärnfamiljen", dvs mamma, pappa och barn under 18 år vilket innebär att det definitionsmässigt finns ganska många människor i Sverige idag som inte har någon familj. Så är det självklart inte. De flesta av oss känner oss på ett eller annat sätt som tillhörande en familj oavsett om man är barnlös, hetero- eller homosexuell, lever i parförhållande, är självstående med barn eller lever i storfamilj.
Familjen i olika skepnader är en av många samlevnadsformer. Den kan vara positiv, men kan också vara förtryckande för individen. Det är därför viktigt att de myndigheter som arbetar med eller kommer i nära kontakt med olika familjemedlemmar är uppmärksamma på och har kunskap om de olika strukturer som kan finnas. Vi tänker här särskilt på unga invandrade kvinnors situation och ställning i familjen och de barn som utsätts för sexuella övergrepp.
Avdragsgilla hushållstjänster
Under senare år har det nygamla kravet på avdragsgilla eller på annat sätt subventionerade hushållstjänster kommit upp och drivs bland annat som ett jämställdhetskrav. Anledningen sägs vara att kvinnor inte ska behöva ägna sig åt städning, tvättning och annat hushållsarbete. Fortfarande anses hushållsarbete och skötsel av barn vara kvinnors ansvarsområde - trots att ett av jämställdhetsmålen är att kvinnor och män på lika villkor ska vårda hem och barn. Vänsterpartiets tolkning av jämställdhetsmålet är precis det som står, nämligen att männen ska ta sin del av ansvaret. Att kvinnor föder barn gör inte kvinnor genetiskt betingade till att bädda sängar eller städa toaletter.
Vad som ofta glöms bort i debatten om subventionerade hushållstjänster är tjänsternas fostrande verkan på barnen. Att lära sig sköta tvätten, plocka undan efter sig, laga sin egen mat osv innebär att barnen oavsett kön blir självständiga. Om dessa tjänster sköts av någon utomstående lär sig barnet till exempel inte att hålla ordning efter sig.
En subvention av hushållstjänster skulle endast bidra till att sänka arbetslösheten marginellt eftersom kvinnor hellre vill ha riktiga jobb på en fungerande arbetsmarknad. Påståendet att subventionerade hushållstjänster skulle lösa jämställdheten är felaktigt. Att överlåta hushållsarbetet på en hushållerska löser inte jämställdheten mellan de vuxna i en familj - det ökar endast klasskillnaderna. Tillskapandet av en ny tjänstesektor innebär att man skapar en ny delarbetsmarknad för dem som av en eller annan anledning inte erhåller arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. Vänsterpartiet anser att detta är fel väg. Vi vill ha en arbetsmarknad för alla, inte konstlade metoder för att högavlönade ska kunna köpa vård av frisk man. Vårt alternativ är sextimmars arbetsdag som skulle ge föräldrarna möjlighet att delta i barnens uppväxt.
Om vi vill ha ett jämställt samhälle på både kort och lång sikt, där könsrollerna förändras och de vuxna tjänar som förebilder i detta brytande av vad som är kvinnliga respektive manliga göromål, måste hushållsarbetet skötas i hemmet av de vuxna och barnen tillsammans. Vänsterpartiet avvisar alla former av subventionerande av hushållstjänster.
Sextimmarsdagen - viktig för familjen
Kampen för kortare arbetstider har förts sedan sekelskiftet. Ett av huvudskälen till att Vänsterpartiet vill förkorta den dagliga arbetstiden är att få en rättvis fördelning mellan kvinnor och män av ansvaret för barnen, hemmet samt avlönat och oavlönat arbete. Vi ser en lagstadgad daglig arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön som en fördelningspolitisk reform av stor betydelse för framtiden. En sådan reform är särskilt viktig för dubbelarbetande, lågavlönade LO-kvinnor. Med tanke på att lågutbildade kvinnor enligt SCB är en av de grupper där barnafödandet sjunkit kraftigt får sextimmarsdagen ytterligare en dimension genom att den skulle underlätta för kvinnor att kombinera förvärvsarbete med ansvaret för små barn.
Vid en arbetstidsförkortning är det viktigt att fler arbetstillfällen skapas i den offentliga sektorn för att kvaliteten och kvantiteten skall kunna bibehållas. Ett argument för att sänka den sociala omsorg som samhället erbjuder kan annars komma att bli att "familjen" kan ta över en del av ansvaret när "familjen" får mer fritid. Det innebär i praktiken att omsorgen i viss grad åter flyttas från den gemensamma sektorn till kvinnan.
Männen har redan idag en verklig möjlighet att välja att ta ökat ansvar i hemmet genom den förda politiken. Det görs emellertid i begränsad omfattning. Det finns en risk att en arbetstidsförkortning skulle användas till övertid av männen. En ytterligare begränsning av övertidsuttaget är därför nödvändig. Samhället måste fortsätta att arbeta för att män skall ta mer ansvar i hemmet generellt, oberoende av mannens förvärvsmönster.
