Sverige har bevisat att en nation kan lyfta sig från armod och fattigdom till välfärd och rikedom. Ska alla få njuta välfärdens frukter krävs emellertid att vi lyckas förankra, fördjupa och vidareutveckla folkhemsvisionen i framtiden.
Socialdemokratins kamp för ökad trygghet har dominerat välfärds- politikens uppdrag. Kampen har gällt bland annat att skapa trygghet att skaffa barn, trygghet vid sjukdom, trygghet vid ålderdom och trygghet vid arbetslöshet. I tryggheten vilar en oerhörd utvecklingskraft. Trygga männi- skor vågar satsa på att förverkliga sina drömmar om ett gott liv och anta framtidens utmaningar.
Är då denna folkhemsvision förverkligad? Tveklöst för många, men knappast för alla människor. Trots goda tider för svensk ekonomi är fortfarande 300 000 människor arbetslösa, närmare 300 000 bor i stadsdelar som är socialt och ekonomiskt utsatta. Många bor i delar av vårt land där utflyttningen leder till försämrade livsvillkor.
Den tekniska och finansiella utvecklingen innebär en kraftig förskjutning av makt och förmögenhet i samhället. Utvecklingen kommer därför ofrånkomligt i konflikt med kravet på jämlikhet, vilket är en nödvändighet för en levande och stark demokrati. Det beror på att utveckling i sig själv är elitiserande. Kompetens, kunskap och kapital är utvecklingens nödvändiga komponenter. Utan en effektiv fördelningspolitik riskerar utvecklingen att bli ett hot mot jämlikheten.
Vi måste därför reformera socialförsäkringssystemet så att dess konjunk- turkänslighet minskar, men i lika hög grad också för att stärka dess principiella grunder. Det innebär bland annat att inkomstbortfallsprincipen måste förstärkas och att inkomsttaket i socialförsäkringarna måste höjas eller indexeras.
Socialförsäkringssystemets utformning påverkar också fördelningen av tillväxten i samhället. I dag tillförsäkras egendomligt nog de individer som endast har kortare sjukdomsperioder del av tillväxten, medan långtidssjuka får en påtaglig standardförsämring. Dessa borde ha större skäl att på förhand känna till vilken konsumtionsnivå de kan räkna med långsiktigt.
All internationell erfarenhet och forskning visar att selektiv välfärdspolitik leder till inlåsning i fattigdomsfällor, fler fattiga barn, fler fattiga äldre och inte minst minskat stöd hos medborgarna. Ett generellt välfärdssystem är överlägset i alla avseenden, fördelningspolitiskt och när det gäller finansieringen. Bostadsbidraget är ett selektivt stöd, men eftersom det är, och bör förbli, ett bostadssocialt instrument bör bostadsbidragen inte föras in i diskussionen om den generella välfärdspolitiken annat än som ett selektivt komplement.
Den generella välfärden omfördelar mellan hushållen och mellan livets olika skeden. Om man jämför hushållens marknadsinkomster, den disponibla inkomsten och den slutliga inkomsten blir bilden tydlig. Med slutlig inkomst menas den disponibla inkomsten plus värdet av de offentliga tjänster som hushållet konsumerar.
Gruppen ensamstående män har en nästan dubbelt så hög marknads- inkomst som samma grupp kvinnor. Efter korrigering för skatter, transfe- reringar och offentlig konsumtion är kvinnans "slutliga inkomst" något lite högre än mannens. I slutet av 80-talet innebar detta att "endast" 5 procent av svenska barn till ensamstående mödrar levde i fattiga familjer, i Tyskland var motsvarande siffra 20 procent, i USA över 50 procent. Fakta sparkar.
Utan den generella välfärdspolitiken skulle var sjätte pensionär vara fattig. De äldres marknadsinkomst är bara en tjugondel av vad de äldsta hushållen konsumerar.
Det är effektiviteten i denna omfördelning till behövande grupper som avgör ett samhälles civilisationsgrad.
De flesta av de otaliga förändringar inom den generella välfärden som genomförts under senare år har haft sin grund i budgetsaneringen. Fokus för förändringarna har därigenom inte kunnat vara en helhetssyn som inbegriper fördelningspolitisk precision och förutsättningarna för folklig förankring. Därför är det angeläget att regeringen analyserar den generella välfärds- politiken ur ett helhetsperspektiv.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att regeringen analyserar effekterna av de förändringar som gjorts i den generella välfärden.
Stockholm den 30 september 1999
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Laila Bäck (s)