1 Trygghet
Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Uppgiften är att forma ett hållbart samhälle. Det bygger på den enskilda människans ansvarstagande och kraft. Bara ett samhälle där alla människor känner sig delaktiga och respekterade oavsett hudfärg, kön, religiös tillhörighet eller sexuell identitet kan bli ett gott samhälle. Bara ett samhälle där människor känner trygghet och tillit till sin förmåga att utveckla sina liv kan bli hållbart.
Välfärdspolitiken är väl utbyggd i Sverige, ändå finns stora orättvisor i fördelningen av välfärden. Många människor omfattas inte av socialförsäk- ringssystemen och är i stället hänvisade till behovsprövade socialbidrag. Orättvisorna märks extra tydligt i tider med hög arbetslöshet. Människor som känner maktlöshet och har liten möjlighet att påverka sitt eget liv har sämre hälsa än andra. Skillnaderna i hälsa ökar. Alltfler människor lever helt utanför samhällsgemenskapen och segregationen i storstäderna tenderar att öka.
Grundtrygghet innebär både ekonomisk och social trygghet. Många människor har under 1990-talet känt en ökad oro p.g.a. rädslan att förlora sitt arbete, mista sitt sociala nätverk och förlora sin ekonomiska trygghet. Många människor lever redan under dessa förhållanden. Speciellt många unga har inte haft någon möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden och har därmed inte haft någon möjlighet att känna ekonomiskt oberoende. Ett samhälle där många människor inte känner sig behövda eller uppmärksammade är inget tryggt samhälle.
1990-talet har inneburit förändringar i välfärdssystemen, förändringar som av många upplevts som orättvisa. Det är en villfarelse att människor under de föregående årtiondena levde i ett helt igenom jämlikt samhälle. Folkhemmet gav visserligen människor en bättre ekonomisk standard men de grund- läggande orättvisorna bestod.
Vi är nu på väg in i nästa årtusende och håller på att lämna industri- samhället bakom oss. Inför detta stora steg ska inriktningen vara att förnya välfärden - i grunden - med inriktningen att skapa trygghet för alla - och med lika möjligheter för alla. Detta förutsätter en ökad tro på individens förmåga och ett ökat individuellt ansvar. Vi vill genomföra en välfärdsreform för ökad trygghet och rättvisa.
2 Dagens system
2.1 Människor ställs utanför
Många människor står utanför den generella välfärden. Dagens socialförsäkringar är avsedda att ge ekonomisk trygghet till alla, men istället har beroendet av behovsprövade socialbidrag ökat under 90-talet. Det illustrerar tydligt bristerna i välfärdssystemet från ett grundtrygghetsperspektiv. För många är socialbidrag en långsiktig försörjning. 1995 saknade exempelvis en fjärdedel av de arbetslösa ersättning från arbetslöshetskassan eller KAS. Samtidigt var nästan 9 procent av alla vuxna nollklassade på försäkringskassan eller uppbar endast garantinivån på 48 kronor per dag.
Under 1998 fick ca 367 000 hushåll socialbidrag någon gång under året. Bidragstagarnas andel av befolkningen var knappt 8 procent. För många människor har socialbidraget i praktiken blivit en socialförsäkring på lokal och låg nivå.
Nuvarande trygghetssystem är inte hållbara i tider av hög arbetslöshet. Många människor står utanför välfärden under lågkonjunktur och kvalifice- rar sig när arbetslösheten sjunker. Ryckigheten i systemen och osäkerheten som det innebär för många människor är i sig ett problem.
När trygghetssystemen utgår från den enskildes anställningsförhållanden, kan konsekvenserna bli att den som inte lyckats ta sig in på arbetsmarknaden också hamnar utanför den generella tryggheten. Att på detta sätt utestänga stora grupper från den generella tryggheten är djupt orättvist. Många människor blir hänvisade till individprövat bistånd och därmed har trygg- heten blivit alltmer selektiv.
2.1.1 Kommunerna får ta ansvaret
Kommunerna har genom socialtjänsten fått ta ett allt större ansvar för medborgarnas ekonomiska trygghet. Utvecklingen har accentuerats under hela 90-talet för att under de två senaste åren ha avstannat, främst beroende på regelförändringar i socialbidragsnivåerna. Bidragshushållen fick socialbidrag under i genomsnitt 5,6 månader, vilket är ungefär samma nivå som under de senaste tre åren. En fjärdedel av bidragshushållen har fått bidrag under 10 månader eller mer.
