På åtta orter i Sverige pågår olika försöksprojekt med samverkan mellan kommunen, försäkringskassan och primärvården. I en del av försöken deltar även arbetsförmedlingen via hängavtal. Försöken går ut på att genom en samordning och samfinansiering av verksamheterna effektivare utnyttja gemensamma resurser. Detta medför också en högre kvalitet i verksamheterna till gagn för medborgarna. Genom en gemensam politisk beslutsnämnd och gemensam ekonomi samordnas de olika huvudmännens kompetensområden. De så kallade Socsamförsöken pågår under olika benämningar, t ex Fyrverkeriet. Erfarenheter från försöken visar på positiva resultat både för medborgare och samverkande huvudmän. Om arbetsmarknadsmedel tillfördes den gemensamma budgeten skulle effekten av försöksprojekten öka. Risken för arbetssökande med behov av rehabilitering att hamna i ett ingenmansland skulle i så fall minska. Avgörande för ett återinträde på arbetsmarknaden är att ett glapp i behandlingskedja inte uppstår.
Endast ett mindre antal projekt har fått tillstånd att starta. Efter en löptid på ca 5 år ska en utvärdering ske. Försöksprojekten är utformade på olika sätt och så få att ett tillräckligt underlag för en reell utvärdering inte föreligger. Om antalet projekt fördubblades skulle värdet av försöken öka.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utöka de s.k. Socsamförsöken.
Stockholm den 1 oktober 1999
Lars Gustafsson (kd)