Vilka regler som skall gälla i framtiden för efterlevandepensioner utreds fortfarande. Det är viktigt att veta vilket efterlevandeskydd som skall gälla enligt lag, eftersom det annars blir svårt att veta vilket man skall välja av de frivilliga alternativ som finns i den nya premiepensionen. Det blir också svårt att kunna ta ställning till sitt behov av privata livförsäkringar och pensionssparande. Efterlevandepensionen till make/maka har begränsats till en omställningspension som från början var ett år, men som från och med 1997 endast utgår under sex månader eller tills yngsta barnet fyller tolv år. Den som redan själv är pensionär när maken avlider får ingen pension alls.
Hela inkomstprövningen av änkepensionen måste slopas. Från och med april 1997 inkomstprövas folkpensionsdelen. Vidare måste omställnings- pensionen för efterlevande återställas från sex till tolv månader. Regeringens okänsliga budgetsanering har drabbat många pensionärer hårt genom nedskärningarna och bristerna inom äldrevården samt de växande vård- köerna.
Sluta diskriminera äldre- äktenskap!
Beskattningsregler missgynnar idag dem som väljer att gifta sig. Pensionärer som är gifta med varandra får mindre i folkpension än ensamstående pensionärer. Här räknas också samboende pensionärer utan gemensamma barn som gifta. Också i det nya pensionssystemet blir garantipensionen mer än tusen kronor lägre för dem som gifter sig jämfört med dem som lever ogifta. En änka/änkeman som var gift före 1989 när ny lag om efterlevandepension infördes, riskerar att förlora flera tusen kronor i månaden i änkepension om hon/han gifter sig.
Tjänstepensionen bygger på samma grund som efterlevandepensionen. 40 procent av makens tilläggspension kan utgå till den efterlevande om makarna varit gifta i fem år samt om de gift sig efter makens/makans 60-årsdag. Inbetalda pensionspengar tillfaller alltså staten, och inte den efterlevande, om man gifter sig efter 60-årsdagen om man inte fått gemensamma barn. Detta är en orimlig grund för lagstiftning. Att genom lagar så begränsa äldre personer som ingår äktenskap är orimligt i ett välfärdssamhälle som strävar mot allt högre medellivsålder.
Kvinnors längre livslängd och premiepensionen
Kostnaden i pensionssystemet för överföring av premiepension mellan makar skall den som utnyttjar denna möjlighet stå för. Kostnaden är en kompensation för att kvinnors medellivslängd är högre än mäns. Om samtliga överföringar sker från män till kvinnor beräknas merkostnaden till 17 procent, men om också överföringar sker från kvinnor till män blir kostnaden lägre för alla som väljer överföring. Preliminärt har priset bestämts till 14 procent av pensionen 1999. De skevheter som gör att kvinnor med lägre inkomster (genom att de ofta skött barn och hem) straffbeskattas när makarna för över pensionspremier sig emellan måste snabbt rättas till. Den enskilda familjen skall inte bestraffas för det faktum att kvinnor lever längre än män, det skäl som ofta uppges vid det orättvisa förfarandet. Det måste alltid få upplevas som positivt att uppnå en hög ålder vare sig personen är man eller kvinna.
Den nya garantipensionen ska börja gälla från den 1 januari år 2001 så som partierna har kommit överens om i uppgörelsen om det nya pensions- systemet. Det är oacceptabelt att låta de sämst ställda pensionärerna få vänta på sedan länge utlovade förbättringar bara för att regeringen och dess myndigheter inte i tid förmår att ta fram beslut och det administrativa stöd som krävs för att pensionerna ska kunna beräknas och betalas ut. Förslaget från Riksförsäkringsverket om att skjuta på införandet av den övergångsvisa garantipensionen till år 2003 kan inte accepteras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av efterlevandepensioner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomisk försämring vid giftermål,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnaden för kvinnors högre meddellivslängd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantipensionens utbetalning.
Stockholm den 29 september 1999
Ulla-Britt Hagström (kd)