Regeringen föreslår ett principiellt ställningstagande till ett framtida stöd- system för s.k. alternativ olönsam energiproduktion. Detta stöd skulle ske i form av en handel med certifikat kombinerat med en skyldighet att inkludera en viss, sannolikt över tiden stigande del, alternativ producerad el.
Det finns ingen anledning att nu ta ställning i denna fråga. Alltför många frågor är ännu öppna. Att redan nu ta principiell ställning för ett kvotsystem, som påminner om det gamla inmalningstvånget inom jordbrukspolitiken, är inte nödvändigt. Att tveksamheter finns framgår av remissvaren. Ett alternativt sätt att gynna energiproduktion som i sig själv inte är lönsam skulle kunna vara att använda samma modell som används för upphandling av olönsam järnvägstrafik. Detta innebär att staten direkt tar på sig kostna- den. Risken med den modell som tycks föresväva regeringen är att den leder till att de extra kostnaderna för olönsam energiproduktion övervältras på konsumenterna utan tillfredsställande information. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen föreslår vidare att det för innevarande år gällande stödet till småskalig elproduktion bör förlängas till utgången av år 2002. Folkpartiet har i sitt ställningstagande i näringsutskottet (1999/2000:NU4) i princip tagit ställning för att den småskaliga elproduktionen efter utgången av 2000 får agera på elmarknaden på samma villkor som annan produktion. Regeringens förslag avvisas därför.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär utredning av andra metoder att stödja olönsam energiproduktion, t.ex. genom upphandling på samma sätt som för närvarande sker för olönsam järnvägstrafik,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om nytt stöd till små- skalig elproduktion till utgången av år 2002.
Stockholm den 29 juni 2000
Eva Flyborg (fp)
Runar Patriksson (fp)
Yvonne Ångström (fp)