Det pågår åtta SOCSAM-projekt/försök i Sverige. Syftet är bl.a. att kommunens (socialtjänstens), landstingets (sjukvårdens) och statens (försäkringskassans) resurser skall användas bättre genom finansiell samordning. De som vänder sig till någon av huvudmännen skall kunna få en helhetsbedömning och inte hamna mellan stolarna. Denna helhetsbedöming är viktig för att man bättre skall kunna se till varje individs behov och egna resurser samt se vilka gemensamma åtgärder som krävs. Med andra ord är syftet med SOCSAM, som regeringen nu föreslår skall få fortsätta till 2002, att uppnå välfärdsvinster för den enskilde medborgaren såväl som samhällsekonomiska vinster.
Det har visat sig att en del lagtekniska hinder gör att allt inte fungerar så smidigt som det skulle kunna i dessa försök. Det går till exempel inte att delegera myndighetsbeslut från en huvudman till en annan huvudman. Ett praktiskt exempel på detta är att beslut om utbetalning i ett enklare socialbidragsärende lika väl skulle kunna göras av en tjänsteman på försäkringskassan som av en tjänsteman inom socialtjänsten, då båda är insatta i ärenden som man samarbetar/samverkar kring. I dag blir det onödig tidsspillan, byråkrati och väntetid för den enskilde.
Erforderliga lagändringar som gör det möjligt att inom SOCSAM delegera myndighetsbeslut till en annan huvudman av dem som ingår i SOCSAM bör genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagändringar för att möjliggöra delegering av myndighetsbeslut till en annan huvudman inom SOCSAM-försöken.
Stockholm den 28 september 1999
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)