1 Konkurrens är en förutsättning för en sund marknadsekonomi
En viktig orsak till att Sverige placerar sig dåligt i den så kallade välfärdsligan är det höga prisläget, till följd av bristande konkurrens och delvis omfattande regleringar. Vi får, enkelt uttryckt, ut förhållandevis lite för våra pengar. I debatten om vår ekonomiska utveckling fokuseras oftast helt och hållet intresset till ökningstakten i BNP. Men minst lika viktigt är vad vi kan få ut av de pengar vi använder för privat och offentlig konsumtion.
Om man jämför Sveriges och USA:s BNP per capita i gemensam valuta visar det sig att de 1996 var i princip lika stora, Sverige till och med något högre. Både Sverige och USA hade en BNP per capita som låg drygt 20 procent över OECD-genomsnittet.
Men när BNP korrigeras för vilken faktisk köpkraft respektive lands BNP motsvarar, blir bilden en helt annan. Sverige hamnar 5 procent under OECD- genomsnittet, medan USA med detta mått blir OECD:s näst rikaste land efter Luxemburg.
Den enkla slutsats man kan dra av detta är att en strategi för att öka det ekonomiska välståndet i Sverige i jämförelse med andra länder, med nödvändighet måste innehålla ett antal reformer för att öka den inhemska konkurrensen, och sänka vårt allmänna prisläge som också i stor utsträckning beror på höga skatter. Enbart en god BNP-ökning kommer sannolikt inte att leda till att Sverige kan stiga särskilt mycket i välståndsligan.
En hel del viktiga avregleringar har redan gjorts i Sverige. Kredit- och valutamarknaden avreglerades mot slutet av 1980-talet. Utländska bankers rätt att etablera sig i Sverige kom 1990, den nya telelagen 1993 öppnade många nya möjligheter, liksom förändringarna inom järnvägstrafiken 1994. Elmarknaden avreglerades i en första etapp 1996 och för de mindre kon- sumenterna 1999.
Men inom en del sektorer är konkurrensen fortfarande bristfällig. Det gäller framför allt de marknader där hushållen är köpare, exempelvis varu- distribution, detaljhandel och tjänsteproduktion, inte minst i offentlig sektor. Byggsektorn är fortfarande reglerad och importkonkurrensen är liten. Antalet producenter är begränsat både i entreprenadledet och i byggmaterielindustrin.
Livsmedelssektorn utmärks av att det bara finns ett fåtal aktörer i distri- butions- och försäljningsledet, och av att jordbrukssektorn är starkt reglerad. Kommunerna har dessutom en möjlighet enligt plan- och bygglagen att begränsa etableringen av livsmedelsbutiker, vilket i många fall ytterligare har begränsat konkurrensmöjligheterna. Denna möjlighet för kommunerna att stoppa etableringar återinfördes av Socialdemokraterna sedan fyrpartirege- ringen hade tagit bort den. Som med så många andra förslag funderar nu Näringsdepartementet på en återställare av denna återställare.
Nedanstående tabell visar hur de svenska priserna förhåller sig till EU- genomsnittet. Den genomsnittliga prisnivån i Sverige ligger för många viktiga hushållsprodukter mellan 20 och 30 procent över genomsnittet för EU-länderna. Från ett konsumentperspektiv finns det uppenbarligen mycket mer att önska av den svenska konkurrenspolitiken.
Tabell 1: (Varugrupp Prisnivåindex, EU=100 )
Källa: Ds 1999:32
2 Ja till avregleringar och ökad upphandling inom den offentliga sektorn
Till skillnad från många andra reformförslag kostar förslag på detta område ingenting för de offentliga budgetarna. Tvärtom skulle en bättre konkurrenspolitik i kombination med avregleringar och ökad upphandling inom offentlig sektor på sikt leda till avsevärda kostnadsminskningar för de offentliga budgetarna. Det "pris" som man får betala är minskad politisk styrning och byråkrati, ett rimligt och för de allra flesta helt okontroversiellt pris. I den politiska debatten finns dock fortfarande många förespråkare som hävdar att det är demokratiskt nödvändigt att det offentliga ska styra och bestämma över i stort sett allt som ses som viktigt. Det överpris vi alla har fått betala för denna politik uppmärksammas emellertid alldeles för sällan.
