Riksförsäkringsverket och tidigare dess föregångare, har ägt Tranås Kuranstalt sedan 1925. Beslut har fattats av riksdagen att ett försäkringsmedicinskt centrum skall inrättas. Vid detta centrum kommer enbart 35 medarbetare att anställas, vilket innebär att situationen för övriga, som nu arbetar vid kuranstalten, är mycket osäker. 162 personer har varslats och riskerar nu uppsägning.
Vid AB Tranås Kuranstalt har en mycket viktig verksamhet bedrivits dels med rehabverksamhet, dels vid bad och konferenshotellet. Det finns goda förutsättningar att driva stor del av verksamheten vidare. Det behövs bl.a. fortsatt rehabverksamhet för överviktiga, och likaså bör bad och konferens- verksamheten kunna drivas vidare under annan huvudman.
Ett stort problem i sammanhanget är den korta tid som står till buds för att organisera och genomföra arbetet med ändrat huvudmannaskap. Det råder ingen tvekan om att verksamheten fyller en funktion även i fortsättningen. Fastigheterna och lokalerna är uppförda för ändamålet och bör kunna överlåtas på rimliga villkor till annan ägare.
Jag anser att arbetet med att hitta framtida lösningar för verksamheten vid AB Tranås Kuranstalt måste fortsätta och att staten, efter så många år under Riksförsäkringsverkets regi, måste ta sitt ansvar när det gäller att skapa bästa möjliga förutsättningar för detta. Den tid som nu står till buds fram till årsskiftet är orimligt kort när det gäller omstruktureringen. Arbetet med att hitta alternativa lösningar måste få ta sin rimliga tid. Därför behövs en realistisk förlängning av tiden för detta omstruktureringsarbete. Det vore olyckligt om den snäva tidsramen skulle medverka till att många blir arbetslösa och att viktig verksamhet inte kan drivas vidare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna att bedriva fortsatt verksamhet vid kuranstalten i Tranås.
Stockholm den 29 september 1999
Göte Jonsson (m)