De reumatiska sjukdomarna är som grupp betraktad en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT) vid Linköpings universitet har visat i CMT-rapport 1999:5 "Samhällsekonomiska kostnader för reumatiska sjukdomar" att den totala samhällsekonomiska kostnaden per år uppgår till hela 27 miljarder kronor i 1997 års penningvärde. Samma studie visar att det råder en kraftig obalans mellan samhällets kostnader för denna grupp. De indirekta kostnaderna, det vill säga framför allt socialförsäkringskostnaderna, står för hela 80 %, medan de direkta kostnaderna i form av vård och läkemedel endast står för 20 %. Det kan således inte i längden vara rimligt att taket för att aktivt försöka påverka de sjukas situation är så starkt begränsat när taket för att passivt avvakta förloppet får kosta samhället väsentligt mer. Mot denna bakgrund bör prövas alla möjligheter till en teknisk lösning där socialförsäkringspengarna ges en friare användning.
Reumatologin är en tämligen ung och resursmässigt liten specialitet inom hälso- och sjukvården. Idag råder det till exempel brist på reumatologer och vid flera reumatologenheter i landet finns vakanta tjänster. Samtidigt har primärvårdens betydelse ökat allt mer för denna patientgrupp.
Det är mot denna bakgrund viktigt att reumatologi får ett ökat utrymme både finansiellt och personellt. Modern forskning har visat att tidig diagnos och därmed tidigt insatt behandling är starkt avgörande för hur länge det så kallade behandlingsfönstret står öppet. En sen diagnos kan därför innebära att färre behandlingsalternativ finns att tillgå samtidigt som hela sjukdoms- förloppet kan komma att få ett negativare utfall.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda en friare användning av socialförsäkringens medel.
Stockholm den 28 september 1999
Kenneth Johansson (c)