Höga socialbidragskostnader i kommunerna har trängt undan annan verksamhet. När de statliga trygghetssystemen inte ger den trygghet de var avsedda att ge, har kommunerna fått ta på sig ansvaret för människors ekonomiska trygghet. Kommunernas stora verksamheter skola och omsorg har fått minskat utrymme i förhållande till de ekonomiska försörjnings- stöden.
Arbetstyngden i socialtjänsten, med att bevilja försörjningsstöd samt att vara det yttersta skyddsnätet för socialt utsatta, har ökat.
Centerpartiets förslag om en samordnad trygghetsförsäkring ersätter inte socialtjänstens uppgift att ge förutsättningar för rimliga levnadsförhållanden och att ge bistånd till enskilda personer. Men den gör att socialtjänsten kan ägna mer tid åt sin grundläggande uppgift - att vara ett samhällets yttersta sociala skyddsnät för människor med svåra sociala problem.
2.2 Det måste löna sig att arbeta
De nuvarande socialförsäkringarna uppmuntrar inte till arbete i tillräckligt hög grad. Socialförsäkringarna måste vara uppbyggda så att de ger tydliga signaler om att arbete ska löna sig. Dagens försäkringar kan genom sin konstruktion leda till att människor slussas från en försäkring till en annan. Tydliga gränser kan ställa större krav på rehabilitering och andra åtgärder, för att ge människor möjlighet att återkomma till arbetsmarknaden.
Det finns risker med att skattesystemet inte är sammankopplat med bidragssystemet. Detta innebär att man i vissa lägen kan fastna i s.k. fattigdomsfällor där det helt enkelt inte lönar sig att söka sig ut på arbets- marknaden. Det är inte ovanligt att en person eller ett hushåll samtidigt mottar flera olika stöd. I de fall de är inkomstprövade kan marginaleffekter uppstå som gör att det inte lönar sig att arbeta.
2.3 Gammal modell
Sverige har utvecklats från ett mycket fattigt land till ett av världens rikaste. Folkhemstanken gav framtidstro för medborgarna i efterkrigstidens Sverige. Undan för undan byggdes välfärden ut till att omfatta alltfler politikområden. Samtidigt som folkhemstanken gav människor framtidshopp var den präglad av en standardiserad syn på individen. Idén om jämlikhet kom snart att bli en fråga om likhet.
Flera av socialförsäkringarna bygger på förutsättningen att man är anställd eller har haft ett arbete - ett givet förhållande i industrisamhället. Som exempel infördes ersättningen för olycksfall i arbetet år 1901. Därefter har försäkringen förändrats och blivit mer omfattande.
I den nya tiden när människor i högre grad väljer att vara egenföretagare och uppdragstagare avslöjas ytterligare revor i samhällets trygghetsnät. De nya trygghetssystemen måste bygga på förhållandet att människor ska omfattas av den gemensamma tryggheten oberoende av om man är anställd, arbetslös eller egen företagare.
2.4 Saknas helhetssyn
Systemen utgör en vildvuxen flora med avseende på syften, villkor och finansiering. De styrs dessutom av ett svåröverskådligt och detaljrikt regelverk. Det har gjort att byte från en försäkringsförmån till en annan kan göra att ersättningsnivån förbättras. Det krävs omfattande kunskap om system och kryphål. Om man finner dem kan det ge bättre villkor.
Trots att Sverige har ett av de mest utbyggda välfärdssystemen i världen finns det en stor osäkerhet kring dess innehåll och fördelning. Vi anser att en av orsakerna till denna oro står att finna i den begränsade möjligheten att vara med och påverka samt ta eget ansvar. En annan orsak är rädslan för att resurserna inte ska räcka till då man själv behöver samhällets hjälp.
3 En trygghetsreform
3.1 Tillsätt en sjukförsäkringskommission
Sjukförsäkringskostnaderna skenar samtidigt som rehabiliteringsinsatserna minskar. Under det senaste året har utgifterna för sjukpenning ökat kraftigt medan anslagsposten för rehabilitering ökat marginellt. Orsakerna till de ökade utgifterna för sjukpenning tros bl.a. vara minskad arbetslöshet, färre förtidspensioneringar, höjd ersättningsnivå. Oavsett orsaken till de ökade sjukpenningskostnaderna är det inte möjligt att stilla åse hur kostnaderna stiger.