I propositionen finns det dokumenterat hur konkurrens på olika marknader har kunnat växa fram trots att ett monopolföretag tidigare varit helt domine- rande. Inom vård, skola och omsorg ser regeringen inte dessa möjligheter. Istället motverkar regeringen konkurrens på flera områden. Ett exempel där regeringen motverkar konkurrens är när man inte vill avskaffa monopolet inom apoteksverksamheten. Ett annat är regeringens rigida motstånd mot att privat driva sjukhus. Det är uppenbart att regeringen sänder motstridiga signaler.
Kristdemokraterna har en rad olika förslag på konkreta åtgärder:
- Kommunalt och statligt ägande bör avvecklas på marknader där privata företag konkurrerar eller skulle kunna konkurrera och där inte sociala eller hälsomässiga restriktioner motiverar ett offentligt ägande. Vård och utbildning bör vara de enda generella undantagen.
- Kommunallagen bör ändras så att det blir lättare att få prövat i domstol om kommunal näringsverksamhet strider mot lagen.
- Se över kommunallagen i syfte att göra det lättare för företag att överklaga kommunala beslut om stöd i olika former till företag. Besluten bör också kunna prövas i domstol.
- Kvarvarande konkurrenshämmande regleringar i den privata sektorn bör identifieras och avvecklas. Småföretagsdelegationens lista borde inled- ningsvis snarast genomföras.
- Konkurrensverket bör få ökade resurser och en mer fristående och framträdande roll än i dag. Nya regeringsförslag bör granskas, inte bara utifrån ett småföretagsperspektiv, utan också utifrån ett konkurrens- perspektiv.
- Konsumentombudsmannen bör i samarbete med Konkurrensverket fungera som en konkurrenspolis, med uppgift att jaga och uppmärk- samma sektorer eller branscher med bristande konkurrens, och sedan komma med förslag till hur konkurrensen kan förbättras.
- Det är dags att återigen revidera det kommunala planmonopolet beträff- ande etableringen av nya butiker.
- Lagen om offentlig upphandling måste göras mer kraftfull i en samman- hållen översyn i syfte att förverkliga principerna om affärsmässighet, konkurrens och icke-diskriminering.
- Stora upphandlingar bör delas i fler order så att även mindre företag har en chans att vara med i budgivningen. När fler företag kan vara med och tävla ökar konkurrenstrycket och priserna kan pressas.
3 Konkurrenspolitikens inriktning i propositionen
De föreslagna riktlinjerna för konkurrenspolitiken är, som regeringen också framhåller i propositionen, relativt allmänt hållna. Kristdemokraterna har inget att invända mot förslagen men vill framhålla nödvändigheten av att de också omsätts i praktisk handling. Vi har i denna motion och i andra sammanhang framhållit och lagt förslag som t ex syftar till att öka den konkurrensutsatta delen av ekonomin.
4 Gruppundantaget för kedjor i detaljhandeln
Gruppundantaget för kedjor i detaljhandeln har kommit att kallas ICA- undantaget. ICA-handlarna samarbetar inom områdena varuinköp, över- gripande gemensam marknadsföring, butiksfinansiering, butiks- och kon- ceptutveckling, utbildning samt administration. Genom denna form av frivillig samverkan kan enskilda handlare dra nytta av varandra och på detta sätt bidra till konkurrensen på de orter där de bedriver sin verksamhet. Om propositionens förslag blir verklighet kommer det att slå ut butiker på många håll. Framförallt skulle det drabba glesbygden där enskilda handlare i samverkan många gånger är de som upprätthåller viktigt service. De enskilda handlarna utgör ca 75 % av glesbygdsbutikerna. De skulle få det mycket svårt att klara sin verksamhet. Utan samverkan skulle de svårligen kunna erbjuda sina varor till attraktiva priser. De behöver samverka för att t ex kunna pressa inköpspriser och samordna transporter. Det betyder inte att utpriset för konsumenten är detsamma i hela landet. Istället är det så att ICA- handlarna konkurrerar med varandra. Tillsammans har ICA-handlarna under en lång tidsperiod legat på en marknadsandel på knappt 35 %.
