En svensk medborgare som blir sjuk i ett annat EU- eller EES-land har rätt till akutsjukvård. Dessa länder är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Liechtenstein, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. I dessa länder har svenska medborgare rätt till akutsjukvård på samma villkor som gäller för medborgare i landet. Man måste då också i allmänhet betala en patientavgift och vända sig till en offentlig sjukvårdsinrättning.
Sverige har också överenskommelser om utgivande av sjukvårdsförmåner med vissa länder utanför EU/EES-området. Dessa länder är Algeriet, Australien, Estland, Polen, Ungern, Litauen samt Lettland.
Förvånansvärt nog har Sverige inte motsvarande avtal om kostnadsansvar med länder som Sverige har intensiva affärsförbindelser eller stort turistiskt utbyte med. Som exempel kan nämnas att till USA reser cirka 135 000 svenskar varje år och till Israel 15 000-20 000.
Det torde finnas ett stort intresse för och behov av att vidga den krets av länder som Sverige har överenskommelser om sjukvårdsförmåner med, i första hand med de länder som besöks frekvent av svenska medborgare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjukvård utomlands.
Stockholm den 4 oktober 1999
Fanny Rizell (kd)
Ragnwi Marcelind (kd)