För barnets utveckling är det viktigt att stimulera pappan att ta ut så mycket föräldraledigt som möjligt. Det är också positivt ur jämställdhetsperspektiv att mamman och pappan själva kan besluta om vem som ska vara barnledig och under vilken period. En viss ekonomisk styrning finns i systemet genom pappamånaden.
Tyvärr visar det sig alltför ofta att det inte bara är svårigheten för pappan att ta ledigt från sitt arbete som är orsaken till att han inte tar ut mer av föräldraledigheten. Det beror också på ekonomiska incitament. Idag grundar sig föräldrapenningen på maximalt 7,5 basbelopp. Detta leder ofta till att den samlade familjeinkomsten upplevs för låg, om pappan tar ut föräldraledig- heten.
Om sjukpenningen i föräldraförsäkringen skulle grunda sig på hela in- komsten och inte som idag på maximalt 7,5 basbelopp, beräknas utgifterna för föräldraförsäkringen öka med ca 1 240 miljoner kronor. Föräldraför- säkringen är beskattningsbar och den finansiella effekten för hushållen beräknas öka med cirka 630 miljoner kronor. Statens utgifter genererar i detta fall inkomster till kommunerna genom skatteuttaget samt till ålderspensionssystemet. En höjning av ersättningsnivån vid föräldraledighet skulle med all säkerhet leda till att fler pappor utnyttjade försäkringen.
Ett föräldraförsäkringssystem som bäst tillgodoser familjens önskemål om tid hemma med barnet tar tid att ändra. Det är dock rimligt att en uppföljning görs om hur föräldraförsäkringens konstruktion styr vem som väljer att arbeta hemma hos barnet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en uppföljning av hur föräldraförsäkringens konstruktion styr vem som väljer att arbeta hemma hos barnet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ulla-Britt Hagström (kd)