Av regeringens budgetproposition framgår att de samordnade rehabilite- ringsinsatserna är på en mycket låg nivå. Endast 19 procent av de långtids- sjukskrivna genomgår någon form av rehabilitering, vilket är en liten minsk- ning jämfört med tidigare år.
Kostnaderna för sjukskrivning, rehabiliteringsersättning, förtidspension och arbetsskador beräknas till 86 miljarder kronor för år 2000. För inne- varande år har anslagits närmare 74 miljarder kronor. Därtill kommer indirekta kostnader. Enbart produktionsbortfallet för ryggbesvär uppskattas till en kostnad av cirka 30 miljarder kronor årligen, enligt beräkningar av Riksförsäkringsverket och Socialstyrelsen. Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT) vid Linköpings universitet har visat i CMT- rapport 1999:5 Samhällsekonomiska kostnader för reumatiska sjukdomar att den totala samhällsekonomiska kostnaden för reumatiska sjukdomar uppgår till hela 27 miljarder kronor per år, i 1997 års penningvärde.
Samtidigt har försäkringskassorna minskat den personal som arbetar med rehabilitering till förmån för arbete med utbildningar. Centerpartiet anser att försäkringskassornas rehabiliteringsinsatser bör förstärkas i förhållande till regeringens förslag.
Arbetsgivarna har ett ansvar för rehabiliteringsinsatserna. Många små företag har svårt att leva upp till dagens rehabiliteringsansvar. De har inte tillgång till experter inom rehabiliteringsområdet och de har inte tillräckliga ekonomiska resurser att köpa extern kompetens inom området. Incitamenten för rehabiliteringsinsatserna bör förändras. Resurserna bör i högre grad knytas till individen.
Regeringen har utsett en särskild utredare med uppdrag att se över den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Därtill uppger regeringen att en utred- ning ska tillsättas för att klarlägga varför sjukpenning och utgifter för sjuk- penning har förändrats över tiden. Insatserna är otillräckliga. Vi föreslår en massiv satsning på rehabilitering. Det behövs en sjukförsäkringskommission som gör en genomgripande analys av situationen och föreslår strukturella åtgärder för att minska sjukfrånvaron, öka rehabiliteringsinsatserna med syfte att förbättra situationen för människor som drabbats av sjukdom. Utgångs- punkten bör vara att resurserna samordnas runt individen och målsättningen ska vara att minska sjukpenningskostnaderna och förbättra livskvalitén för människor. Detta bör ges regeringen till känna.
3.2 En välfärdsreform
Det behövs en långsiktig välfärdsreform. De nuvarande välfärdssystemen har förändrats, lappats och lagats under många år. Vissa bidrag har försvunnit och andra har kommit till. Det är ett lapptäcke av socialförsäkringar som inte alla människor litar på och som saknar ett helhetsperspektiv. De utredningar som arbetat under 1990-talet har tvingats arbeta under stor tidspress.
De ekonomiska trygghetssystemen är mycket olika till sin karaktär. Några är beskattade andra inte. Ibland kan bidragen och försäkringarna leda till inlåsningseffekter så att det blir olönsamt att arbeta. Orimliga marginal- effekter och tröskeleffekter uppstår när minskade bidrag kombineras med ökade skatter som t.ex. en ökad löneinkomst kan innebära. Många låg- inkomsttagare drabbas av detta.
Trygghetssystem måste bygga på den ekonomiska verkligheten, annars blir de snart instabila. Människor måste kunna lita på att t.ex. ekonomisk trygghet, vård och omsorg som det offentliga svarar för kommer att fungera även i ett längre perspektiv. Centerpartiet vill genomföra en välfärdsreform. Vår utgångspunkt är de principer som presenteras nedan. Välfärdsreformen ska utgå från att vi behöver bygga ett nytt välfärdssystem som håller flera generationer framöver. Detta bör ges regeringen till känna.
4 En trygghetsförsäkring
4.1 Principerna
Välfärdssystemen ska utformas så att de är långsiktigt hållbara. Dagens misstro mot systemen måste vändas till tilltro. Ett trygghetssystem ska vara robust, lättöverskådligt och det får inte finnas risk för att det blir så omfattande att statens och kommunernas centrala uppgifter trängs undan.