Vänsterpartiet utvecklar i en särskild motion om sex timmars arbetsdag våra vidare synpunkter på hur sextimmarsdagen ska förverkligas.
Offentlig sektor
I Sverige har vi - trots alla jämställdhetssträvanden - inte lyckats bryta mönstret att det är kvinnorna som har huvudansvaret för hem och barn. Kvinnor har därför ett särskilt förhållande till välfärdsstaten och den offentliga sektorn även om det är barn, unga och äldre av båda könen som omfattas av den offentliga sektorns tjänster. Den offentliga sektorn är därtill kvinnors största arbetsmarknad. Försvaret av den offentliga sektorn är en av vår tids viktigaste klass- och jämställdhetsfrågor. Ytterst handlar det om en kamp om makten över hur samhällets resurser ska fördelas.
Under senare år har den offentliga sektorn utsatts för kraftiga nedskärningar med försämringar i barnomsorg, skolor, äldreomsorg och annan social service som följd. Samtidigt har socialförsäkringssystemen utsatts för nivåsänkningar och andra förändringar. Kvinnor är i större utsträckning än män beroende av den ekonomiska trygghet som socialförsäkringssystemet ger. Förändringarna har lett till att kvinnor tvekat att ta det ekonomiska ansvar det innebär att skaffa barn samtidigt som deras möjlighet till ekonomiskt oberoende i form av förvärvsarbete minskat genom nedskärningar i bland annat barnomsorgen.
Ibland framstår det i debatten som om jämställdhet mellan könen står i motsatsställning till barnens bästa. Vänsterpartiet menar dock att det i högsta grad finns ett samband. Barn har rätt till båda sina föräldrar. Att kvinnor kan delta i samhällslivet på lika villkor gentemot män gynnar också barnen. Om inte kvinnor ges möjligheter att dela makten i samhället och omsorgsansvaret med männen tillvaratas inte heller barnens intressen på bästa sätt.
Under framför allt början av 90-talet har kommunernas ekonomi kraftigt försämrats och det har försämrat kvaliteten på den offentliga sektorn. En av Vänsterpartiets viktigaste uppgifter är därför att kämpa för ökade resurser till den offentliga sektorn. När regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i årets budget ytterligare förstärker kommunernas ekonomi är det viktigt att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen får den förstärkning som behövs för att kvinnor i Sverige återigen ska kunna kombinera förvärvsarbete med skötseln av små barn. De satsningar som görs på den kommunala servicen får inte motverkas av att kommunerna sänker skatten istället för att anställa fler människor inom offentlig sektor.
Barnvårdare
För barn som blivit sjuka och inte kan vistas i den ordinarie barnomsorgen har det tidigare funnits god tillgång till barnvårdare i hemmen. I samma takt som kommunerna fått allt kärvare ekonomi har antalet barnvårdare minskat. Införandet av karensdag i sjukförsäkringen har medfört att alltfler barn "tvingas" till dagis och skolan, när de i stället borde stannat hemma. Värst utsatta är barn till ensamföräldrar. Vänsterpartiet anser att barnvårdarsystemet är en prioriterad uppgift för kommunerna.
Familjens ekonomi
Ett av samhällets mål är att omfördela mellan olika grupper i samhället. Barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen är till stor del offentligt finansierade. Välfärden utgår från människors behov, inte från tjockleken på deras plånböcker. Detta gäller även socialförsäkringssystemen. Detta är en viktig princip för familjepolitiken och för den enskilda familjens ekonomi. Välfärdspolitiken utjämnar mellan kvinnor och män men även mellan barnfamiljer och familjer utan barn. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att denna princip kvarstår.
Vänsterpartiets utgångspunkt är att en familj kan bestå av självstående föräldrar med ett eller flera barn, av homosexuella som lever tillsammans eller storfamiljer i olika konstellationer. De olika stöd som utgår till "familjer" måste därför vara flexibla.
Föräldraförsäkringen
Föräldraförsäkringen är oöverträffad när det gäller att underlätta för kvinnor att kombinera förvärvsarbete och barn. Vänsterpartiet anser att inom familjepolitiken måste en utbyggd föräldraförsäkring prioriteras, så fort resurserna tillåter. Ett exempel är att minimibeloppet för de föräldrar som inte kommit in i försäkringssystemet på grund av arbetslöshet eller annat fortfarande ligger kvar på 60 kronor per dag, samma nivå som 1987, trots att det blivit avsevärt dyrare att klara ett hushåll med småbarn.
