Redan när adoptionskostnadsbidraget infördes den 1 januari 1989 påtalades det att möjligheterna att adoptera barn inte skulle vara förbehållet de ekonomiskt starka grupperna i samhället. Nu tenderar det att bli det eftersom adoptionskostnaderna kraftigt stigit men samhällets ekonomiska stöd har inte följt med i utvecklingen.
Bidraget från statens sida var från början högst 20.000 kronor och höjdes sedan till högst 24.000 kronor. Avsikten var att bidraget skulle täcka hälften av vad en adoption kostar. Idag kan kostnaderna stiga upp till 100.000 kronor. Om staten har kvar ambitionen att adoptioner inte skall vara en klassfråga och att staten skall ansvara för hälften av kostnaderna borde adoptionskostnadsbidraget höjas med det dubbla mot vad det är idag.
Vid kontakter med blivande adoptionsföräldrar har vi vid upprepade tillfällen fått klart för oss att en översyn av adoptionskostnadsbidraget är motiverat om vi ska få fler par att adoptera barn idag. Det finns idag cirka 40 miljoner föräldralösa barn i världen. Barn som behöver ett hem.
Barn är inte bara kostnader för ett land. Det är oerhört viktigt för samhället att vi får fler barn.
Människor som har förutsättningar att bli fina adoptivföräldrar avstår idag från att adoptera barn på grund av att kostnaderna blir för höga. Särskilt ekonomiskt kännbart blir det att adoptera ett syskon.
Adoptionsorganisationerna är medvetna om detta problem och arbetar med att de administrativa kostnaderna skall vara så låga som möjligt.
Adoption får inte bli en klassfråga. Vi anser därför att adoptions- kostnadsbidraget bör ses över och att riktlinjerna för bidraget åter blir att bidraget motsvarar hälften av vad de faktiska adoptionskostnaderna är.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av adoptionskostnadsbidraget.
Stockholm den 20 september 1999
Rigmor Ahlstedt (c)
Kenneth Johansson (c)