Arbete ska alltid löna sig mer än bidrag och ingen ska av ekonomiska orsaker riskera att fastna i bidragsberoende. Det övergripande målet ska vara rehabilitering och stimulans till arbete. Skatter, inkomstberoende bidrag och avgifter ska vara så utformade och på en sådan nivå att de uppmuntrar till arbete.
Ett nytt välfärdssystem måste bygga på det faktum att människor har olika behov, lever under olika omständigheter och har olika önskemål. Därför är det nödvändigt att trygghetssystemen innehåller stora möjligheter att själv utforma försäkringen. Istället för att utlova kollektiva bidrag och reformer måste människor ha möjlighet att i högre grad välja hur man vill utforma tryggheten.
Välfärdspolitiken ska omfatta hela befolkningen och undvika selektiva bidrag. Riktade eller selektiva bidrag har svårt att nå dem som är i verkligt behov av hjälp. Ett bidragssystem, som bygger på behovsprövade bidrag, minskar människors personliga integritet och blir onödigt byråkratiskt. Selektiva bidrag riskerar att undergräva förtroendet för välfärdsstaten.
Ett nytt välfärdssystem måste bygga på den nya tidens förutsättningar. Alltfler människor väljer att starta företag - vara soloföretagare, uppdrags- tagare eller ha flera anställda. Dessa personer ska vara lika kvalificerade till den grundläggande tryggheten som alla andra. Det går inte att bygga ett nytt trygghetssystem på förhållandet arbetsgivare-löntagare. Det är inte rättvist och det passar inte i den nya tiden.
4.2 En ersättning relaterad till ohälsa eller arbetslöshet
Centerpartiet förordar en samordnad trygghetsförsäkring som ska ersätta nuvarande försäkringar vid sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet och förtidspension. En allmän försäkring som ska täcka oväntat inkomstbortfall under de förvärvsaktiva åren. I vårt förslag om trygghetsförsäkring ska en lägsta ersättningsnivå - en grundpenning - garanteras, därutöver en inkomstrelaterad del vars storlek är baserad på den inkomst man har som företagare eller anställd.
Socialförsäkringarna ska vara samordnade och med begripliga regler. Med vår utgångspunkt är grundpenningen den sammanhållande länken mellan olika trygghetssystem. Därutöver kan ersättningsformerna variera beroende på ersättningsorsak. Med en grundtrygghetsprincip blir reglerna mer lätt- överskådliga och byte mellan olika försäkringssystem kan undvikas.
Principerna för försäkringen ska vara en sammanhållen allmän obligatorisk försäkring med enhetliga villkor för alla försäkrade. Det ger den legitimitet och förankring i samhället som en försäkring med långsiktig karaktär är i extra stort behov av. En av fördelarna med samordningen är att arbetslinjen och/eller rehabiliteringsinsatser kan stärkas och att det inte är beroende på vilket system man omfattas av. Den gemensamma försäkringen ökar förutsättningarna för de individer som befinner sig i gränslandet mellan olika ersättningsformer och minskar risken för överflyttning från ett system till ett annat i takt med att konjunkturen förändras.
Centerpartiets förslag om en grundtrygghet innebär inte kravlöshet. Alla ska ha skyldighet att söka arbete eller genomgå rehabilitering för att få del av grundtryggheten.
Centerpartiet anser att garantinivån - grundpenningen - ska möjliggöra en rimlig levnadsstandard. Den bör därför ligga på en högre nivå än den ekonomiska garantin som krävs för skälig levnadsnivå enligt socialtjänst- lagen. Vi anser samtidigt att nivån inte ska motverka sitt syfte om att öka viljan att återkomma till arbetslivet, helt eller delvis. Vad ovan anförts bör ges regeringen till känna.
4.2.1 Förtidspensionen
Centerpartiet anser att utgångspunkten ska vara att alla människor har en möjlighet att delta i samhällsarbetet - var och en efter sin förmåga. Centerpartiet anser att socialförsäkringarna så långt som möjligt bör innehålla incitament till arbete så att den enskilde stimuleras att arbeta, framför att uppbära försäkringsförmåner. Såväl ur ett samhällsekonomiskt som ett individuellt perspektiv är det önskvärt att så många förtidspensionärer som möjligt tillvaratar eventuell arbetsförmåga och i ökad utsträckning helt eller delvis återvänder till arbetsmarknaden.