Idag är en av månaderna i föräldraledigheten förbehållen en av föräldrarna. Den kan inte överlåtas till den andra föräldern om föräldrarna lever tillsammans. Uttaget av denna kvoterade månad har visserligen ökat, men uttaget är enligt Vänsterpartiet fortfarande alldeles för lågt. Vidare har det visat sig att uttaget av de kvoterade dagarna görs vid stora idrottsevenemang som VM i ishockey och liknande eller när den andra föräldern har semester. Vänsterpartiet anser att detta mönster är otillfredsställande. Visserligen lär sig föräldern att byta blöjor samtidigt som han eller hon följer svenska skidåkares framgång på TV, men för att få den kontakt med barnet som den kvoterade månaden syftar till bör reglerna för hur den kvoterade månaden ska tas ut skärpas. Vänsterpartiet föreslår därför att denna del av föräldraförsäkringen ska tas ut med till exempel tre veckor i följd. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
I debatten har förekommit krav på en ökning av de kvoterade månaderna. För de föräldrar som har hög inkomst är detta inget problem, men för låginkomsttagare innebär ett sådant förslag att familjens inkomst ytterligare försämras. Vänsterpartiets åsikt är att antalet kvoterade månader inte kan ökas förrän föräldraförsäkringens månader utökats.
Underhållsstödet
En av de viktigaste genomförda reformerna för att främja kvinnors oberoende av enskilda män var införandet av bidragsförskottet. Därigenom fick kvinnan ekonomiska möjligheter att bryta upp från ohållbara relationer, liksom hon fick ekonomiskt stöd när mannen lämnade familjen. I gengäld har kvinnan blivit beroende av staten, vilket naturligtvis gör statens ansvar stort. Så länge det finns föräldrar som inte tar sitt betalningsansvar till barnen vid separation, måste staten ta det. Annars kan kvinnor och män aldrig betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende.
Bidragsförskottet har nu ersatts med ett underhållsstöd. Målet för underhållsstödet är att betona föräldrarnas ekonomiska ansvar för de barn de inte lever samman med, samtidigt som samhället garanterar dessa barn en rimlig ekonomisk standard.
Underhållsstödet var behäftat med en del brister när det infördes. I samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet åtgärdar regeringen nu efter hand dessa brister. Till exempel höjs grundavdraget från 24 000 till 72 000 från och med år 2000. Inkomstunderlaget för beräkning av underhållsstödet ska ses över inom ramen för samarbetet. Det är inte en rimlig konsekvens att en arbetslös förälder får sin återbetalningsskyldighet baserad på en förvärvsinkomst som han eller hon inte längre har. Vidare anser Vänsterpartiet att frågan om umgängesresor för den förälder som inte själv har ekonomisk möjlighet att resa och träffa sina barn, måste lösas. Umgängesavdragen är inte i överensstämmande med hur umgängesföräldrar utövar sin umgängesrätt i verkligheten och behöver därför förändras.
Vänsterpartiet har noterat att det successivt har skett en viktig principiell förändring av systemet för ekonomiskt samhällsstöd vid separation mellan föräldrar. Underhållsstödet är formellt sett betydligt mer könsneutralt än tidigare system, även om det i samverkan med verkligheten främst utbetalas till kvinnor som vanligtvis har en lägre inkomst än mannen. Underhållsstödet fyller inte heller längre samma renodlade funktion i att omfördela resurser mellan föräldrar som lever isär. Istället har stödet idag karaktär av att vara en rättighet för alla barn vars föräldrar inte lever tillsammans. Det tar sig bland annat uttryck i att underhållsstöd utbetalas även till barn som bor växelvis hos sina föräldrar. Därtill utgår underhållsstöd i de fall då barn inte har rätt till barnpension efter en förälders död. Även om den ena föräldern sitter intagen i fängelse kan under vissa omständigheter underhållsstöd utgå till den förälder som har den faktiska vårdnaden om barnet under tiden. Vänsterpartiet anser att dessa förändringar är bra. Samtidigt får underhållsstödet aldrig förlora den innebörd som bidragsförskottet hade, nämligen bidra till kvinnors möjlighet att försörja sina barn i händelse av skilsmässa.
Barnbidraget
I årets budget aviserar regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet en höjning av barnbidraget med 100 kr per månad och barn från och med 1 januari 2000. Vänsterpartiet var motståndare till den sänkning av barnbidraget som genomfördes 1996 och det är därför tillfredsställande att det nu genomförs en höjning.
Barnbidraget utgår lika för alla barn, oavsett föräldrarnas inkomster. Detta för att visa att samhället värderar alla barn lika. I debatten har åsikter förts fram att barnbidraget bör behovsprövas eller beskattas. När barnbidraget först infördes fördes en liknande debatt. Då handlade det om att de barn som tvingades gå i fattigvårdens märkta träskor skulle slippa den stigmatisering detta innebar. För Vänsterpartiet var det då, som det är idag, mycket viktigt att barnbidraget utgår lika för alla barn. Vi delar uppfattningen att välbeställda föräldrar inte behöver bidrag till sina barns försörjning, men anser att principen att alla barn är lika mycket värda ur samhällets synpunkt överväger. Vänsterpartiet avvisar därför alla förslag om behovsprövade eller beskattade barnbidrag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om familjepolitikens inriktning.
Stockholm den 3 oktober 1999
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v)
Siv Holma (v)
Kalle Larsson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Gunilla Wahlén (v)