Det säregna förhållandet råder, att om t ex ICA-handlarna istället hade varit delar i en gemensam koncern så hade deras samverkan varit acceptabel ur lagstiftarens synvinkel trots att detta samarbete hade inneburit ett samarbete av väsentligt starkare art. Regeringens förslag innebär, om det genomförs, att ICA-handlarna diskrimineras i jämförelse med helägda kedjor som Hemköp och Konsum.
Om propositionens förslag om att gruppundantaget ska upphöra den 30 juni 2001 skulle vinna riksdagens gillande kommer det knappast att främja en verklig konkurrens på den stora livsmedelsmarknaden. Det förefaller som om regeringen i sina överväganden förväxlat målet, en levande konkurrens, med medlet, en skarp lagstiftning. Det goda riskerar att bli det bästas fiende. Man frågar sig vart regeringens konsumentperspektiv tog vägen i detta dråpslag mot ICA-handlarna.
Det kan också finnas skäl att påminna om att konkurrenslagen uttryckligen förbjuder missbruk av dominerande ställning. Detta innebär att det finns möjligheter att beivra alla ev. överträdelser.
Förslaget om att gruppundantaget ska upphöra att gälla från och med den 30 juni 2001 avvisas.
5 Taxisamverkan
Regeringens förslag till konkurrenslag innebär att de samverkande taxi- bolagen, som genom att bilda en beställningscentral uppnått en storlek som ger dem mer än 35 % av marknaden samt har mer än 30 samverkande taxifordon, förbjuds. Det betyder i så fall att taxisamverkan i ca 75 städer, exempelvis Pajala, Skövde, Gislaved, Motala, Ludvika och Kiruna, slås sönder.
Vad blir resultatet av regeringens förslag? På många orter kan det bli som i Skellefteå. Beroende på att samverkan i Skellefteå förbjöds av Marknads- domstolen köpte Taxi Skellefteå (alternativt hyrde in) samtliga taxifordon samt anställde de tidigare enskilda taxiföretagarna. 50 småföretag ersattes med ett större företag. För konsumenterna blev det ingen synbar förändring. Taxikunden ringer fortfarande samma beställningscentral. Emellertid träffas inte det (nya) absorberande företaget av konkurrenslagstiftningen eftersom det inte längre är samverkan mellan företag. Om regeringens förslag går igenom blir sannolikt följden att vi får färre och större aktörer på taxi- marknaden, dvs färre konkurrenter.
Oavsett vilken konstruerad övre samverkansgräns man sätter blir det olyckliga tröskeleffekter. Därför anser Kristdemokraterna att det inte finns hållbara skäl till varför det ska finnas denna typ av begränsningar. Samverkande taxiföretag i en beställningscentral ska inte träffas av förbudet i 6 § konkurrenslagen eftersom samverkan i beställningscentral är, och upp- levs av kunderna, som en aktör, ett företag, på marknaden med ett gemen- samt varumärke. Det finns skäl att också på det här området påminna om att konkurrenslagen uttryckligen förbjuder missbruk av dominerande ställning vilket innebär att det finns möjligheter att beivra alla ev. överträdelser.
Följaktligen avvisas förslaget om att gruppundantaget ska gälla från vid samverkan av högst 30 taxifordon.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör bli lättare att få prövat i domstol om kommunal näringsverksamhet strider mot kommunallagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvarvarande konkurrenshämmande regle- ringar i den privata sektorn bör identifieras och avvecklas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till Konkurrensverket,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen om offentlig upphandling måste göras mer kraftfull i en sammanhållen översyn i syfte att förverkliga prin- ciperna om affärsmässighet, konkurrens och icke-diskriminering,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag om att avskaffa grupp- undantaget för kedjor i detaljhandel,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om undantag från för- budet i 6 § konkurrenslagen för viss taxisamverkan avseende begräns- ning av antalet taxifordon.
Stockholm den 26 juni 2000
Göran Hägglund (kd)
Inger Strömbom (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Harald Bergström (kd)
Mats Odell (kd)
Per Landgren (kd)
Helena Höij (kd)
Annelie Enochson (kd)
Stefan Attefall (kd)
Maria Larsson (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)