Ingen bör förtidspensioneras före 30 års ålder. Förtidspensionen ska ersättas med ett system för ersättning vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga. Enligt nuvarande regler är det fullt möjligt att till fullo förtidspensionera en person från och med att den fyller 16 år. Det är främst unga funktions- hindrade som erbjuds förtidspension, i de flesta fall, innan andra vägar är prövade. Förhållningssättet bygger på ett antagande att människor med funktionshinder inte har andra möjligheter att försörja sig eller inte har något behov av fortsatt utbildning. I regeringens proposition 1999/2000:4 Vilande förtidspension föreslås att den som har förtidspension ska kunna låta pensionen vila helt, till tre fjärdedelar, till hälften eller till en fjärdedel. För unga människor är detta en onödig omväg. Först bör alla vägar prövas med egen försörjning genom eget arbete, via studiemedelssystemet eller andra ersättningar. Riksdagen bör slå fast att i princip inga förtidspensioner ska beviljas till personer under 30 år och begära förslag från regeringen enligt vårt förslag.
4.3 Samordnad rehabilitering
Samordning mellan olika system står inte i motsats till renodling av försäkringssystemen. Individer som drabbats av ohälsa ska erbjudas rehabilitering och det är angeläget att det finns en samordning mellan de sektorer som har möjlighet att erbjuda hjälp. Alltför ofta händer det att en person förs från den ena rehabiliteringsinsatsen till den andra. Det är inte till fromma vare sig för den enskilde eller för samhället i dess helhet. Ingen enskild som är i behov av stöd ska ställas utanför systemen och en renodling får inte innebära att enskilda ställs utan stöd och skydd. För att minska samhällets kostnader, både mänskliga och ekonomiska, måste större samordning av resurserna i sjukförsäkringen och sjukvården ske.
4.3.1 Permanent finansiell samordning
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att försöksverksamheten med finansiell samordning mellan socialförsäkring, hälso- och sjukvård och socialtjänst förlängs till utgången av år 2002.
Centerpartiet föreslår istället att försöksverksamheten med bl.a. Finsam och Socam permanentas och utvidgas till hela landet.
Finansiell samordning ökar förutsättningarna för att finna det bästa alternativet för individen. Det leder till välfärdsvinster för den enskilde. Denne slipper slussas mellan olika insatser, och i stället görs en samlad bedömning av nödvändiga insatser. Luckorna i välfärdssystemen kan slutas något.
Bättre samordning mellan hälso- och sjukvården, socialförsäkring och socialtjänst kan bidra till bättre hälsa. När arbetslösheten är hög riskerar många människor att drabbas av ohälsa, och i många fall är den underliggande faktorn utanförskap. I arbetslivet pressas människor allt hårdare, med stressrelaterade sjukdomar som följd. Det krävs en helhetssyn på individen och en samordning av insatserna för att ohälsa ska kunna förebyggas.
Samordning av resurserna mellan hälso- och sjukvården och socialför- säkringen gör att systemen kan fungera mer effektivt. Medborgaren kan få bättre vård och samtidigt kan samhällets totala kostnader hållas nere.
Finansiell samordning ger ekonomiska vinster, vilket Riksförsäkrings- verkets och Socialstyrelsens rapporter från försöksverksamheten visar. Ett samlat kostnadsansvar förstärker motivationen hos beslutsfattare och verkställare att välja den åtgärd som är mest effektiv. Den finansiella samordningen bör påskyndas och utökas. Samtidigt är det viktigt att samord- ningen sker med utgångspunkt från de lokala förutsättningarna och att de olika organisationernas specifika erfarenheter tas till vara. Det görs bäst om insikten om behovet av samordning börjar i den lokala organisationen. Riksdagen bör besluta att projekten med lokal finansiell samordning övergår i permanent verksamhet som samtidigt ska omfatta hela landet.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sjukförsäkringskommission,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en välfärdsreform som är hållbar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny och sammanhållen trygghetsförsäkring,
4. att riksdagen begär förslag till en 30-årsgräns för förtids- pensionering,
5. att riksdagen beslutar att projekten med lokal finansiell sam- ordning skall övergå i permanent verksamhet och samtidigt skall omfatta hela landet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Birgitta Carlsson (c)
Kenneth Johansson (c)
Gunnel Wallin (c)
Agne Hansson (c)
Rolf Kenneryd (c)