I regeringens skrivelse 1999/2000:33 Utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturom- vandlingar inom Försvarsmakten beskrivs, som titeln antyder, det planerade arbetet med utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten. Moderata samlingspartiet motsätter sig den försvarspolitik som den socialdemokratiska regeringen beskriver i proposition 1999/2000:30 Det nya försvaret och som ligger tillgrund för den nu aktuella skrivelsen. Detta framgår inte minst av det moderata förslaget till ny försvarsorganisation, som beskrivs i vår partimotion 1999/2000:Fö20.
Avsikten med de i skrivelsen föreslagna åtgärderna är att för några utvalda kommuner mildra konsekvenserna av försvarspolitiska beslut. Detta i huvudsak genom tillsättandet av en omställningsgrupp och genomförandet av ett fempunktsprogram, som innehåller utlokalisering av statlig verksamhet, omvärlds/sårbarhetsanalyser och utvecklingsplaner, infrastrukturåtgärder, särskilda åtgärder samt utveckling av arbetsmarknad och övergång till nya näringar.
Moderata samlingspartiet ställer sig kritiskt till skrivelsen av en rad anledningar:
Strukturomvandlingarna bör underställas riksdagen för prövning och inte avgöras av regeringen allena. Fempunktsprogrammets åtgärder leder till betydande konsekvenser för landets befolkning. Givetvis gäller detta alla skattebetalare, som ska betala notan för omställningspaketet. I än högre grad gäller det emellertid de tusentals människor som påverkas av att statliga myndigheter flyttar från en ort till en annan. Det vore därför olyckligt och respektlöst om regeringen går emot det beslut som riksdagen fattade 1998 om att "frågor om lokalisering av statlig verksamhet som är av större vikt eller på annat sätt av principiell betydelse bör underställas riksdagen". Det enda rimliga är följaktligen att låta riksdagen behandla frågan.
Hela Sverige behöver ett bättre klimat för arbete och företagande. I regeringens skrivelse framförs synpunkten att målet för regionalpolitiken är att "skapa förutsättningar för uthållig ekonomisk tillväxt, rättvisa och valfrihet, så att likvärdiga levnadsförutsättningar skapas för människorna i hela Sverige". Moderata samlingspartiet menar att detta är de mål som borde ligga till grund för all politik och inte bara den del som regeringen väljer att kalla "regionalpolitik". Ett av landets grundläggande problem bygger nämligen på att de övergripande förutsättningarna inte ges. Detta leder till svårigheter, framför allt i redan svaga regioner då det blir dessa som lider mest av ett dåligt svenskt klimat för arbete och företagande.
"Förutsättningar för ekonomisk tillväxt i kommuner och regioner måste i första hand skapas genom aktiva insatser på den lokala och regionala nivån" skriver regeringen i sin skrivelse. Men hur ska man på lokal nivå kunna skapa goda förutsättningar för tillväxt om det inte från central nivå ges verktyg för det? Moderata samlingspartiet menar att politiken måste ha sin utgångspunkt i de förutsättningar som landet, och därmed de olika regionerna, har. Enligt vår mening krävs nu en politik som främjar goda utvecklingsbetingelser i hela Sverige. Med minskad politisk styrning och detaljreglering kan det lokala engagemanget och kunnandet bättre tas tillvara. Det bästa sättet att underlätta en utveckling i denna riktning är att förstärka landets, och därmed regionernas, konkurrenskraft. Härigenom främjas en utveckling baserad på regionernas egen duglighet och inte, som nu, genom hjälp utifrån. Målet för regionalpolitiken bör därför vara att skapa förutsättningar för olika regioners och människors möjligheter till utveckling. En förutsättning för detta är bland annat bra kommunikationsmöjligheter och förbättrade villkor för tillväxt, företagande och arbete i hela Sverige.
Utlokalisering av statliga myndigheter löser inga problem och har ett allt för högt pris i form av förlorad kompetens och effektivitet. Moderata samlingspartiet ser en fara i att, som socialdemokratiska regeringar gjort till regel, använda sig av utlokaliseringar av statliga myndigheter som universalmedel för att bekämpa obekväma situationer som uppstått till följd av politiska beslut. Ett sådant förfarande leder inte bara till katastrof för de familjer som drabbas av att den arbetsplats som helt eller delvis försörjt familjen plötsligt flyttar till en annan del av landet på grund av att regeringen anser det finnas ett större behov av arbetsplatser där. En ytterligare aspekt är att även den aktuella myndighetens kompetens hotas genom flytten. Genom att en stor del av personalen försvinner, och rekryteringsunderlaget till vissa positioner på den nya orten riskerar vara begränsat, föreligger en uppenbar risk för att myndigheten och dess funktioner utsätts för stora svårigheter genom tappad specialistkompetens och kapacitet. På kort sikt är en försämrad myndighetsfunktion ofrånkomlig. Patent- och registreringsverkets (PRV) utlokalisering till Söderhamn är bara ett exempel på detta. Priset för flytten har blivit orimligt långa handläggningstider av ärenden och därigenom uteblivet företagande, något regeringen borde ta lärdom av.
Näringsminister Björn Rosengrens syn är en annan, då han menar att utlokaliseringar närmast innebär ett lyft för de aktuella myndigheterna. En berättigad fråga är då varför inte alla myndigheter ständigt omlokaliseras, även i tider då landet inte är drabbat av försvarsnedläggningar. Likaså kan man ifrågasätta varför regeringen inte har en ständig landsomfattande omställningsgrupp verksam för att se till att privata arbetstillfällen skapas, om nu sådant skapande är möjligt. Och det är det ju, enligt regeringens skrivelse.
Avslutningsvis ter det sig berättigat att inte bara ifrågasätta flera av regeringens beslut, utan även hur man väljer att kompensera för dem. Näringsminister Björn Rosengren lovar enligt tidningsuppgifter att de postanställda ska få samma hjälp med nya arbeten vid nedläggningen av postkontor som de försvarsanställda vid regementsnedläggningarna. Närings- ministern understryker samtidigt att tanken aldrig har varit att alla anställda på de verk som ska flyttas ut ska följa med; då blir det inga nya arbeten på de orter som behöver dem. Slutsatsen av detta måste vara att regeringens policy är att människor som mister sina arbeten på grund av politiska beslut ska kompenseras. Detta aktualiserar frågeställningen huruvida regeringen tänker ta samma ansvar för de arbetstillfällen som går förlorade i kommuner där socialdemokratiska majoriteter bedriver kommunal verksamhet och därmed gör privata näringsidkare arbetslösa. Man kan dessutom fråga sig om regeringen avser ta samma ansvar för de arbetstillfällen som går förlorade på grund av att de höga svenska skatterna tvingar svenska huvudkontor och arbetstillfällen ut ur landet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att utvecklingsprogrammet skall under- ställas riksdagen för prövning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett bättre klimat för arbete och före- tagande i hela Sverige.
Stockholm den 9 december 1999
Per Westerberg (m)
Karin Falkmer (m)
Ola Karlsson (m)
Ola Sundell (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Sten Tolgfors (m)
Jan Backman (m)
Mikael Odenberg (m)
Olle Lindström (m)